Nezaměstnanost v červenci zůstala na červnových 3,7 procenta

231
nezamestnanost_v_cervenci
Foto: Pixabay.com

Po čtyřech měsících poklesů vykázala nezaměstnanost v červenci stejnou hodnotu jako v červnu. Činila 3,7 %. Letos v červenci se na Úřad práce ČR [ÚP ČR] nově zaevidovalo 31 471 lidí. Naopak z evidence odešlo 32 595 uchazečů.

Celkem 272 178 uchazečů o zaměstnání evidovaly úřady práce k letošnímu 31. červenci. To je o 1 124 méně než v předchozím měsíci a o 7 495 méně než loni.

„Obvykle v červenci nezaměstnanost v souladu se sezonním vývojem stagnuje nebo nepatrně vzroste. Letos zůstala na stejné hodnotě jako v červnu. […] Oživení pracovního trhu se dá očekávat opět v září,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Aktuální stagnaci podílu nezaměstnanosti vysvětlil utlumenou aktivitou firem v přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. Ale také upozornil, že mnohé firmy minulý měsíc [vedle náboru nových zaměstnanců] řešily zástupy za dovolené.

Výrobní firmy poptávají brigádníky. Ti ale chtějí do kanceláří

V rámci všech krátkodobých pracovních poměrů [včetně letních brigád] zaměstnavatelé přitom v červenci nabízeli celkem 31 995 pozic. Mimo jiné také pro pomocníky ve výrobě, stavebnictví, v dopravě a skladování nebo třeba pro uklízeče a montážní dělníky.

„Zaměstnavatelé většinou hledají brigádníky prostřednictvím internetové inzerce, sociálních sítí či vlastních zaměstnanců, proto se jejich nabídka objevuje v evidenci ÚP ČR v menší míře,“ uvedl v této souvislosti ÚP ČR.

Tuzemský trh práce firmám radost nedělá

V červenci se na ÚP ČR nově zaevidovalo 31 471 lidí. To je meziměsíčně více o 3 008 osob a meziročně méně o 12 423 uchazečů. Naopak z evidence odešlo celkem 32 595 uchazečů. Což je o 8 388 osob méně než v červnu a o 1 263 osob méně než v červenci 2020.

Nezaměstnanost v ČR klesla na 3,7 %. Někde je ale i nad 5 %

Firmy, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků, aktuální data podle ředitele personální společnosti Randstad Jaceka Kowalaka nemohou těšit.

„Klesající počet nově registrovaných nezaměstnaných v letních měsících nám naznačuje, že na podzim nemůžeme očekávat nějaký zásadní počet volných kandidátů na trhu. Naopak, pro spoustu zaměstnavatelů bude velmi těžké sehnat lidi,“ říká.

Podle něj půjde zejména o nekvalifikované manuální profese, kde už je nyní nedostatek kandidátů a ruku v ruce s tím stoupají jejich mzdové požadavky. U kvalifikovaných profesí a pozic zase půjde o to, přesvědčit kandidáta, aby kvůli jiné nabídce opustil své stávající pracovní místo. Důvod je, že tito lidé totiž volně na trhu téměř nejsou.

Náborové příspěvky jsou stále častější. Činí desítky i stovky tisíc

„S nástupem podzimní a předvánoční silné náborové sezóny nás všechny čeká doslova boj a každou hlavu. Nebudou se odpouštět žádné chyby typu dlouhá odezva na kandidátovu reakci, špatná komunikace, nedostatečně lákavá mzdová či benefitová nabídka nebo reputace zaměstnavatele,” upozorňuje Kowalak.

Nezaměstnanost v červenci podle krajů

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červenci v Ústeckém, Moravskoslezském [shodně 5,5 %] a Karlovarském [5 %] kraji. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červenci loňského roku. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji [2,3 %].

Meziročně se situace nejvíce změnila v Plzeňském a Pardubickém kraji. V nich nezaměstnanost v červenci meziročně klesla o 0,4 procentního bodu na 2,9 procenta, respektive na 2,3 procenta.

Co se týče okresů, tak nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Pelhřimov a Rychnov nad Kněžnou [shodně 1,7 %], Jindřichův Hradec, Praha-východ a Jičín [shodně 1,8 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných měl okres Karviná [9 %], Most [7,1 %] a Ostrava-město [6,7 %].

ÚP ČR ve své zprávě dále upozornil, že míra nezaměstnanosti byla v Česku podle posledních dostupných dat Eurostatu [za červen 2021] nejnižší v celé EU, a to 2,7 procenta. Průměr EU činí 6,8 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here