Karanténa může být i jen sedm dní. Podmínka je PCR test

5169
karantena
Ilustrační foto: Pixabay.com

Karanténa může být ukončena i po sedmi dnech. Podmínka kratší než 14denní karantény je negativní PCR test a absence příznaků covidu-19. Žádanku na test vystaví lékař, tedy se za něj neplatí.

Od pondělí 25. října 2021 si u nás mohou lidé v nařízené čtrnáctidenní karanténě zkrátit její dobu až o polovinu. Zkrácení karantény je na dobrovolném rozhodnutí každého, kdo se v ní ocitne. Pokud o její zkrácení nemá zájem, zůstává v ní po obvyklou dobu čtrnácti dnů.

„V karanténě se ocitnete, pokud jste byli v rizikovém kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na onemocnění covid-19,“ uvádí na svých webových stránkách Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Děti zůstávají kvůli covidu doma. Krizové ošetřovné chybí

Kratší než 14denní karanténa ale má podle MZ ČR své podmínky. První z nich je, že podezřelý z nákazy nemá žádné z klinických příznaků onemocnění covidu-19. To je rýma, kašel, horečka, slabost nebo únava.

7denní karanténa jen na vlastní žádost

Další podmínka je již zmíněný negativní výsledek PCR testu. Na něj se podezřelý z nákazy musí objednat mezi pátým až sedmým dnem ode dne rizikového kontaktu. Při negativním výsledku hygiena či lékař karanténu ukončí, vždy pak nejdříve po sedmi dnech od rizikového kontaktu.

„Pokud RT-PCR test nepodstoupíte, karanténa bude ukončena po 14 dnech od rizikového kontaktu,“ upřesňuje ve svých pokynech MZ ČR.

O něco jiný postup následuje u rizikových osob s klinickými příznaky covidu-19. U nich hygiena či lékař neukončí karanténu dříve než za dva týdny od doby kontaktu s covid pozitivní osobou. A to ani při negativním výsledku testu, který musí i tito lidé povinně podstoupit. Pokud ale vyjde výsledek pozitivně, přechází osoba do nařízené izolace.

Karanténu neřeší očkovaní a lidé po covidu-19

Do karantény za stávajících podmínek nemusejí nastoupit očkovaní proti covidu-19. I to ale má své podmínky. Tím prvním je, že od dokončení vakcinace uběhlo alespoň 14 dnů. A dále také ti, u kterých se onemocnění potvrdilo v posledních šesti měsících. Obojí ale vždy za předpokladu, že jsou tyto osoby bez příznaků nákazy covidem-19.

„V případě výskytu příznaků v následujících 14 dnech od posledního rizikového kontaktu se této osobě nařídí absolvovat RT-PCR test,“ vysvětluje MZ ČR na svém webu.

Pokud vyjde test pozitivně, pak se očkovaným stejně jako lidem po prokázání nákazy v minulosti opět nařizuje dvoutýdenní izolace.

Izolaci stejně jako karanténu nařizují hygienické stanice, pracovník trasovacího call centra nebo praktický lékař. Podle MZ ČR karanténu a izolaci lidé tráví ve svých domovech, případně na chatách.

S koncem hrazeného preventivního testování od 1. listopadu 2021 pro pojištěnce od 18 let je třeba také zmínit, že testy si i nadále neplatí osoby v riziku nákazy. Ty dostávají k PCR testu většinou online formou žádanku od pracovníka hygieny nebo svého praktického lékaře. Stěr stejně jako vyšetření vzorku jim plně hradí zdravotní pojišťovna.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here