Meopta-optika ohlásila nižší zisk i tržby za loňský rok

573
meopta-optika
Foto: Meopta-optika

Společnosti Meopta-optika loni klesl zisk o třetinu na 106,2 milionu korun ze 153,4 milionu korun předloni. Firma loni kvůli úbytku zakázek taktéž propustila bezmála pět stovek zaměstnanců.

Tržby přerovského výrobce optickomechanických přístrojů loni klesly o 88 milionů korun na 2,674 miliardy korun z 2,762 miliardy korun v roce 2019. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Podle vyjádření jejích zástupců hospodaření loni výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.

„Již od dubna se objevily první výpadky v dodávkách materiálu a komponentů od našich dodavatelů, kteří sami kvůli pandemii zastavili výrobu. Omezen byl také transport z mnoha zemí do České republiky,” uvedla ve výroční zprávě generální ředitelka firmy Alena Moore.

Podle ní výrazně klesly objednávky od zákazníků zejména na skenovací zdravotnickou techniku, promítací přístroje a komerční sportovní optiku. Meopta ale přesto nemusela pozastavit výrobu.

Koncem léta se situace na světových trzích stabilizovala a zákazníci začali opět posílat objednávky na optickomechanické přístroje. V druhé polovině roku 2020 pak Meopta-optika tržby zvýšila hlavně u průmyslových a vojenských aplikací, jejich celoroční pokles se tak zastavil na třech procentech. Většina produkce Meopty-optiky loni mířila na export, který se na tržbách společnosti podílel zhruba 90 procenty.

Letošní rok má být o něco lepší

V prvním čtvrtletí letošního roku tržby společnosti podle Moore vzrostly na rekordní úroveň. Přerovská firma aktuálně prodloužila se švédskou zbrojovkou Saab i kontrakt na dodávky zaměřovačů s červeným záměrným bodem, tentokrát v hodnotě přes 70 milionů korun. Ty Meopta Saabu dodává od roku 2015. Optický zaměřovač s červeným záměrným bodem slouží k zacílení zbraňových systémů. Dodávky jsou sjednány pro letošní a příští rok. Podle vyjádření firmy se již nyní jedná o další smlouvě na období 2023 až 2025.

Meopta dál dodává zaměřovače Saabu. Hraje i o tendr AČR

Meopta-optika patří mezi tuzemské tradiční výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl. Firma vyrábí také speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Své výrobky vyváží do více než 50 zemí, hlavně na trhy Evropské unie, Spojených států a Izraele.

Meopta staví novou výrobní halu

Meopta-optika letos zahájila stavbu nové výrobní haly, aby pokryla zvýšenou poptávku po detekčních optických modulech využívaných při výrobě mikročipů a displejů v polovodičovém průmyslu. Výrobní komplex na ploše 30 000 metrů čtverečních má být hotový do konce roku 2024. Vznikne v něm několik desítek nových pracovních míst. Výši investice Meopta nezveřejnila, podle dostupných informací by se měla blížit jedné miliardě korun.

Hlavní akcionář společnosti Meopta-optika byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz, který zemřel v roce 2018 ve věku 90 let. Přerovskou firmu od té doby vlastní synovec Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here