Vláda schválila zvýšit platy ve veřejném sektoru o 1 400 Kč

1208
platy_ve_verejnem_sektoru
Ilustrace: Pixabay.com

Vláda schválila zvýšit platy ve veřejném sektoru. Pracovníci státu a veřejných služeb mají dostat od ledna přidáno 1 400 korun. Tisíc korun by mělo být v základu výdělku a 400 korun na odměny.

Učitelé by si měli polepšit o tři procenta a zdravotníci s platem do sedmé třídy o 1 400 korun a nad ni o šest procent. Na dnešní [10.11.] tiskové konferenci po jednání vlády to oznámila ministryně financí Alena Schillerová [ANO].

„Objemově se navyšují platy na jednoho zaměstnance na 1400 korun s tím, že tisíc korun jsme navrhli dát do tarifu a 400 korun do takzvaných pohyblivých složek,“ uvedla ministryně.

Dále upřesnila, že u pedagogů se vláda shodla na růstu platů o tři procenta. Platy po loňském 10% růstu a speciálních odměnách za covid vzrostou i zdravotníkům.

Lidé ve veřejných službách a správě si mají polepšit o 1 400 Kč

„Co se týče zdravotníků, tak nárůst o 1 400 korun bude po dohodě ministra zdravotnictví s odboráři a pojišťovnami do sedmé platové třídy a od osmé platové třídy se navýší plat o šest procent,” dodala ministryně.

Kabinet podle ní schválil tři nařízení pro zaměstnance státu, ozbrojené složky a obranu. Podle původního návrhu měli všichni pracovníci veřejné sféry dostat do tarifu neboli základu výdělku 1 400 korun. O tři tisíce korun navrhovala zvýšit platy ve veřejném sektoru ČSSD a odbory.

Průměrný plat je 43 232 Kč, průměrná mzda 39 332 Kč

Podle informačního systému o průměrném výdělku v prvním pololetí činil průměrný hrubý plat ve veřejném sektoru 43 232 korun. Více měly dvě pětiny pracovníků. Polovina lidí ve veřejné sféře vydělávala více než 39 950 korun. Odměny, příplatky a náhrady tvořily bezmála třetinu platu. Vysokoškolské vzdělání měla téměř třetina pracovníků, bakalářské a vyšší odborné dalších dvanáct procent.

Platy státních zaměstnanců spolknou příští rok 252,4 mld. Kč

Hrubá mzda v soukromém sektoru byla 39 332 korun. Více pobírala třetina zaměstnanců. Mediánový výdělek byl o téměř 7 400 korun nižší než ve veřejné sféře, činil 32 590 korun. Odměny, příplatky a náhrady tvořily asi 29 procent mzdy. Vysokou školu mělo 16 procent pracovníků, vyšší odbornou a bakalářský titul pak pět procent.

Podnikatelé a zaměstnavatelé v soukromém sektoru si dlouhodobě stěžují na to, že růstu výdělků ve veřejném sektoru nedokáží konkurovat. Kritizují také plošné zvyšování platů ve veřejném sektoru s ohledem na to, že jsou to oni, kdo na ně hlavně vydělává.

Navýšit platy ve veřejném sektoru odmítá ODS

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] v podkladech pro vládu k nařízení o růstu výdělků pro zaměstnance státu, municipalit a zdravotníky uvedlo, že zvýšit platy ve veřejném sektoru vyjde státní rozpočet na 9,79 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí na 3,83 miliardy Kč. Z veřejného zdravotního pojištění bude třeba dalších 2,37 miliardy korun.

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Kandidát na nového ministra financí Zbyněk Stanjura [ODS] z koalice Spolu v neděli v České televizi uvedl, že pokud vláda plošné navýšení platů ve veřejném sektoru schválí, nový kabinet ho nejspíše zruší. Podle něj je nespravedlivé přidávat všem zaměstnancům stejně, rozhodovat by měl jejich výkon.

„Co udělá příští vláda, to je její politická odpovědnost, to nebudu komentovat,” řekla k tomu ministryně Schillerová.

Upřesnila, že přijetím nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě chtěla dosavadní vláda “deklarovat, že slibu dostála”.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here