V říjnu zlevnily brambory, jinak skoro nic. Inflace je 5,8 %

386
inflace_v_rijnu
Foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o procento. Meziročně stouply o 5,8 procenta. To bylo o 0,9 procenta více než v září a nejvíce od října 2008. Zdražilo prakticky veškeré zboží. A zdražily i služby.

Výjimka byly pouze nižší ceny některých potravin. Průměrná cena brambor, 10,61 Kč/kg, byla v říjnu nejnižší od února 2015. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj meziročnímu růstu dominovaly hlavně ceny bydlení a pohonných hmot.

Meziroční růst nákladů vlastnického bydlení [tzv. imputované nájemné] zrychlilo na 12,8 procenta z předchozích 10,3 procenta. Meziměsíčně u nákladů na bydlení zdražily také výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu o 0,9 procenta.

„K tomu se pravděpodobně přidalo i zdražení energií, neboť meziměsíční růst regulovaných cen dosáhl citelných 1,2 procenta. Nicméně panuje značná nejistota ohledně započtení nárůstu cen energií pro klienty zkrachovaných dodavatelů energií, což bude mít výrazný vliv zejména v nejbližších měsících,“ upřesnil analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Bohemia Energy zkrachovala. Lidem poradila, co mají dělat

„Zhruba 600 tisíc domácností v případě elektřiny a 300 tisíc v případě plynu přešlo alespoň krátkodobě pod dodavatele poslední instance s výrazně vyššími cenami, než jsou i zvýše standardní nabídky ostatních dodavatelů,“ dodal hlavní ekonom České spořitelny [ČS] David Navrátil.

Podle něj standardní metodika ČSÚ s výše uvedeným navíc ani nepočítá. Naopak vychází z průměru standardních nabídkových cen.

„Takže buď to nechají být jako přechodný jev a maximálně to zmíní. Nebo se to pokusí expertně zohlednit. Potenciálně se nebavíme o drobných. Výpočet přes palec ukazuje, že by to mohlo krátkodobě zvýšit inflaci i o procentní bod,“ doplnil.

Zdražení pohonných hmot, oděvů, obuvi i potravin

V oddíle doprava meziměsíčně vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 5,8 procenta a automobilů o 1,2 procenta.

„Průměrná cena benzinu Natural 95 [35,51 Kč/l] a průměrná cena motorové nafty [34,24 Kč/l] byly v říjnu nejvyšší od listopadu, respektive prosince 2014,“ uvedla za ČSÚ vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Pavla Šedivá.

Podle Michala Brožky motoristé tak vlivem zdražení ropy na světových trzích nakupují palivo o 27 procent dráž než před rokem.

Meziměsíčně zdražily také oděvy a obuv. Oděvy zdražily o 3,8 procenta, obuv o 4,2 procenta. Ceny zboží úhrnem meziměsíčně vzrostly o 1,1 procenta. O rovné procento zdražily i služby. Meziměsíčně pak zlevnily brambory [-11,1 %], ovoce [-4,1 %] a zelenina [-0,8 %]. Naopak rostly ceny mléka [+4,7 %] a másla [+3,9 %].

Inflace v říjnu v meziročním srovnání

Jak již bylo řečeno, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 5,8 procenta. To bylo o 0,9procentního bodu více než v září. Zdražování tak bylo nejvýraznější od ledna 2012. Imputované nájemné [náklady vlastnického bydlení] vzrostlo o 12,8 procenta [v září o 10,3 %], a to zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů pro vlastní bydlení, v menší míře i růstu cen stavebních prací. Ceny v říjnu dále meziročně vzrostly:

  • Za výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu: +8,5 %
  • Za tuhá paliva: +3,4 %
  • Za elektřinu: +3,1 %
  • Za zemní plyn: +2,6 % [v září pokles o 4,7 %].

U alkoholických nápojů a tabáku vzrostly ceny lihovin [+1,8 %], vína [+3,1 %] a tabákových výrobků [+13,0 %]. V oddíle doprava zrychlil růst cen automobilů na 6,3 procenta [v září +6,0 %] a pohonných hmot a olejů o 26,8 procenta [v září +20,4 %]. Na meziroční zdražení měly v říjnu dále vliv ceny:

  • Nájemné z bytu: +3,5 %
  • Vodné a stočné: shodně +5,5 %
  • Doprava: +11,6 %
  • Alkoholické nápoje a tabák: +8,6 %
  • Oděvy: +10,8 %
  • Obuv: +11,0 %

Vliv na zvýšení cenové hladiny měly i ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily o 6,1 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně vzrostly ceny polotučného trvanlivého mléka [+13,1 %], olejů a tuků [+15,9 %] a cukru [+17,4 %]. / Ceny zboží úhrnem vzrostly o 5,4 % a ceny služeb o 6,6 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 3,2 procenta [v září 3,0 %].

Jádrová inflace a další vývoj

Podle Michala Brožky došlo v říjnu ke zrychlení jádrové inflace na 6,5 procenta meziročně ze zářijového tempa 5,8 procenta.

„Stále počítáme s tím, že tempo zdražování už nenabere na síle a spíše bude pomalu slábnout. V listopadu a prosinci inflaci trochu přibrzdí odpuštění plateb DPH za energie, ale co s nimi bude v dalších měsících, je nejisté. Největší otazníky ale směřují na leden, který obchodníci častěji využívají k úpravě ceníků,“ předpovídá Brožka.

Inflace v září v Česku atakovala hranici pěti procent  

Dodal, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku ale nejspíše vystoupá nad šest procent. Ve druhé polovině příštího roku by měla už výrazně zpomalit díky zlepšení situace v dodávkách komponent a materiálů. V průměru by se tak inflace v příštím roce dle jeho názoru měla nacházet poblíž pěti procent.

„Riziko je, že problémy na nabídkové straně budou trvat déle a pak může inflace snadno vystoupat nad sedm procent, tedy na srovnatelné úrovně s rokem 2008,“ dodal analytik.

–DNA–

1 komentář

  1. 5,6% 7,8% 4,3% 7,1% 2,9%… Jděte s procenty do háje zelenýho. To je jako procenta u voleb za komunistů. 96,85%, 98,1%, 99,3%. Údaje stejně nic neříkají, navíc jsou vycucaná z prstu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here