Vojenský konflikt na Ukrajině není pravděpodobný, tipují analytici

1520
analytici
Ukrajinští vojáci na přehlídce v Kyjevě. / Foto: Pixabay.com

Analytici Amundi Asset Management rozebrali situaci na ukrajinsko-ruské hranici s případnými dopady na finanční trhy. Tvrdí, že napětí mezi Ruskem a USA/NATO zůstane vysoké, ale ozbrojený konflikt je spíše nepravděpodobný.

Plnohodnotný konflikt je podle našeho názoru nepravděpodobný. Sankce proti Rusku pravděpodobně zůstanou zachovány, i když v tuto chvíli neočekáváme žádná zásadní opatření ani další eskalaci,” píší analytici francouzské společnosti, která celosvětově spravuje majetek investorů v přepočtu za necelých 46 bilionů korun.

Situace na Ukrajině je klidná, tvrdí zástupci CzechTrade

„Ruské i ukrajinské tituly poznamenala vlna prodejů. Zvýšené ceny energií však Rusku pomohly zmírnit ekonomické dopady. Pokud by však napětí mezi Ruskem a Ukrajinou dále eskalovalo, mohlo by to mít mnohem širší dopady na riziková aktiva v celosvětovém měřítku,” dodávají analytici Amundi a podrobnosti přidávají v článku “Geopolitické riziko zvyšuje volatilitu rizikových aktiv“ [viz níže, redakčně upraveno].

Geopolitické riziko zvyšuje volatilitu rizikových aktiv

Přestože se v posledních měsících v souvislosti s problémy na rusko-ukrajinské hranici objevilo mnoho vojenské rétoriky a napětí zjevně narůstá, považujeme plnohodnotnou ruskou invazi na Ukrajinu za málo pravděpodobný scénář. Nelze ale vyloučit narušení hranic nebo možnost, že ozbrojené síly obou stran zůstanou v oblasti na blíže nespecifikovnou dobu. Což způsobí trvale zvýšené napětí. Aktuálně odhadujeme tři možné varianty dalšího vývoje.

  • 60% pravděpodobnost mírového kompromisu – Úleva pro riziková aktiva.
  • 30% pravděpodobnost vojenského vpádu malého rozsahu – Zde přichází do úvahy rozšíření území separatisty kontrolovaného Donbasu. Potenciální vybudování pozemního mostu pro spojení s anektovaným Krymem a uznání Donbasu jako nezávislého státu. / Dopad na finanční trhy by závisel na rozsahu případného zásahu. Trhy ale již reagovaly korekcí ruských akcií a vyšší volatilitou v globálním měřítku.
  • 10% pravděpodobnost invaze v plném rozsahu – Tato varianta by znamenala obsazení značné části Ukrajiny včetně hlavního města a následné dosazení proruského prezidenta. To lze považovat za nejméně pravděpodobnou možnost, která by však vyvolala mnohem vyšší volatilitu rizikových aktiv a podpořila bezpečná aktiva, jako je například americký dolar.

Tvrdé sankce? Spíše nepravděpodobné, tvrdí analytici

Vztah mezi Ruskem a Západem zůstává na mrtvém bodě již od ruské anexe Krymu v roce 2014. Pak následovaly západní ekonomické sankce. Ty zůstávají ve hře samozřejmě dál. Rusko ale další sankce nevnímá jako bezprostřední hrozbu. Důvod je, že nevěří, že by na nich měly bytostný zájem USA. Jakkoli ty Rusku nyní hrozí pozastavením projektu plynovodu Nord Steam 2. Byť ten je již hotový a takzvaně “před kolaudací”.

Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

Z ostatních možných postihů zůstává nejobtížněji proveditelné vypnutí platebního systému SWIFT. A to kvůli obchodu s plynem mezi Ruskem a EU. Nejbolestivější sankcí by pro Moskvu tak mohl být zákaz transakcí na sekundárním trhu pro americké společnosti. To by mohlo vést i k indexovému vyloučení ruských dluhopisů v rublu [zahraniční investoři se zde již stáhli loni], tak ruských dluhopisů a akcií v USD či EUR a dalších měnách.

Rusko obnovilo obchody s federálními úvěrovými dluhopisy

Toto by přineslo další obtíže pro rubl a všechna ostatní obchodovaná ruská aktiva. Scénář, v němž by bylo zakázáno vlastnictví všech ruských aktiv, je podle našeho názoru ale velmi nepravděpodobný. Sankce se proto pravděpodobně zaměří na klíčová ruská exportní odvětví. To znamená jejich financování a vlastnictví. Přičemž otázkou samozřejmě zůstává zemní plyn nebo ropa.

Rusku sankce EU neuškodily, spíše naopak

Podle nás hrozba sankcí přetrvává, ale nejspíše nedojde k zavedení nejtvrdších opatření. To ovšem za předpokladu, že napětí nepřeroste do vojenského konfliktu. Je třeba také uvést, že ruská ekonomika je dnes na sankce připravena mnohem lépe než v roce 2014. Byť tedy není zcela imunní.

Jaké jsou současné důsledky pro investice

Nijaký prozatímní výsledek jednání ohledně ukrajinské účasti v Severoatlantické alianci přidal ruským aktivům rizikové prémie. Ceny aktiv s pevným výnosem v Rusku i na Ukrajině tak výrazně klesly.

V Rusku se úvěrové spready rozšířily přibližně o 100 bazických bodů na více než 200 bazických bodů [pětileté Credit default swap – CDS]. Výnosy dluhopisů v místní měně pak vzrostly o 100 bazických bodů do oblasti 9,5 procenta [desetiletá část výnosové křivky]. Na devizovém trhu se přitom rubl ukázal jako mnohem odolnější, než se původně myslelo. V posledních dnech oslabil pouze o 2,5 až 3 procenta.

Co se týče Ukrajiny, v jejím případě došlo k výraznějšímu pohybu úvěrů. Pětileté CDS se tak dostaly až nad hranici 900 bazických bodů. Ukrajinská hřivna vůči dolaru od počátku roku oslabila o čtyři procenta a výnosy dluhopisů v místní měně se zvýšily o 250 bazických bodů [čtyřletá splatnost].

Analytici varují před dalšími dopady do trhu s energiemi

Pokračující růst cen energií by v případě eskalace napětí mohl vyvolat obavy ze stagflačního scénáře. Domníváme se, že investoři by měli zůstat neutrální, pokud jde o alokaci rizika. Zároveň ale i musejí být připraveni kdykoli snižovat riziko u svých investic. To, pokud by se situace podstatně zhoršila.

Hypotetické přerušení ruských dodávek by výrazně zvýšilo ceny energií a dolar by pravděpodobně rostl. Z toho by v rámci regionu CEEMEA [Central and Eastern Europe Middle East and Africa, pozn. red.] těžily blízkovýchodní trhy. Jejich měny se váží na USD a nyní je podporuje cena ropy. Naopak východoevropské trhy by pravděpodobně situaci pocítily v negativním smyslu.

V konfliktu na Ukrajině hraje klíčovou roli zemní plyn. Proč?

Závěrem se domníváme, že investoři by v této fázi měli zůstat obezřetní a vyhodnocovat vývoj na geopolitické frontě a reakci centrálních bank na údaje o inflaci. Měli by také udržovat dobře diverzifikovaná portfolia a disponovat zajišťovacími strategiemi zejména pro aktiva, která by mohla utrpět v případě zhoršení geopolitické situace.

Alessia Berardi, Francesco Sandrini, Yerlan Syzdykov

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here