Inflace je 6 %. Bez prominutí DPH u energií by byla 7 %

590
energií
Ilustrační foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly proti říjnu o 0,2 procenta. Inflace se tak vyšplhala z říjnových 5,8 procenta na 6 procent. Nebýt prominutí daně z přidané hodnoty [DPH] u energií, činila by inflace sedm procent.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly o 6,0 procenta. Největší vliv na růst měly ceny v dopravě. Ceny pohonných hmot a olejů vzrostly o 32,8 procenta. Ceny automobilů se zvýšily o 7,4 procenta.

„Například benzin Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr. Což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

„Na první pohled byly tentokrát hlavním tahounem zdražení ceny u čerpacích stanic s meziměsíčním růstem o 4,4 procenta a ceny potravin, které zdražily o více než jedno procento. Nicméně pěkné cenové veletoče se tentokrát odehrály v cenách energií,“ komentuje aktuální výsledky analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Vláda usiluje o nulové DPH na energie i po celý příští rok

Podle něj platí, že nebýt odpuštění platby DPH, tak by už nyní nebyla meziroční míra inflace na šesti procentech, nýbrž na sedmi procentech. Současně to znamená další výrazné zrychlení jádrové inflace. To potvrzuje i ČSÚ. Podle něj dopad prominutí DPH na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v listopadu představoval snížení o 1,0procentního bodu. V důsledku prominutí DPH totiž v listopadu klesla průměrná cena elektřiny meziměsíčně o 16,2 procenta a zemního plynu o 11,2 procenta.

Srbsko reguluje ceny potravin. ČR čeká bitva o DPH na energie

K dalšímu růstu inflace podle analytiků ale i tak dojde. Podle Jiřího Polanského z České spořitelny inflace již v lednu přesáhne sedm procent a reálně se může vyšplhat až k osmi procentům a výše.

„To pak silně ovlivní celý příští rok, protože ke svižnějšímu poklesu inflace bude docházet až ve druhé polovině příštího roku,“ dodává.

Vyjadřuje se i k listopadovým datům: „Data jsou pod odhadem trhu i naší prognózou. Ve skutečnosti ale inflace naopak předčila očekávání, a to velmi výrazně. Důvodem pro nízkou meziměsíční hodnotu byl vliv dočasného prominutí  DPH na energie.”

Spotřebitelské ceny v meziměsíčním srovnání

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 0,2 procenta. V oddíle doprava se zvýšily ceny pohonných hmot a olejů o 4,4 procenta a automobilů o 1,0 procenta. Potraviny, nealkoholické nápoje a zelenina zdražily o 4,2 procenta. Zde zdražily:

  • Brambory: +8,1 %
  • Máslo: +12,4 %
  • Sýry a tvarohy: +1,7 %
  • Ovoce: + 1,6 %
  • Drůbeží maso: +2,0 %.

Zdražily také stravovací služby [+1,5 %]. Ceny zboží ale i tak úhrnem klesly o 0,4 procenta. Avšak ceny služeb vzrostly o 0,9 procenta.

Spotřebitelské ceny v meziročním srovnání

Meziroční růst cen podle ČSÚ zrychlil již popáté za sebou. Jak již bylo řečeno největší vliv na meziroční cenový růst měly ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. U potravin a nealkoholické nápoje vzrostly ceny másla o 26,8 procenta. Ceny brambor přešly z říjnového poklesu o 5,4 procenta v růst o 5,2 procenta. Naopak klesly ceny ovoce o 1,4 procenta. A v důsledku prominutí DPH klesly ceny energií.

Dále rostly náklady na bydlení. Zde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 3,7 procenta. Zdražily výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu o 9,9 procenta. Vyšší jsou ceny vodného a stočného [+5,5 %] a tuhých paliv [+6,5 %]. Imputované nájemné vzrostlo o 14,3 procenta [v říjnu +12,8 %]. To zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů pro vlastní bydlení, v menší míře i růstu cen stavebních prací.

Ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků v listopadu meziročně stouply o 12,3 procenta. Zdražily oděvy a obuv [+12,9 %]. V oddíle stravování a ubytování se meziročně zvýšily ceny stravovacích služeb o 7,6 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here