Do českých lázní loni přijelo nejméně lidí od 90. let

587
lazni
Foto: Redakce FinTag.cz

Do českých a moravských lázní přijelo loni 196 307 pacientů. Oproti roku 2019 je to o 170 000 lidí méně. Cizinců bylo 38 835, to je oproti roku 2019 necelá třetina. Doma zůstali hlavně pacienti z Německa.

Potvrzují to údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS]. Poskytování lázeňské péče bylo loni částečně omezeno, v některých měsících mohli do lázní pouze lidé, kterým pobyt hradily zdravotní pojišťovny. Propad nezvrátilo ani to, že stát podporoval a letos stále podporuje léčebné pobyty příspěvkem ve výši 4 000 korun.

Karlovy Vary dostaly druhou facku, říká šéf Thermalu V. Novák

Loni se návštěvnost lázní propadla téměř o polovinu, jak dokládají data ÚZIS. Tak například v roce 2000 počet pacientů, kteří v českých lázních podstoupili léčebnou rehabilitační péči, byl 275 800. Od té doby ale s mírnými výkyvy stoupal, a v posledních deseti letech se pohyboval mezi 360 000 a 380 000 klienty ročně. Loni jich pak ale bylo už jen 196 307.

Němci loni raději zůstali doma

Z celkového počtu 196 307 lázeňských hostů v roce 2020 se 42 procent z nich léčilo na náklady zdravotního pojištění. Tuzemští samoplátci tvořili 38 procent a cizinci pětinu klientely. O rok dříve cizinci tvořili 37 procent ze všech hostů a na náklady zdravotního pojištění pak přijela necelá třetina lidí.

Lázně odmítají klienty s vouchery z programu Covid – Lázně

Provozovatelé lázní si stěžovali především na úbytek německé klientely. Ta paří k nejvýznamnější skupině hostů z ciziny. Podle provozovatelů tvořili Němci v minulých letech zhruba polovinu všech zahraničních klientů. Cizinci do tuzemských lázní loni nejezdili kvůli špatné epidemické situaci v Česku. A pro cizince z některých zemí byl vstup do Česka omezen nebo podmíněn dvoutýdenní karanténou.

Pacienti ze zahraničí přitom tvoří významnou část klientely tuzemských lázní. Už v roce 2000 do českých lázní přijelo 93 021 cizinců. Jejich počet pak s mírnými výkyvy stabilně stoupal. V roce 2013 jich tak do českých lázní přijelo 165 623. Ještě předloni 134 605, loni už to bylo jen 38 835 zahraničních návštěvníků.

Výsledek pandemie: Minus dva miliony nocí

Pacienti loni strávili v českých lázních celkem přes tři miliony ošetřovacích dní. To je o dva miliony méně než v roce 2019. Pobyt jednoho hosta trval loni v průměru 15,5 dne, což je asi o den a půl více než v roce 2019. Nárůst je dán tím, že více pobytů bylo hrazeno zdravotní pojišťovnou a tato léčba je podmíněna delší dobou pobytu než u samoplátců.

Lázně znovu poukazují na chaos ve vládních opatřeních

Nejčastější diagnózou, se kterou do lázní přijížděli dospělí pacienti na hrazenou léčbu, byly nemoci pohybového ústrojí. Ty tvořily asi tři pětiny všech případů. Následovala nervová onemocnění s 16 procenty a choroby oběhové soustavy se šesti procenty. Dětští pacienti v lázních pobývali hlavně kvůli nemocem dýchacího ústrojí. Lázeňské léčebny měly loni k dispozici necelých 23 700 lůžek, nejvíce jich je dlouhodobě v Karlovarském kraji.

Propad příjmů lázeňských společností

V důsledku poklesu počtu pacientů se lázním výrazně snížily tržby. Například společnosti Lázně Luhačovice se loni propadly asi o 150 milionů korun. Luhačovice tvoří s lázněmi v Jáchymově největší lázeňskou skupinu v Česku. Tržby skupiny klesly o 360 milionů korun, tedy o více než třetinu oproti předchozím dvěma rokům.

„Do obou lázní přijelo o 40 procent méně hostů. Počet pobytových dnů se snížil o 33 procent. Zastavili jsme veškeré investice i opravy a v nákladech utáhli opasek tak, že se téměř nedalo dýchat,” uvedl na začátku letošního roku ředitel lázní Eduard Bláha.

Léčebné lázně Jáchymov koupil Ali Fardan z Emirátů

Tehdy dodal, že o práci přišlo více než 200 z původních 1 200 zaměstnanců skupiny. Dopady covidové epidemie pocítí lázně pravděpodobně i letos. Na jaře nejprve nesměly vůbec přijímat samoplátce, poté pouze ty, kteří v posledních 90 dnech prokazatelně prodělali onemocnění covid-19.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here