Spojené státy otevřely hranice očkovaným Evropanům

304
Spojene_staty
Foto: Pixabay.com

Spojené státy po více než roce a půl otevřely hranice pro cestující z Česka a zemí EU. Přijíždějící do USA se musí již před odletem prokázat očkovacím průkazem a negativním testem na koronavirus zároveň.

Omezení cest do Spojených států trvala pro většinu cestujících z evropských zemí déle než rok a půl. Od pondělí 8. listopadu se pro vybrané země včetně České republiky ruší. Lidé mířící do USA ale musí počítat s přísnými hygienickými opatřeními.

„V pondělí 8. listopadu 2021 vstupují v platnost nová pravidla cestování do USA. Češi tam mohou znovu cestovat přímo ze zemí schengenského prostoru,“ potvrzuje na svých stránkách Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR].

Cestování do USA podmiňuje očkování a negativní test zároveň

Dodává, že novým nařízením pro cesty ze zahraničí do USA se ruší cestovní restrikce zavedené 14. března 2020. S platností od 8. listopadu 2021 Spojené státy ruší i omezení vůči cestujícím z Brazílie, Číny, Indie, Íránu, Irska, Jihoafrické republiky a Velké Británie.

Dvojitá kontrola bezinfekčnosti pro cesty do USA

Ještě před nástupem do letadla do USA se budou cestující prokazovat oficiálním očkovacím průkazem. Na palubu vpustí personál dopravce pouze cestující s plným očkováním proti covidu-19. To znamená po dvou týdnech od dokončení vakcinace. Součástí kontroly a vpuštění pasažéra do letadla zároveň je prokázání se negativním výsledkem testu na koronavirus. Ten nesmí být v čase odletu starší než 72 hodin. Přičemž nehraje roli, jestli jde o antigenní nebo PCR test.

USA začnou očkovat děti nad pět let asi už příští týden

Potvrzení o očkování může mít podle ministerstva listinnou nebo digitální podobu. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] ve své zprávě výslovně uvádí, že budou uznávány Digitální certifikáty EU Covid. Pro cestování do Spojených států se uznávají vakcíny schválené americkou lékovou agenturou [FDA]. Dále také vakcíny schválené k nouzovému použití Světovou zdravotnickou organizací [WHO]. Mezi vakcíny obou institucí patří všechny registrované očkovací látky pro země EU, tedy i Českou republiku [Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca].

Negativní test musí mít všichni cestující starší dvou let

Výjimku z prokazování bezinfekčnosti plným očkováním platící pro lety do Spojených států mají cestující mladší 18 let. A dále ti, kteří se nemohou proti covidu-19 očkovat ze zdravotních důvodů. O tom ale musí mít lékařské potvrzení, nejlépe v anglickém jazyce.

Obecně tedy platí, že negativním testem na koronavirus se před nástupem na palubu letadla prokazují všichni cestující od dvou let věku. Nicméně podmínky platnosti testů se liší pro plně očkované a neočkované osoby.

„Plně očkované osoby musí mít negativní test, který byl proveden ze vzorku odebraného nejpozději tři dny před odletem letadla ze zahraničí,“ upozorňuje MZV ČR.

Oproti tomu neočkované osoby [tedy zpravidla pouze občané USA a v některých případech neočkované děti, pozn. red.] musí mít test, který byl proveden nejpozději jeden den před odletem letadla ze zahraničí. Přičemž podle zprávy CDC se nerozlišuje, jestli jde o AG nebo PCR test. Výsledek testu se dokládá v listinné nebo digitální podobě.

S další kontrolou musí cestující do USA počítat také po příletu do země. V době mezi třetím až pátým dnem od příletu musí i plně očkovaní na další test na koronavirus. V případě pozitivity je pak čeká povinná sedmidenní karanténa.

Spojené státy s neočkovanými “nemazlí”

Šíření koronaviru se v USA snaží předejít i přísnějšími opatřeními pro své občany. Od 4. ledna začne v USA platit povinnost očkování pracovníků ve firmách s více než stovkou zaměstnanců. V opačném případě se budou pravidelně testovat a na pracovišti nosit bez výjimky ochranu nosu a úst. Za porušení nařízení hrozí firmám pokuta bezmála 14 tisíc dolarů [cca 307 000 Kč] za každého zaměstnance, který nařízení poruší. Příkaz se týká i pracovníků v sociálních a zdravotnických zařízeních, která dostávají peníze od státu.

Povinné očkování zaměstnanců se stává běžné v USA i EU

Pravidla se týkají asi 84 milionů Američanů pracujících v soukromém sektoru. Dalších 17 milionů zaměstnanců nemocnic a domů s pečovatelskou službou, které dostávají finance z programů veřejného pojištění Medicare a Medicaid, nebude mít možnost zvolit místo vakcíny testování. A v případě odmítnutí očkování jim hrozí propuštění. Podle střediska pro zdravotnické služby CMS není aktuálně naočkovaných asi 2,4 milionu těchto pracovníků.

Bidenova administrativa vyhlásila pravidla po týdnech jednání se zástupci podnikatelů, odborů a dalších skupin. Na vymáhání nového příkazu bude ve firmách dohlížet Úřad pro bezpečnost a zdraví na pracovišti [OSHA]. Právě ten předpis vyhlásil v rámci svým mimořádných pravomocí. Úřad odhaduje, že pravidla zabrání úmrtí 6 500 lidí a asi čtvrt milionu hospitalizací za následujících šest měsíců.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here