Nezaměstnanost vzrostla jen mírně. Firmy tak mají dál problém   

334
nezamestnanost
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nezaměstnanost letos v lednu stoupla proti prosinci o 0,1 procentního bodu na 3,6 procenta. 3,6% podíl nezaměstnaných u nás představuje historicky třetí nejnižší lednovou hodnotu. Informace dnes zveřejnil Úřad práce ČR [ÚP ČR].

Počet nezaměstnaných v lednu oproti prosinci stoupl o necelých devět tisíc, počet volných pracovních míst vzrostl o 8 533. Nedostatek pracovních sil při podílu nezaměstnaných pod hranicí dvou procent se tak týká již pěti okresů. Vůbec nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ [1,2 %], Praha-západ [1,7 %], Pelhřimov a Benešov [1,8 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných vykazují okresy Karviná [8,6 %], Bruntál [6,8 %] a Most [6,5 %].

„V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Došlo k postupnému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví a zemědělství,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Dodal ale, že v meziročním srovnání byla situace na pracovním trhu letos v lednu příznivější. Došlo k poklesu počtu nezaměstnaných a meziročně vzrostl počet volných pracovních míst.

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně ve výrobě, technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví. Zájem je o nové zaměstnance i v horských střediscích,“ dodal.

Permanentní nedostatek lidí na trhu práce je problém

Jakkoli nezaměstnanost rostla i v prosinci [+0,2 %], její pokračování v růstu není podle analytiků velký problém. Podle jejich názoru u nás počet nezaměstnaných stoupl jen mírně a výhradně dle kvůli sezónnímu vývoji.

„Meziměsíční přírůstek o méně než devět tisíc osob odpovídá z hlediska trhu práce historicky nejsilnějším rokům 2017 a 2018. Tehdy zaměstnavatelé omezovali propouštění sezónních pracovníků v obavě, že se k nim na začátku další sezóny již nevrátí. Proti loňskému lednu, ovlivněným jednou z vln pandemie, je lednový přírůstek skoro jen poloviční,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Loni ve 4. čtvrtletí ubylo podnikatelů a přibylo zaměstnanců

Trh práce se tak letos v lednu dostal do předpandemické kondice dřív než ekonomika sama. Což ale dle jeho názoru nedává dobré perspektivy pro letošní rok podnikům, které se bez přestávky potýkají s nedostatkem pracovní síly.

„Zbylou nadějí pro ně většinou je jen zájem cizinců, který podporuje i nedávné posílení koruny vůči měnám zbytku regionu,“ upřesňuje.

Vláda otevře český trh práce více cizincům, řekl Jurečka v ČT

Zároveň upozorňuje, že při akutním nedostatku pracovníků se stává makroekonomickým tématem zvyšování produktivity. Ať už automatizováním produkce, nebo efektivnějším využitím existujících pracovníků. Problém ale dle jeho slov je, že efektivita stále naráží na úzká hrdla v dodavatelských řetězcích. To je překážka, která podle něj zřejmě vydrží po část letošního roku.

O zaměstnání se uchází 267 076 lidí

Ke konci ledna ÚP ČR evidoval celkem 267 076 uchazečů o zaměstnání. To bylo přesně o 8 903 více než v předchozím měsíci a o 41 783 méně než loni. Podíl nezaměstnaných ve výši 3,6 procenta byl o 0,1 procentního bodu vyšší než v prosinci a o 0,7 procentního bodu méně než před rokem.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v lednu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji [5,3 %] a dále v Karlovarském kraji [4,3 %]. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob také loni v prosinci. Což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji [2,6 %].

Český trh práce nabízí neutěšenou podívanou

Pavel Sobíšek tipuje, že nezaměstnanost začne v dalších měsících ještě klesat, jak dle jeho slov velí její sezónní vývoj: „Téměř jistě se během letošního roku podívá pod hranici tří procent a je pravděpodobné, že toto nastane už na jaře.“ 

Míra nezaměstnanosti v Česku i v lednu zůstává podle posledních dostupných dat Eurostatu [za prosinec 2021] nejnižší v celé EU. A to dle Eurostatu na hranici 2,1 procenta, když průměr EU je 6,3 procenta. Průměrný věk nezaměstnaných v Česku v lednu činil 43,7 roku, zatímco loni to bylo 42,7 roku.

DNA–

1 komentář

  1. Musíte sdělit Úřadům práce aby zaměstnávali i lidi se ZPS a pitom.ci zaměstnavatelé je brali
    na dobu neurčitou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here