Růst cen průmyslových výrobců v září atakoval hranici 10 %

227
vyrobcu
Ilustrace: Pixabay.com

Ceny průmyslových výrobců letos v září meziročně vzrostly o 9,9 procenta, zemědělských výrobců o 8,4 procenta. Stouply i ceny stavebních prací o 6,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Růst cen průmyslových výrobců byl v září meziročně nejvyšší od roku 1993. Meziměsíčně se zvýšily ceny průmyslových výrobců o 0,7 procenta, u stavebních prací pak o 0,6 procenta a ceny zemědělských výrobců o 1,2 procenta.

„Ceny průmyslových výrobců byly v září meziměsíčně vyšší o 0,7 procenta a pokračují tak již desátý měsíc v růstu,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu Českého statistického úřadu [ČSÚ] Vladimír Klimeš.

Analytiky aktuální růst cen prvovýrobců nijak nepřekvapil. To ovšem podle hlavního ekonoma Komerční banky [KB] Jana Vejmělka neznamená, že by tlaky na vzestup cen polevovaly. A to přesto, že jejich meziměsíční dynamika byla nejslabší od února.

„Ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry se totiž zvedly pouze o 0,4 procenta. Avšak po říjnových událostech ohledně konce vybraných dodavatelů a vzestupu cen energií na světových trzích je zřejmé, že čísla v dalších měsících budou v tomto segmentu výrazně vyšší,“ uvedl.

Ceny v průmyslu dál rostou. Dřevo meziročně zdražilo o 79,2 %

Zároveň upozornil, že z meziročního pohledu se růst cen v průmyslu nyní v září dostal na dosah dvoucifernému tempu. Zdražuje pak prakticky vše – produkty ropného průmyslu, kovodělného, chemického i dřevozpracujícího.

Ceny průmyslových výrobců v meziročním srovnání

Ceny průmyslových výrobců v září pak meziročně nejvíce vzrostly v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 28,1 procenta a chemických látek a výrobků o 39,1 procenta. Rostly i ceny dřeva, papíru a tisku vzrostly [+24,7 %]. Z toho ceny dřeva rozřezaného a hoblovaného o 77,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se meziročně zvýšily o dvě procenta. Z toho pak rostly ceny:

  • Mléčných výrobků: +2,6 %
  • Průmyslových krmiv: +7,8 %
  • Rostlinných a živočišných olejů a tuků: +19,0 %

Klesly jen ceny dopravních prostředků, a to o 2,1 procenta. Z toho se snížily ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 3,6 procenta.

Čínská výroba zdražila o 10,7 %. Export SRN nečekaně klesl

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně vzrostly především ceny meziproduktů o 19,8 procenta a energií o 11,6 procenta. Meziměsíčně na úrovni odvětví klesly pouze ceny základních farmaceutických výrobků o 0,4 procenta.

Ceny zemědělských výrobců a ceny stavebních prací

Ceny zemědělských výrobců byly meziročně vyšší o 8,4 procenta [v srpnu o 7,9 %]. V rostlinné výrobě ceny meziročně rostly o 11,2 procenta. Vyšší byly meziročně i ceny:

  • Obilovin: +18,8 %
  • Olejnin: +11,0 %
  • Čerstvé zeleniny: +3,0 %
  • Mléka: +8,6 %

V živočišné výrobě byly ceny meziročně vyšší o 4,1 procenta. Vzrostly ceny skotu o 6,8 procenta, drůbeže o 2,5 procenta a vajec o 1,1 procenta. Meziročně v září klesly ceny jatečních prasat [-8,4 %].

„Letošní rok je celosvětově ve znamení tlaku na růst cen potravin. V našem případě se tyto tendence, prozatím, až tak neprojevily. To je ale pouze otázkou času, jak indikují ceny zemědělských výrobců,“ okomentoval aktuální vývoj Jan Vejmělek.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ meziročně zvýšily o 6,8 procenta [v srpnu +6,6 %]. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 16,5 procenta [v srpnu o 16,0 %]. Meziměsíčně se ceny stavebních prací jen během září zvedly o 0,9 procenta, materiály pak podražily o 0,9 procenta.

Rostou také ceny ve službách

Významně vystřelily i ceny za služby pro podniky. Ty v září meziměsíčně podražily o 1,2 procenta, meziročně jsou vyšší o 1,6 procenta. V srpnu přitom byly už meziročně vyšší o 1,2 procenta. Ceny za služby meziročně vzrostly:

  • V oblasti zaměstnání: +7,7 %
  • Za reklamní služby a průzkum trhu: +3,3 %
  • Za poradenství v oblasti řízení: +3,1 %

Ceny za služby v pozemní dopravě byly meziročně vyšší o 2,1 procenta. Za pojištění, zajištění a penzijní financování, bez povinného sociálního pojištění byly vyšší o procento.

Meziročně byly nižší ceny pouze za informační služby [-2,4 %] a za finanční služby o 0,9 procenta s výjimkou pojišťovnictví a penzijního financování. Také klesly ceny za telekomunikační služby [-0,8 %]. Obecně pak byly ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vyšší o 1,4 procenta [v srpnu o 1,1 %].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here