Ceny v průmyslu dál rostou. Dřevo meziročně zdražilo o 79,2 %

225
ceny
Foto: FInTag.cz

Ceny průmyslových výrobců v srpnu meziměsíčně vzrostly o 1,2 %, stavebních prací o 1,1 % a tržních služeb pro podniky o 0,6 %. Naopak ceny zemědělských výrobců klesly [-1,3 %]. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Ceny průmyslových výrobců pokračují v růstu již devátý měsíc za sebou. V meziročním srovnání vzrostly o 9,3 %. Růst v takové výši zaznamenaly naposledy v dubnu 1993,” řekl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Podle analytika Komerční banky [KB] Michala Brožky zdražování u průmyslových výrobců opět překonalo všechny odhady. Podle něj s ohledem na vývoj cen komodit lze čekat v příštích měsících zpomalení tempa růstu.

„Nicméně i tak bude meziroční růst stoupat a pravděpodobně v zimních měsících překoná deset procent,“ řekl.

Dodal, že problémy v subdodávkách zatím nemizí a tlak na růst cen bude slábnout spíše pomalu. I tak se ale zdražování v průmyslu bude částečně dál přelévat do spotřebitelských cen, jejichž růst rovněž v srpnu zrychlil.

Inflace v srpnu je 4,1 %. Ceny meziměsíčně poskočily o 0,7 %

„Na zářijovém zasedání tak počítáme se zvýšením úrokových sazeb České národní banky o 50 bazických bodů na 1,25 procenta. Do konce letošního roku pak čekáme zvýšení hlavní úrokové sazby na 2,0 procenta,“ upřesnil.

Ceny průmyslových výrobců meziměsíčně

Nejrychleji meziměsíčně rostly ceny průmyslových výrobců v odvětví obecných kovů a kovodělných výrobků a v odvětví dřeva, papíru a tisku, a to shodně o 4,7 procenta. Dále pak došlo ke zdražení u:

  • Chemických látek a výrobků: +2,4 %.
  • Potravinářských výrobků, nápojů a tabáku: 0,5 %
  • Průmyslová krmiva: +0,8 %
  • Mléčné výrobky: 0,2 %

Na úrovni odvětví klesly pouze ceny dopravních prostředků o 0,4 procenta a koksu a rafinovaných ropných produktů.

Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly o 0,6 procenta. Důvod je zdražení reklamních služeb a průzkumů trhu [+9,6 %]. Zdražily informační služby o 1,5 procenta, architektonické a inženýrské služby o 1,1 procenta a služby v pozemní dopravě [0,3 %].

Naopak zlevnilo skladování a podpůrné služby v dopravě [-0,7 %], poradenství v oblasti řízení [-1,3 %] a služby v oblasti zaměstnání [-2,1 %].

Ceny průmyslových výrobců meziročně

Meziročně stouply ceny průmyslových výrobců o 9,3 procenta [v červenci o 7,8 %]. Růst v takové výši byl meziročně zaznamenán naposledy v dubnu 1993. Výrazně se zdražilo v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. A dále pak ceny stouply u:

  • Obecných kovů a kovodělných výrobků: +26,7 %
  • Chemických látek a výrobků: + 38,0 %.
  • Dřeva, papíru a tisku: +24,1 % / Z toho dřeva rozřez. a hobl.: +79,2 %
  • Potravinářských výrobků, nápojů a tabáku: +1,5 %
  • Mléčných výrobků: +3,4 %
  • Průmyslových krmiv: +6,9 %
  • Rostlinných a živočišných olejů a tuků: +16,1 %

Zlevnily pouze dopravní prostředky o 0,7 procenta. Z toho u dílů a příslušenství pro motorová vozidla došlo k poklesu o 1,8 procenta. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin zdražily meziprodukty o 19,3 procenta a energií o 9,7 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,2 procenta [v červenci o 1,0 %].

Zdražování v zemědělství a ve stavebnictví

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 1,3 procenta. Zlevnilo:

  • Ovoce: -11,8 %
  • Čerstvá zelenina: -11,0 %
  • Brambory: -8,4 %
  • Obiloviny: -3,5 %
  • Prasata: -3,4 %
  • Vejce: -1,8 %

Naopak meziměsíčně zdražil skot [+1,4 %], olejniny [+1,6 %] a také drůbež [+3,7 %].

Meziročně zdražily ceny zemědělských výrobců o 7,9 procenta [v červenci o 5,2 %]. V rostlinné výrobě vzrostly o 11,6 procenta. Zdražily olejniny [+13,9 %], obiloviny [+13,7 %] a čerstvá zelenina [+7,2 %]. Naopak klesly ceny brambor o 3,4 procenta a ovoce o 11,4 procenta.

V živočišné výrobě se zdražilo o 4,0 procenta. Zdražilo mléko [+7,6 %], skot [+6,7 %] a drůbež [+1,3 %]. Zlevnily vejce o 1,3 procenta a jatečná prasata o 4,7 procento.

Ceny stavebních prací se dle odhadů meziměsíčně zvýšily o 1,1 procenta. Materiál a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily o 2,5 procenta. Meziročně došlo ve stavebnictví ke zdražení o 6,6 procenta [v červenci o 5,6 %]. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví pak rostly o 16 procent [v červenci o 12,8 %].

Ceny průmyslových i zemědělských výrobců nabírají na tempu

Dodejme, že v červenci meziročně vzrostly ceny prvovýrobců v EU o 12,2 procenta [v červnu o 10,4 %]. Ke zvýšení cen došlo ve všech zemích EU. Nejvíce se zdražilo v Irsku [+ 67,7 %], Polsku [+10,3 %], Německu a v Rakousku [shodně +9,4 %]. V Česku byl růst cen v průmyslu o 7,8 procenta a na Slovensku o 5,4 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here