Vláda usiluje o nulové DPH na energie i po celý příští rok

309
na_energie
Foto: Pixabay.com

Nulová DPH na energie bude v ČR platit nejen do konce roku, ale zřejmě i celý příští rok. Chystá se i převod výnosů z emisních povolenek do státního rozpočtu jako částečná náhrada právě za výpadek inkasa DPH.

Rostoucí ceny energií se snaží současný kabinet řešit odpuštěním 21% daně z přidané hodnoty [DPH] u elektřiny a zemního plynu. Již v pondělí 18. října přitom schválil nulovou sazbu DPH na energie pro měsíce listopad a prosinec. Na včerejším [20.10.] jednání pak vláda navíc schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která by u nás povolila nastavit nulovou DPH u energií i po celý příští rok. Nyní se za elektřinu a plyn odvádí DPH ve výši 21 procent. K přijetí novely o nulové DPH však potřebuje česká strana ještě souhlas Evropské komise [EK].

21% DPH na energie bude Česku chybět

Současný návrh, kterým vláda řeší rostoucí ceny energií, však zároveň prohloubí už tak deficitní hospodaření veřejného rozpočtu. Nulová DPH u doposud 21% sazby připraví veřejné finance měsíčně o více než dvě miliardy korun. Veřejné rozpočty celkově na DPH získaly letos ke konci září 323,6 miliardy korun. Z toho do státního rozpočtu putovalo 208,7 miliardy korun.

Vláda odpustí domácnostem DPH na energie i poplatek za OZE

A podle evropských pravidel, kterým český daňový systém podléhá, bude zřejmě třeba i s nulovým inkasem DPH na energiích tak jako tak do unijního rozpočtu odvést finanční příspěvek ve výši 0,3 procenta. Ten se vypočítá podle předem stanoveného nařízení EU. A to i v situaci, kdy bude inkaso DPH nulové.

Konec modernizace energetiky v Čechách

Miliardové výpadky inkasa 21% DPH u energií chce vládní kabinet zčásti vyřešit výnosy z prodejů emisních povolenek. Schválil tak jejich převedení do státního rozpočtu s tím, že právě to mu umožní odpustit DPH na energie pro domácnosti a zmírní sociální dopady rychlého růstu cen energií. Celkem má jít zhruba o 17 miliard korun. Nyní se výnosy z prodeje emisních povolenek převádějí do Modernizačního fondu, jehož účelem jsou investice do moderních a udržitelných zdrojů energie ve východní Evropě.

Je to Německo, kdo žene ceny elektřiny vzhůru, píše Politico

Do státního rozpočtu se má podle plánů stávající vlády převést zhruba polovina z těchto vybraných peněz, a to po dobu dvou let. Pro rok 2022 půjde dle současných odhadů asi o osm miliard korun, v roce 2023 pak o devět miliard korun.

Novelu zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami, prostřednictvím které má k převodu peněz do státního rozpočtu dojít, ale musí ještě projednat a schválit Evropská komise. Poté bude normu schvalovat Parlament ČR.

Emisní povolenky se staly horkým zbožím. Cena je na rekordu

V příštím týdnu chce navíc Ministerstvo životního prostředí ČR [MŽP] navrhnout při jednání investičního výboru Modernizačního fondu možnost rozšířit oblast podpory financování z něj o podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here