Děti zůstávají kvůli covidu doma. Krizové ošetřovné chybí

680
krizove_osetrovne
Foto: Pixabay.com

Krizové ošetřovné v Česku skončilo 30. června. Ošetřovné se tak nyní vyplácí jen po dobu devíti dnů a ve výší 60 % denního základu. A to i při uzavření školního zařízení, karanténě či izolaci.

Kvůli koronaviru se v Česku uzavírá jedna třída za druhou, v některých regionech pak na distanční výuku přechází dokonce celé školy. Dle stávajících pravidel při prokázané pozitivitě byť i jednoho žáka ve třídě musí do povinné karantény celá třída. Nařízení o ní vydává místní hygienická stanice. Rodičům mladších dětí pak nezbývá než zůstat doma. Na rozdíl od loňského podzimu a letošního jara ale už ne za takzvané krizové ošetřovné.

Dítě v karanténě či izolaci mimo školu značí krizové ošetřovné

Od letošního září, respektive již od července se ošetřovné při péči o nemocné dítě nebo při nařízené karanténě, izolaci či uzavření školského zařízení totiž již řídí podle obecných podmínek v zákoně o nemocenském pojištění.

„Jde o úpravu, která vždy standardně platila, pouze v období na jaře 2020 [do 30. 6. 2020] a od podzimu 2020 do 30. 6. 2021 se ošetřovné v uvedených případech poskytovalo na základě zvláštních zákonů, které stanovily podmínky odlišně s ohledem na tehdejší pandemickou situaci,“ potvrzuje ve svých pokynech Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], do jejích kompetence patří i výplata ošetřovného.

Jinak řečeno, krizové ošetřovné, při kterém se denní vyměřovací základ zvýšil z 60 na 80 procent po celou dobu karantény, izolace nebo uzavření školního zařízení, skončilo k poslednímu červnu 2021. V současné době již mimořádné podmínky neplatí. Žadatelé tak musejí počítat s obecnými podmínkami platnými před nástupem pandemie. Tedy s výrazně poníženým příjmem i dobou, kdy dávku mohou čerpat.

Karanténa se zkrátí na sedm dnů

Jakkoli krizové ošetřovné už nefunguje, starosti rodičům malých dětí o něco zmírní zkrácení nařízené karantény. S platností od pondělí 25. října vláda na svém jednání 20. října totiž odsouhlasila možnost zkrácení karantény ze stávajících 14 dnů nově na sedm dnů.

„Mám dvě dcery, ta sedmiletá byla od září dvakrát doma v karanténě kvůli covid pozitivní spolužačce ve třídě. No, a starší, které je deset let, je kvůli prokázané pozitivitě ve třídě doma momentálně teď,“ popisuje 35letá Jana z malé obce na Kladně.

Dodává, že u mladší dcery se covid-19 naštěstí neprokázal a obdobně to podle ní vypadá i u té starší.

„Na testech sice zatím nebyla, ale je naprosto v pořádku, to jsem ráda,“ říká s dodatkem, že stejně jako loni ale musí opět řešit absenci v práci a také ponížený měsíční příjem.

U mladší dcery měla sice na ošetřovné za standardních podmínek ještě nárok, bohužel ji však úřad proplatí jen 60 procent denního výdělku, a to po dobu nejvýše devíti dnů.

„A jak víte, karanténa stejně jako izolace u nás na rozdíl třeba od sousedních zemí trvá nyní 14 dnů,“ říká.

Obdobně je na tom i manažerka Markéta z Prahy, kterou nákaza covid-19 ve škole vyřadila z pracovního procesu: „Mám teď dceru na online výuce /spolužák s covidem/, takže bohužel osobní schůzku nezvládnu,” říká.

Standardní ošetřovné to krizové nenahradí

Za standardních podmínek má nárok na ošetřovné při péči o dítě zaměstnanec, který ošetřuje dítě mladší deseti let, a to i kvůli karanténě, izolaci nebo uzavření školního či dětského zařízení. Přičemž musí jít o nemocensky pojištěného zaměstnance.

Dávku mu úřad vyplatí za prvních devět kalendářních dní. Výjimku mají samoživitelé a samoživitelky, kteří dávku pobírají až 16 dnů. Navíc při péči o dítě do věku až 16 let, pokud si plní základní školní docházku.

Výše ošetřovného se počítá od prvního kalendářního dne a činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za každý kalendářní den. Jak je zvykem, potvrzení o ošetřovném vystavuje lékař. Zaměstnanec jej předá svému zaměstnavateli, který ho poukáže místní správě sociálního zabezpečení.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here