Lidé ve veřejných službách a správě si mají polepšit o 1 400 Kč

1813
ve_verejnych_sluzbach_a_sprave
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vláda ve středu zřejmě projedná platy zaměstnanců ve veřejných službách a správě pro příští rok. Platy jim chce zvýšit o 1 400 Kč. ČSSD a odbory původně navrhovaly zvýšení o 3 000 Kč.

Aktualizace 10.11.: Vláda schválila zvýšit platy ve veřejném sektoru. Pracovníci státu a veřejných služeb mají dostat od ledna přidáno 1 400 korun. Tisíc korun by mělo být v základu výdělku a 400 korun na odměny. Více zde.

„Cílem takzvaného zvýšení platových tarifů je zlepšení hospodářského postavení zaměstnanců ve veřejných službách a správě a státních zaměstnanců a zajištění konkurenceschopnosti veřejné správy na trhu práce,“ píše se v předkládací zprávě k nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Valorizace platových tarifů by pak podle ní měla rovněž snížit dopady rostoucí inflace na domácnosti zaměstnanců a státních zaměstnanců.

Plošné zvýšení platů veřejnému sektoru projedná vláda

„Je třeba zdůraznit, že návrh sleduje širší obecný zájem na zlepšení odměňování nízkopříjmových skupin zaměstnanců a státních zaměstnanců, zejména s ohledem na aktuální nepříznivý vývoj cen základních životních potřeb,“ stojí pak v důvodové zprávě k nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Plošné zvýšení platů všem pracovníkům ve veřejném sektoru projednávali již 2. září zástupci České strany sociálně demokratické [ČSSD] s odborovými svazy. Shodli se na jednotném navýšení o tři tisíce korun, to však vláda odmítla a stanovila růst platů o 1 400 korun. Avšak i to má své náklady.

Zaměstnanci ve veřejných službách a správě: +15,99 mld.

Pokud vláda odsouhlasí plošné zvýšení platů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě, jejichž platy jsou financovány ze státního rozpočtu, znamená to navýšení výdajové stránky o 8,3 miliardy korun. Další cca 1,49 miliardy korun si vyžádá navýšení platových tarifů státních zaměstnanců.

„Přijetí návrhu nařízení vlády by pro státní rozpočet pro rok 2022 představovalo finanční dopady v celkové výši cca 9,79 miliardy korun včetně příslušenství,“ vypočítává důvodová zpráva nařízení vlády.

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Pak jsou tady ale ještě zaměstnanci ve veřejných službách a správě, jejichž platy jsou financovány z rozpočtů územních samospráv. V jejich případě by navrhované navýšení platových tarifů přestavovalo pro rok 2022 finanční výdaj ve výši cca 3,83 miliardy korun.

Avšak ani tím výdaje nekončí. Navýšení se dotkne i zdravotníků, kteří jsou placeni ze zdravotního pojištění. Těm přitom rostly platy loni i letos o deset procent. A podle již schválené úhradové vyhlášky jim o šest procent stoupnou i od ledna 2022. Součástí jejich příjmů jsou i mimořádné odměny pro všechny zdravotníky v době covidu-19. Co se týče nařízení vlády, v případě, že by jim platy stouply o 1 400 korun, vyjde to zdravotní pojišťovny v příštím roce na 2,37 miliardy korun. Upřesněme, že za práci v době covidu si odnesli odměny i pracovníci v bezpečnostních službách.

Státní úředníci, učitelky, zubaři a další

V materiálech vlády stojí, že účelem navrhovaného navýšení platových tarifů je zlepšit platové podmínky zaměstnanců veřejné sféry. A také posílit konkurenceschopnost veřejné sféry na trhu práce. Otázka ale je, zda nedojde jen ke zvýšení platů lidí závislých na veřejných rozpočtech, aniž by se to promítlo do kvality a produktivity jejich práce.

Tak například: Lékařům a zubařům by tabulka nově přiznala plat v rozmezí 38 170 až 73 600 korun. Běžnou praxí přitom u stomatologů je finanční spoluúčast pacientů, u lékařů pak kumulace několika zaměstnaneckých poměrů.

Problém sehnat zubaře řeší desítky tisíc domácností

Učitelé by měli pobírat od 16 630 do 51 030 korun. I v tomto případě podle odborníků nemusejí mít vyšší platy přímé dopady na kvalitu poskytovaného vzdělání českým dětem.

Základní plat státních zaměstnanců by se od ledna 2022 měl pohybovat od 16 060 do 63 400 korun. I zde je přínos vyšších platů na produktivitu práce diskutabilní. Další část navrhovaných tarifů je tak pod minimální mzdou. Ta od ledna 2022 činí 16 600 korun.

Minimální mzda stoupne i příští rok. Zdraží tím služby a zboží

Tak například: Podle délky praxe, odbornosti a odpovědnosti by pracovníci v kultuře, v příspěvkových organizacích, školníci, nezdravotníci v nemocnicích či kuchaři měli mít od ledna tarif od 12 430 do 51 320 korun hrubého.

Ve veřejném sektoru pracuje přes 652 tisíc lidí

U zdravotních sester, dalších zdravotníků, pracovníků sociálních služeb a úředníků by to mělo být 16 170 až 59 720 korun. Lékařům a zubařům tabulka přiznává nově 38 170 až 73 600 korun. Učitelé by měli pobírat od 16 630 do 51 030 korun. Základ státních zaměstnanců by se od ledna měl pohybovat od 16 060 do 63 400 korun.

K návrhu zvýšit platy zaměstnancům veřejných služeb a správy se teď o víkendu v České televizi vyjádřil i kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura [ODS] nově vznikající vlády.

„Pokud vláda přijme socialistický návrh, že všem přidá stejně, tak já myslím, že ho zrušíme, protože není spravedlivý,“ prohlásil.

 „Problém není částka jako taková, ale ten princip,“ dodal.

Podle informačního systému o průměrném výdělku [IPSV] u nás pracuje ve státních a veřejných službách 652 100 lidí. Z údajů vyplývá, že je to téměř 19 procent zaměstnanců v Česku. Dodejme, že od 1. ledna 2022 si o 300 korun měsíčně nad valorizační limit polepší také senioři. V průměru tak důchod od nového roku poroste o 797 korun měsíčně. Další novinka v českém důchodovém systému je bonus 500 korun ke starobnímu důchodu za každé vychované dítě. Na něj budou mít důchodci nárok od ledna 2023.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here