MerXu zažádala investory o peníze na svůj další rozvoj

534
merXu
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Prodejní online B2B platforma merXu ukončila takzvané investiční kolo Series A. V něm získala od investorů další peníze na svůj rozvoj. Do platformy investovaly skupiny Prosus Ventures, Accel a Point Nine.

Takzvané investiční kolo Series A, jehož prostřednictvím získávají startupy finance, využívají firmy, které již získaly stabilitu na trhu a řeší optimalizaci produktu a dynamický nárůst klientů. Od tohoto typu investičního kola již výrazně rostou částky, které firma od investorů může získat. Průměrně se pohybují okolo deseti milionů USD. Firma uspěla u nadnárodních investorů Prosus Ventures, Accel či Point Nine.

„Těší nás zájem předních venture kapitálových fondů o náš projekt. Za rok působení v České republice se nám podařilo zobchodovat zboží za stovky milionů korun a našich služeb využívá přes 16 tisíc zákazníků. Právě nyní nastal čas pokročit dál a expandovat do dalších zemí, v prvé řadě Německa,“ říká někdejší zakladatel Aukro.cz a spoluzakladatel merXu Václav Liška.

Pro FinTag.cz upřesnil, že investiční kolo series A nebylo veřejné, a investory zde byly pouze zmíněné venture kapitálové fondy.

„Pro soukromé investory tak vůbec není možnost se ve firmě finančně podílet nebo finančně angažovat,” dodal.

Platforma merXu je mezinárodní B2B obchodní portál pro průmyslová odvětví. Spojuje prověřené kupce a prodejce [právnické osoby a podnikající OSVČ] a umožňuje jim provádět obchody napřímo či prostřednictvím poptávky. Aktuálně působí v Česku, Estonsku, Maďarsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Slovensku.

„Nové financování nám umožní urychlit náš růst a zároveň přidávat nové funkce s ohledem na evropské zákazníky,“ tvrdí bývalý CEO polského tržiště Allegro [to nyní koupilo Mall.cz, pozn. red.] a další spoluzakladatel a generální ředitel merXu Przemyslaw Budkowski.

merXu podporují Prosus Ventures a další globální skupiny

Klíčovým investorem do merXu v rámci aktuálního investičního kola je nadnárodní investiční skupina Prosus Ventures. Ta se specializuje na investice do nových technologických firem. Aktuálně má zainvestováno do společností, jejichž IT řešení využívají každý měsíc přes dvě miliardy lidí.

Vedoucí evropských investic společnosti Prosus Ventures v souvislosti s investicí do merXu Sandeep Bakshi uvedl: „Před námi jsou jasné příležitosti k expanzi a jsme rádi, že se můžeme připojit k mimořádně silnému týmu merXu jako investor.“

Startupy jsou cool a slibné. Avšak uspěje jen jeden z deseti

Dlouhodobý investor do merXu je také mezinárodní investiční skupina Accel, specialista v oblasti rizikového kapitálu. Společnost v minulosti investovala například do firem, jako jsou Arista, Deliveroo, Facebook nebo Spotify.

„Online obchodní platforma merXu pro B2B, která spojuje ověřené kupující a prodávající, poskytuje majitelům firem, manažerům nákupu a výrobcům stejnou bezproblémovou digitální zkušenost, jaká je již rozšířená v oblasti B2C,“ vysvětluje, proč se společnost rozhodla investovat do merXu Sonali De Rycker z Accel.

Třetí významný investor je opět venture kapitálová společnost Point Nine. Ta cílí na projekty v rané fázi vývoje se specializací na B2B SaaS a online tržiště. Od svého založení v roce 2011 firma investovala do více než 140 startupů ve více než 30 zemích světa.

„MerXu udělalo od naší loňské investice do seed kola velký pokrok. Teď je připravena škálovat své podnikání a posunout online velkoobchod na úroveň, která dokáže odemknout´ obrovský potenciál trhu,“ říká partner firmy Pawel Chudzinski.

B2B online prodej a nákup roste 7% ročním tempem

Získané peníze v rámci takzvané série A firma použuje na další fázi růstu a plány pro expanzi v nových evropských zemích v čele s Německem. To proto, že Německo je dlouhodobě nejdůležitější obchodní partner České republiky, ale i dalších evropských zemí.

Podle zástupců společnosti online obchodování B2B v Evropě roste od roku 2013 o sedm procent ročně. MerXu chce přitom těžit ze zrychleného přechodu nákupů B2B na internet, což umožní firmám a jejich dodavatelům se vzájemně najít a obchodovat digitálně.

Platforma merXu slouží společnostem z různých oborů – mimo jiné v oblasti elektrotechniky a osvětlení, nářadí, stavebnictví, průmyslu a strojírenství – tím, že jim poskytuje komplexní platformu pro B2B online obchodování v národním a mezinárodním měřítku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here