Shell prchá z Nizozemska do Británie kvůli daním a aktivistům

6153
Shell
Foto: Royal Dutch Shell

Akcionáři britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell schválili přesun sídla firmy z Nizozemska do Británie. Důvod je zdanění dividend v Nizozemsku a tlak tamějších zelených aktivistů na firmu.

Očekává se, že firma začne s přesunem svého sídla z Haagu do Londýna hned počátkem roku 2022. O přesunu rozhodla tento týden mimořádná valná hromada společnosti. Záměr firmy již dříve rozladil nizozemskou vládu, protože jedním z hlavních důvodů přesunu jsou právě spory o postup při zdanění dividend.

Shell vede s nizozemskými úřady vleklý spor o 15procentní srážkovou daň, kterou Nizozemsko uplatňuje. Firma se jí snažila vyhýbat tím, že zavedla dvě třídy akcií, kdy každá podléhá jinému postupu zdanění při výplatě dividend. Se svým postupem však neuspěla.

Vedení společnosti proto již v polovině listopadu oznámilo, že ukončí duální akciovou strukturu a bude mít jen jednu třídu akcií. To znamená, že vznikne větší objem kmenových akcií, které pak Shell bude moci snáze odkupovat, když to uzná za vhodné.

Nová struktura problém vyřeší – Shell už tuto daň nebude muset v Nizozemsku platit a veškeré daňové záležitosti bude vyřizovat ve Velké Británii. A s akciemi podniku se bude dále obchodovat na burzách v Amsterodamu, Londýně a New Yorku, tak jako dosud.

Problémy firmě přináší i zelená politika

Vztahy firmy s Nizozemskem navíc zhoršila i zpráva z letošního října. Největší penzijní fond v Nizozemsku ABP oznámil, že ze svého portfolia vyřadí akcie všech firem z odvětví fosilních paliv, tedy včetně akcií Shell. A to přesto, že stejně jako další velké ropné společnosti v Evropě, si i Shell stanovil cíl postupného odklonu od uhlovodíků, aby vyhověl sílícím požadavkům na ochranu životního prostředí.

Schválené změny ale podle expertů jen dokládají, jak náročným úkolům ropné firmy čelí. Musejí se odklánět od tradičního podnikatelského modelu, který jim dosud zajišťoval obrovské zisky a pravidelnou výplatu dividend akcionářům.

Londýn: Obchodníci v City získávají nové trhy i zákazníky

„Pohybují se na velmi tenkém ledě. Musejí vyplácet solidní dividendu a odkupovat akcie, aby uspokojili akcionáře, a zároveň si zajistit souhlas akcionářů s přesunem investic od fosilních paliv směrem k nízkouhlíkové energetice,” poznamenal expert na energetiku David Elmes, který působí na podnikatelské fakultě Warwické univerzity.

„A jak se teď zdá, akcionářům dnes ještě musejí platit hrozně moc, aby si k tomu přechodu zajistili jejich souhlas,” dodal.

Shell přitom mění i své obchodní politiky. Nyní nově například jeho firemní zákazníci s palivovou kartou Shell mohou využívat službu pro kompenzaci emisí CO₂ a dalších skleníkových plynů. Funguje to tak, že Shell zákazníkům vypočítá celkové množství emisí z využitého paliva [od vytěžení ropy přes výrobu a transport paliva až po jeho finální spálení v motoru] a následně vykompenzuje uhlíkovou stopu paliva nákupem odpovídajícího množství uhlíkových kreditů.

Se zelenými aktivisty za zády

Na valné hromadě společnosti, která hlasovala o přesunu sídla firmy, akcionáři odsouhlasili dále zjednodušení podnikové struktury a zkrácení názvu firmy na Shell Plc. Předseda správní rady Andrew Mackenzie oznámil, že pro návrh změn se vyslovila většina akcionářů. Z těch, kteří hlasovali, to bylo 99,77 procenta. Nutných bylo minimálně 75 procent.

Před budovou v Rotterdamu, kde se valná hromada firmy konala, proti firmě protestovali ekologičtí aktivisté. Na jednom z transparentů stálo: „Shell musí padnout!”.

„Před klimatickou spravedlností neutečete a neschováte se před ní,” hlásal další.

Zelení aktivisté jsou podle analytiků další důvod, proč se Shell rozhodl odejít z Nizozemska. Tamní aktivisté letos na jaře v ostře sledovaném sporu totiž uspěli s žalobou právě na Shell. Soud firmě nařídil, aby své globální emise uhlíku do konce roku 2030 snížila o 45 procent ve srovnání s rokem 2019. Uvedl také, že firma je zodpovědná za své uhlíkové emise i za emise svých dodavatelů.

Philips tlačí do ESG dodavatele. Znalost ESG je v ČR slabá

Verdikt soudu je považován v tomto ohledu za průlomový. Rozhodnutí haagského soudu je totiž první, kdy nějaký podnik dostal soudně uloženo, aby své aktivity uvedl do souladu s pařížskou smlouvou o ochraně klimatu z roku 2015.

„Já si myslím, že z právního pohledu se dá při změnách klimatu a energetické transformaci vygenerovat hodně silný tlak proti velkým systémovým hráčům ve veřejném i soukromém sektoru,” uvedl právník Roger Cox nizozemské nevládní organizace Milieudefensie.

Ta, která na svých stránkách rozhodnutí soudu prezentuje jako „historické vítězství“. Naopak společnost Shell tehdy uvedla, že rozhodnutí je pro ni velké zklamání. Později ale začala pracovat na odvolání a oznámila své investiční plány do solární a větrné elektrárny.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Ve VB v klidu a když ne je mnoho zemi které radi uvítají firmu Shell ve své zemi. Příjem z dani je velmi zajímavý.

  2. Zkrácení názvu z Royal Dutch Shell na Shell Plc je dost logický, pokud se z “Dutch” stěhují do UK. Ono to spojení s nizozemskou královskou rodinou taky už asi taky nebylo tak žhavé. Nicméně jsem dost konzervativní a pro mě bylo to virtuální spojení s královskou rodinou něco, co mušličce přidávalo body.

  3. Pokud budou teroristé-pardon aktivisté-takto řádit,utečou mnohé firmy mimo jejich dosah.Půjdou tam,kde se jim nebudou příliš míchat do obchodu.Ekoteroristé jsou hloupé osoby,kteří v zájmu ekologie zničí ekonomiku.A nějak jim nedochází,že nebudou dostávat peníze na svou činnost.Jejich stát na to nebude mít.Zaspali na jednom omylu.Když chci něco vyřadit,musím mít za to náhradu.A tou není ani větrná a ani sluneční výroba.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here