EK bude kontrolovat čerpání dotací z NPO v ČR více než jinde

361
EK
Foto: Evropská komise

Evropská komise [EK] schválila český Národní plán obnovy [NPO]. Informaci dnes v Praze potvrdila předsedkyně EK Ursula von der Leyen. Česko tak bude čerpat až 180 miliard korun z mimořádného krizového fondu EU. Má to však podmínky.

České úřady musejí podle EK zabránit tomu, aby dotace čerpaly firmy ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše [ANO] při naplnění střetu zájmu ze strany českého premiéra. Český NPO ještě musí schválit další unijní státy. NPO počítá s financemi v celkové výši cca 191 miliard korun bez DPH. Z toho má být cca 180 miliard korun z evropských zdrojů. Součástí dotací jsou i zvýhodněné úvěry za více než 400 miliard korun.

„Práce na Národním plánu obnovy nebyly vůbec snadné, ale to těžší máme ještě před sebou při jeho čerpání,“ uvedl český premiér.

Národní plán obnovy odešel do připomínkového řízení

„Nyní dává EK České republice zelenou, aby rozjela svůj plán po skvělé spolupráci na jeho přípravě,“ řekla von der Leyen [na obrázku při příletu do Prahy pozn. red.].

Dodala, že unie si musí být jistá v tom, že peníze jsou vynakládány rozumně a transparentně. Jde totiž o peníze všech unijních obyvatel, podotkla předsedkyně.

EK bude kontrolovat případný střet zájmu premiéra

Premiér na otázku novinářů, jak bude v případě NPO dodrženo, aby nedošlo v jeho případě ke střetu zájmu, odpověděl: „Já můžu jen říci, že evropské peníze a daňových poplatníků EU se v České republice rozdělují transparentně, že nejsou žádné systémové chyby. Můžeme si vzpomenout, jak to bylo za našich předchůdců, kolik peněz jsme museli vracet.“

„Žádná korupce,“ dodal ironicky.

O něco sdílnější byla předsedkyně EK von der Leyen: „Skutečně, my přistupujeme k otázkám členských států tak, že se věnujeme doporučením jednotlivým členských států. A ten český plán obsahuje konkrétní milníky, které vylučují střet zájmu a posilují audity.“

„Je tam požadavek na zajišťování a sběr informací o osobách, které stojí za subjekty, které dostávají finance. Tyto milníky musí být splněny předtím, než bude v polovině roku 2022 vyplacena první velká částka. Evropská komise bude kontrolovat, že jsou finanční prostředky vynakládány transparentně a podle dohodnutých pravidel. Máme společné nástroje na ochranu rozpočtu EU, protože především jde o prostředky daňových poplatníků v Evropské unii,“ upřesnila [více o NPO z pohledu EK zde].

Národní plán obnovy tvoří šest pilířů

Projekty z NPO se mohou začít realizovat hned. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] teď nejvíce záleží na míře připravenosti jednotlivých projektů. NPO, který je souhrn reforem a investic, které chce ČR realizovat z evropského Nástroje pro oživení a odolnost, tvoří šest pilířů. Jsou jimi:

  • Digitální transformace: 27 854 mil. Kč
  • Fyzická infrastruktura a zelená tranzice: 85 182 mil. Kč
  • Vzdělávání a trh práce: 41 006 mil. Kč
  • Instituce a regulace a podpora podnikání v reakci na Covid-19: 10 895 mil. Kč)
  • Výzkum, vývoj a inovace: 13 200 mil. Kč
  • Zdraví a odolnost obyvatel: 12 441 mil. Kč 

Důraz ze strany EU je kladen zejména na nízkouhlíkovou energetiku. Jak uvedl vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] plán počítá mimo jiné i s podporou výstavby nových fotovoltaických zdrojů. Obsahuje renovace a revitalizace budov za účelem úspory energie. Jeho součástí je ale i vysazování lesů odolných klimatické změně či investice do rozvoje vybraných klíčových akademických pracovišť.

„Požadavek evropské legislativy byl, aby minimálně 37 procent zdrojů šlo na zelené projekty. ČR je v tom dál, plán počítá s 41,6 procenty. Požadavek na digitální projekty byl 20 procent a tuzemský NPO počítá s 22,1 procenty,“ pochlubil se Havlíček.

NPO má podpořit rozvoj, ne sanovat díry ve státním rozpočtu

Tuzemský NPO počítá například i s renovací a výstavbou jeslí a s vybudováním Českého onkologického institutu. K NPO existuje průběžně aktualizovaný speciální web na adrese www.planobnovycr.cz, který spravuje MPO. Z těchto stránek si lze mimo jiného stáhnout celý plán, který dostal k posouzení Brusel.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here