Firmy chtějí očkované pracovníky. Ne vždy ale mají na výběr  

658
firmy
Foto: Pixabay.com

Zatímco například v USA některé z firem vyžadují povinné očkování po svých zaměstnancích, v Česku si to firmy kvůli nedostatku pracovníků nedovolí. Ukázal to průzkum mezi personálními agenturami.

Na očkování trvají pouze firmy, které přijímají kandidáty na pozice s kontaktem s pacienty. Jinak ostatní firmy v Česku často tahají jen za kratší konec.

„Firmy si nemohou dovolit vyloučit neočkované zaměstnance z práce nebo mít očkování jako výběrové kritérium. Tím by přišly o 40 procent uchazečů. Musí nabírat i neočkované a důsledně vymáhat bezpečnostní opatření a pravidelné testování,“ říká Jiří Halbrštát ze společnosti ManpowerGroup.

Dodává, že velké firmy u nás bez výjimky očkování lidem doporučují: „Potřebují mít v zaměstnání zdravé lidi, protože firemní epidemie znamená u výrobních podniků zastavení provozu,“ dodává.

Míra proočkovanosti produktivního obyvatelstva v Česku:

[Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR, data k 2.12.2021]

  • lidé ve věku 60-64 let: 76,7 %
  • lidé ve věku 55-59 let: 74,9 %
  • lidé ve věku 50-54 let: 73,2 %
  • lidé ve věku 45-49 let: 71,9 %
  • lidé ve věku 40-44 let: 64,6 %
  • lidé ve věku 35–39 let: 58,7 %
  • lidé ve věku 30–34 let: 55,3 %
  • lidé ve věku 16-29 let: 57,4 %

Jeho slova potvrzují další zástupci personálních agentur. I podle nich by firmy v Česku rády nabíraly proti covidu-19 očkované pracovníky, ale kvůli situaci na trhu práce si to dovolit nemohou.

Dodejme, že český trh práce determinuje vysoký počet zaměstnanců závislých na veřejných rozpočtech, ale jinak chybějící pracovní síla. Průměrný plat ve státním sektoru dosahuje 43 232 korun, průměrná mzda v soukromém 39 332 korun. Na trhu práce chybějí hlavně dělnické a technické profese. Dlouhodobý zájem je také o kvalifikované řemeslníky. Nezaměstnanost v říjnu činila 3,4 procenta.

Firmy se ptají na očkování proti covidu-19

V dnešní době je běžné, že se zaměstnavatelé snaží zjistit, zda je uchazeč o práci očkovaný, či nikoli říká šéfka marketingu Grafton Recruitment Jitka Součková. Při nízké míře nezaměstnanosti v Česku je podle ní pro zaměstnavatele důležité, aby nově nastoupivší zaměstnanci byli stabilní a neřešila se jejich absence.

„Můžeme potvrdit, že se začínáme setkávat s tím, že se firmy v dotaznících, které vyplňují uchazeči o práci, ptají i na to, zda jsou očkovaní,” dodává Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Podle něj jde ale zatím o jednotlivé případy, nikoli masový trend.

„Nestalo se nám však, že by byl kandidát zamítnut kvůli tomu, že by nebyl očkován. Firmy ale tuto informaci potřebují vědět, aby mohly vyhovět požadavkům na testování zaměstnanců na pracovištích. Dotazují se nejčastěji při nebo těsně před nástupem,” vysvětluje Kristýna Králová z agentury Hays.

Český trh práce nabízí neutěšenou podívanou

Benevolentně se k očkování stavějí i někteří ze zaměstnavatelů. I když, jak vyplývá ze slov personální ředitelky Sodexo Benefity Martiny Machové, spoléhají na vládní nařízení.

„Uchazečů o práci se neptáme, jestli jsou očkovaní na covid-19. Nehraje to naprosto žádnou roli ve výběrovém řízení. Dodržujeme všechna platná nařízení a hygienická opatření, takže při vstupu do kanceláří se musí všichni prokázat proděláním nemoci, očkováním nebo podstoupit test,” uvedla Machová.

„Informaci o prodělaném onemocnění nebo podstoupeném očkování u potenciálních zaměstnanců nezjišťujeme a neplánujeme to ani do budoucna,” poznamenala HR manažerka Geis CZ Jaroslava Šindelářová.

V Americe zaměstnavatelé běžně vyžadují očkování

Naopak v jiných zemích se o to, zda jsou zaměstnanci naočkovaní, firmy pečlivě starají. Za příklad můžeme uvést Spojené státy. Velké firmy, jako jsou IBM, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Disney, Uber, Lyft, Walmart, American Airlines, Morgan Stanley, Goldmans Sachs či Tyson Foods povinné očkování u svých zaměstnanců požadují. Kdo se nenaočkuje, toho propustí.

Najdou se ale i výjimky. Třeba letecký dopravce Delta Air Lines u svých zaměstnanců povinné očkování sice nežádá, ale těm neočkovaným zvýší odvody na zdravotní pojištění. A to o 200 dolarů [cca 4 300 Kč] měsíčně.

„Společnost Delta Air Lines zajišťuje svým zaměstnancům vlastní systém zdravotního pojištění. Průměrný pobyt v nemocnici kvůli covidu-19 stojí Deltu 50 tisíc dolarů [přes 1. mil. Kč] na osobu,“ argumentoval šéf společnosti Ed Bastian.

Povinné očkování zaměstnanců se stává běžné v USA i EU

Neočkovat proti covidu-19 se v USA nemusí pouze lidé z náboženských nebo zdravotních důvodů. Procento těch, kteří se proto neočkují z těchto důvodů, je ale mizivé. Například u United Airlines, která zaměstnává přes 67 tisíc lidí, se pro uvedené důvody nenechalo naočkovat pouze dva tisíce lidí. 600 lidí pak firma propustila kvůli neochotě se naočkovat vůbec.

Dodejme, že povinné očkování se vztahuje i na zaměstnance v Evropě. To pak zejména ve zdravotnictví a sociálních službách. Povinně ho vyžaduje například Itálie, která patřila loni k zemím nejvíce postiženým covidem-19 nebo Velká Británie, Belgie a třeba i Řecko.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here