Unie vytáhla proti Číně. Otázka je, zda ale nevytáhla pozdě

5190
Unie
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová / Foto: European Commission

Evropská unie představila podrobnosti plánu, jímž chce konkurovat čínským projektům ve třetích zemích. Plán nazvala „Global Gateway“ a do roku 2027 do něj hodlá investovat 300 miliard eur [cca 7,7 bil. Kč].

Ty EU vezme z příspěvků členských států, od finančních institucí a také soukromého sektoru. Takto získanými penězi podpoří projekty v digitální, dopravní, klimatické a energetické oblasti. Analytiky je plán Global Gateway [v překladu globální brána, pozn. red.] vnímaný jako jednoznačná snaha omezit čínský vliv v Africe a vlastně kdekoliv jinde na světě.

„Global Gateway by neexistoval, pokud by nebylo čínského projektu Hedvábné stezky,“ uvedl pro BBC Andrew Small z German Marshall Fund.

14stránkový dokument dle jeho slov na první pohled samozřejmě nezní jako vytyčení protičínské strategie. Komise v něm také Čínu výslovně ani neuvádí, ale všem je jasné, jak říká, o co jde.

„Jde o první vážnou snahu z unie soustředit fondy a vypracovat finanční mechanismy, aby země, které si hodlají vzít od Číny půjčku, měly i jinou možnost,“ upřesňuje.

Čína je všude tam, kde není unie nebo USA

Analytici dlouhodobě upozorňují na to, že čínské projekty jsou součástí čínské zahraniční politiky. Tou je budování obchodních vztahů financováním nových silnic, přístavů, železnic a mostů. Touto strategií pronikla Čína do asijských zemí, do indo-pacifického regionu, Afriky, a dokonce už i k hranicím EU, na západní Balkán. Což v podcastu FinTag.cz potvrdil například i velvyslanec České republiky v Srbsku Tomáš Kuchta.

„Je pravda, že čínských pracovníků v Srbsku dnes člověk potká poměrně dost. Jsou to převážně muži, kteří si zlepšují fyzickou kondici a ve skupinkách chodí na takové zdravotní procházky,“ říká v podcastu o Srbsku a dění na Balkáně Tomáš Kuchta.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Podle něj jde především o stavební dělníky čínských stavebních firem. Ty v Srbsku pracují na výstavbě silniční a železniční infrastruktury. Čínské firmy jsou v zemi aktivní například také v energetice. Financují a stavějí projekty uhelných elektráren, ale třeba i čistírny odpadních vod. Čína dle jeho slov v Srbsku ukazuje svoji finanční sílu. Dokáže předložit takové nabídky, kterým nemohou západní firmy konkurovat.

„Čína přemýšlí strategicky do budoucna. Možná pro ni některá zakázka není úplně finančně nejvýhodnější, ale pro Čínu je důležité mít pod kontrolou dopravu zboží do Evropy. A Srbové, kteří musejí obracet každou korunu, tak na čínské nabídky přistupují. Že jim to může přinést nějaké problémy do budoucna, teď příliš neřeší,“ dodává Kuchta.

Upozorňuje i na to, že EU odmítá některé projekty v Srbsku podpořit. Typicky se to týká například uhelných elektráren. Čína s tím problém nemá, a tak v Srbsku vítězí. Čína v zemi buduje i železniční koridory, které pak Rusové dovybavují technologiemi. Na tomto projektu participuje i česká firma AŽD, která dodává zabezpečovací a řídicí systémy pro dopravu. Již dříve uspěla v Bělehradě, kde instalovala hlavní zabezpečovací řídicí systém.

Je dobře, že EU dělá alespoň něco, shodují se analytici

Avšak zpátky do Evropské unie. Z cílové částky 300 miliard eur mají být zhruba 135 miliard eur [3,4 mld. Kč] záruky z nového Evropského fondu udržitelného rozvoje plus. Zapojit se má i Evropská investiční banka. Grantové financování v řádu nižších desítek miliard eur má pocházet z jiných programů EU. Významnou část peněz mají tvořit i soukromé investice.

„Země potřebují důvěryhodné partnery pro projekty, které jsou udržitelné a vysoce kvalitní,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přiznala, že plán Global Gateway je alternativa k čínskému přístupu založenému na odlišných pravidlech. Ovšem s tím, že unie chce státům nabídnout lepší možnosti než Čína.

Podle Andrewa Smalla půjde o zásadní test síly unie. Vyjadřuje ale i pochyby. Ptá se, zda unie bude skutečně schopna jednat na tak velkém geopolitickém prostoru.

„Nebo je příliš těžkopádná, zaměstnaná vnitřními byrokratickými spory? Pokud tady EU zklame, bude to velká ztráta,“ říká.

Konkurenční boj mezi spojenci? I to je možné

Jak ale uvedl nejmenovaný unijní diplomat: „Je dobré znamení, že se Evropa po dlouhém váhání konečně rozhodla uplatnit svůj vliv v této oblasti. Tento společný zájem sdílíme s našimi zámořskými přáteli v USA a Británii.“

Společný zájem by mohl podle analytiků ale vyvolat i konkurenční boj. Konec konců USA mají svoji vlastní iniciativu, Build Back Better World, kterou ohlásily již v červnu 2021 na zasedání zemí skupiny G7.

„To je dost hlasitá záležitost s mnoha zájmy, které se navzájem střetávají,“ říká například Scott Morrise z Centra světového rozvoje.

Naději na úspěch Global Gateway ale neztrácí: Důležitější než soupeřit s Čínou, je šance Evropy investovat do užitečných projektů v rozvojových zemích, jež postrádají kapitál“.

–AM/DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Já pořád,co se mi na ní nezdá a už to vím. Již od pohledu je to robot ! Ne však sexuální. To by si výrobce nevydělal…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here