Francouzská děla Caesar armáda pořídí o miliardu levněji

898
Caesar
Foto: Nexter Systems

Již tento měsíc podepíší zástupci Ministerstva obrany ČR [MO ČR] smlouvu o dodávce 52 kusů kanonových houfnic Caesar s francouzskou společností Nexter Systems. Vládu o tom včera informoval ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO].

MO ČR za 52 kusů nových kanonových houfnic francouzské státní firmě zaplatí celkem 8,5 miliardy korun včetně daně z přidané hodnoty [DPH]. Bez daně zakázka vychází na 7,04 miliardy korun.

„Ministerstvo tak v průběhu vyjednávání dosáhlo dohody o konečné ceně, která je o cca 1 miliardu korun nižší než u prvotní nabídky dodavatele,“ uvedli zástupci MO ČR.

Systém ve výzbroji Armády ČR [AČR] nahradí technicky a morálně zastaralé houfnice Dana původní čs. výroby ze 70. let. Nákup dělostřeleckého systému Caesar již 1. září schválilo Kolegium MO ČR. Bližší informace o zakázce úřad uvede až k datu podpisu smlouvy. Ta by měla být podle jeho zástupců podepsána ještě tento měsíc.

Nová děla půjdou do výzbroje v letech 2024 až 2026

Celkem 52 nových samohybných houfnic Caesar ráže 155 milimetrů bude dle připravované smlouvy do výzbroje AČR zavedeno v letech 2024 až 2026. První čtyři děla pro AČR budou kompletována ve Francii. Zbývajících 48 kusů dají dohromady tuzemské podniky přímo v České republice. Těžké kolové podvozky Tatra se znakem náprav 8×8 a pancéřovou kabinou dodají společnosti českého holdingu Czechoslovak Group [CSG]. A zároveň zajistí vlastní kompletaci houfnic v Česku.

„Účast českého průmyslu na celkovém objemu dodávek pro nás byla zásadní od prvopočátku. A splněna bude v plném rozsahu ve výši 40% hodnoty zakázky. Pro stát a armádu to znamená vysokou míru bezpečnosti dodávek, pro domácí průmysl pak skvělé nové příležitosti,“ uvedl Metnar.

Zdůraznil, že resort obrany pořizuje kompletní dělostřelecký systém v rámci jedné smlouvy s jedním dodavatelem a v potřebném rozsahu dle konkrétních specifikací a potřeb armády. To dle něj umožní velmi rychlé zavedení nové techniky do výzbroje a tím i rychlé dosažení plných operačních schopností.

Cena za děla Caesar je konečná

Podle vyjádření MO ČR sjednanou cenu posoudil soudní znalec. Je konečná a zahrnuje náklady na nezbytné kontrolní a vojskové zkoušky, počáteční dodávky munice a souprav náhradních dílů. Její součástí je i dodávka výcvikového trenažérového systému, výcvik specialistů a instruktorů AČR. Dále i dvouletá záruka, stejně jako vedlejší náklady související se zaváděním každé nové techniky do výzbroje armády.

Dodejme, že v tuzemském holdingu CSG, který se na zakázce podílí, pracuje více než 8 200 zaměstnanců. Firmy v holdingu CSG v roce 2020 vygenerovaly nekonsolidované tržby v hodnotě necelých 26 miliardy korun a vykázaly EBITDA v hodnotě 3,2 miliardy korun.

Český obranný průmysl se potýká s nekoncepčností státu

Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký a obranný průmysl. Portfolio firem zahrnuje výrobu od hodinek přes vlakové brzdy až po nákladní automobily. Neméně důležitou oblastí jsou radarové a navigační systémy pro civilní a obranný průmysl.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here