Volný blok se rozpadl. Exposlanec Volný svůj boj ale nevzdává

1893
volny_blok
Exposlanec Lubomír Volný [vpravo] spolu s někdejším poslancem ODS a spoluzakladatelem protivládní iniciativy Chcípl PES Jiřím Janečkem [vlevo] na takzvaném Táboru lidu. Což byla setkání příznivců Volného bloku a odpůrců protiepidemických opatření. / Foto: Volný blok

Pár měsíců po neúspěšných sněmovních volbách se Volný blok rozpadl na tři části. Českou suverenitu, Domov a Volný blok. Z původně velkých ambicí kontroverzního exposlance Volného nakonec zůstaly jen spory a frustrace.

Místo vyhraných voleb s dvaceti procenty voličských hlasů, které očekával exposlanec Lubomír Volný, Volný blok získal 1,33 procenta hlasů. Volný přiznává, že k rozkolu v řadách dnes již bývalého bloku došlo kvůli propadu ve sněmovních volbách.

„Byl to důsledek stresu po volbách, který někteří zvládli líp, někteří hůř, někteří neúspěch lidsky neunesli,“ říká pro FinTag.cz Volný.

Probuzení ze snu bylo o to tvrdší, že původní očekávání byla vysoká. Nezařazený poslanec [dříve SPD, pozn. red.] Lubomír Volný ještě pár měsíců před volbami vyhlašoval: „Vyhrajeme tyto sněmovní volby. Získáme 21 procent a dostaneme od státu strašnou spoustu financí na chod naší strany. Všechny je investujeme do informování veřejnosti o tom, jak skutečně probíhá politický mafiánský boj v ČR.“

A o to bolestnější byl pád. Volný blok nejenže sněmovní volby nevyhrál a nedostal se do Sněmovny, ale pro chabý výsledek nezískal ani korunu od státu na provoz strany. O penězích, které dostane třeba Přísaha Roberta Šlachty [4,68 % procenta voličů], jež se do Sněmovny také nedostala, si tak Volný může nechat jenom zdát. Na rozdíl od něj Přísaha dostane 62,8 milionu korun během čtyřletého volebního období. Přes 25 milionů pak za hlasy ve volbách, a ročně ještě více než 9 milionů příspěvek na činnost.

Zpočátku vládla mezi politiky bloku velká důvěra

O počátcích spolupráce s exposlancem a vzniku uskupení Volný blok, od kterého si mnoho slibovali, vypráví FinTag.cz Jana Volfová: „V listopadu 2020 jsem přišla za tehdejším poslancem Lubomírem Volným, když začínal být známý. Nabídla jsem mu, že se pokusíme jít do voleb a že může být na kandidátce České suverenity. Ale potřebovali jsme nějaký identifikátor, tak jsem sama vymyslela, že to by mohl být Volný blok jako svobodný blok lidí, organizací a hnutí, které jsou antivaxerské a staví se proti současnému systému.“

Jana Volfová doufala, že zopakují úspěch z roku 2010, kdy se tehdy ještě pod názvem Suverenita s Janou Bobošíkovou jako lídrem do Poslanecké sněmovny strana sice nedostala, ale díky 3,7 procentům podpory inkasovala od státu za čtyři roky zhruba 50 milionů korun.

Což však bylo naposledy, kdy Suverenita uspěla. Poté kandidovala v několika následujících volbách pod různými názvy a spolu s různými dalšími uskupeními, ale úspěch z roku 2010 již nezopakovala. A na špatného koně v podobě Lubomíra Volného Volfová vsadila i loni. A to přesto, že lídry na kandidátkách Volného bloku byly všem dost dobře známé tváře – Jana Bobošíková a z Rady České televize známá Hana Lipovská, obě jako nezávislé. Dodejme, že ani jedna po prohraných volbách nevstoupila do žádné ze stran, které vznikly z Volného bloku.

Hádky s Volným se stupňovaly

Neúspěch ve sněmovních volbách naopak vedl k hádkám. Ty nejostřejší se odehrávaly mezi Volným a Volfovou, ale i dalšími lidmi, kteří se angažovali ve volební kampani.

„Lubomír Volný po volbách zpochybnil členství většiny členů, kteří přišli do Volného bloku – České suverenity v průběhu kampaně“ popisuje Volfová začátek konce.

Neshody vyvrcholily kritickými články v médiích. To, když šel Volný po odchodu z poslaneckého postu do pracovní neschopnosti, a ač pobíral nemocenskou, objížděl různé akce po republice. To byla podle Volfové poslední kapka jejich spolupráce.

„Takové jednání považujeme za zneužití sociálních dávek, proto mne původní členové České suverenity vyzvali, abychom se vrátili k původnímu názvu. A to jsme také udělali,“ říká Jana Volfová.

Volný si z ostudy hlavu ale nedělal. „Zneužívání dávek“ označil za pouhou záminku, jak se ho zbavit.

„Já jsem měl nastaveny nějaké podmínky nemocenské a ty jsem neporušil. Každý člověk má právo zajistit si zdravotní vyšetření kdekoli po republice a má právo na něj odcestovat, i když je ve stavu práce neschopných. A když se mi naskytla příležitost v době, kdy byla nějaká akce, tak jsem ji legitimně a legálně využil,“ brání se exposlanec.

Říká, že jeho nemocenskou vedení Suverenity zneužilo, aby se jejich spory nemohly probírat na sjezdu. Argumentuje, že žádný orgán jeho jednání neprojednal, natož aby dokázal, že nemocenské dávky skutečně zneužíval.

Bývalí přívrženci Volného založili stranu Domov

Proč se rozpadly Volný blok pro FinTag.cz vysvětluje sám Volný: „Důvodem bylo to, že volby nebyly úspěšné, jak jsme si přáli a jak jsme si představovali. Hodně jsme do toho všichni investovali. Extrémní množství času, hodně úsilí a nemálo finančních prostředků.“

Stres a frustrace z neúspěchu se dle jeho slov projevily v několika epizodách, kdy se dle jeho slov „někteří urazili a začali porušovat vlastní stanovy“.

„Paní Volfová zrušila celostátní sjezd, na kterém jsme si to mohli krásně vyříkat, a potom už nebyla cesta zpátky,“ tvrdí s tím, že to byla těžká rána pro všechny spolustraníky a sympatizanty, jejichž srdce bije demokraticky.

Volný se ale nerozešel ve zlém jen s Janou Volfovou a její stranou. Odvrátili se od něj i jeho přívrženci, kteří původně vstoupili do Volného bloku především kvůli němu. Když se Česká suverenita vrátila k původnímu názvu, padesátka členů vytvořila novou stranu Domov.

„Jsme smutní z toho, že Volný blok zanikl návratem České suverenity k původnímu názvu, proto zakládáme stranu, která už v komunálních volbách bude usilovat o zastoupení v co největším počtu měst a obcí,“ uvedl pro FinTag.cz nově zvolený předseda strany Domov David Tygr Ploc.

Exposlanec plive i na své bývalé kolegy

Domov už úspěšně požádal o registraci. Od Volného bloku se chce lišit nabídkou jiných témat než je jen boj proti covidu, proti kterému se vymezuje exposlanec Volný. Ploc zároveň potvrdil, že vznik nové strany vyvolal odpor a obviňování od Volného a jeho sympatizantů.

„Pan Volný se o nás vyjadřuje na sociálních sítích velmi nehezky, my ale nechceme jít touto cestou,“ říká.

I přesto ale nechce zcela vylučovat případnou budoucí spolupráci s bývalým spolustraníkem Volným. Byť v ní příliš nevěří.

„Moje zkušenost s panem Volným je velmi negativní a pochybuji, že by u něho nastala nějaká sebereflexe a změna k lepšímu,“ říká.

Naopak si chválí Janu Volfovou a její Českou suverenitu. Ostatně společně pořádají v sídle strany Domov pravidelně každé úterý polévkové diskuzní kluby, na které Volfová osobně vaří litry polévky.

A jak to vidí exposlanec Volný

Pokud David Tygr Ploc nevěří v sebereflexi exposlance Volného, nemá úplně pravdu. I Lubomír Volný má totiž „světlé chvilky“.

„Já jsem neúspěch ve volbách prožíval velmi těžce. Určitě jsem měl období, kdy jsem byl velmi přecitlivělý, určitě i já mám na tom stavu podíl. Nevím, jak velký, ale je to podobné, jako když se dva lidé rozvádějí. Většinou bývá chyba na obou stranách,“ obhajuje pro FinTag.cz své chování k bývalým kolegům.

Ale také hned začne s obviňováním strany Domov. Tvrdí, že několik málo členů bez ohledu na zbytek členské základny rozhodlo o tom, že všichni, kteří byli součástí Volného bloku, jsou automaticky jejich členy.

„A to vyvolalo nevoli lidí, kteří chtějí spolupracovat se mnou a Mariánem Bojkem [další bývalý nezařazený poslanec, pozn. red.] a chtějí být členy Volného bloku,“ rozčiluje se.

Stěžuje si, že strana Domov převzala přístupy k profilům na sociálních sítích. Přičemž tuto základnu budovali před volbami společně na jméno Jany Volfové. To proto, že Volnému už v té době Facebook znemožnil přístup na stránky.

Což vzhledem k historii exposlance asi jen málokoho překvapí. Byty v ostravských domech, které koupil, pronajímal převážně sociálně slabým romským rodinám za vyšší než běžný nájem. Odmítal nosit roušku v budově Sněmovny. V minulém volebním období taktéž fyzicky napadl řídícího schůze, tehdejšího místopředsedu Poslanecké sněmovny Tomáše Hanzela [ČSSD]. Čímž Česko zařadil mezi země, kde se poslanci bez ostychu seperou i před televizními kamerami.

Volný zakládá nový Volný blok

I přes všechny nezdary, které Volného provázejí, flintu do politického žita házet nehodlá. Znovu zakládá politickou stranu se staronovým názvem Volný blok. Už získal tisíc podpisů a požádal o její registraci Ministerstvo vnitra ČR.

O návratu do Okamurovy SPD, za níž byl v předminulých volbách zvolen do Sněmovny, stejně jako jeho kolega Marián Bojko, neuvažuje. A nabízí bezmála senzační vysvětlení. Podle něj SPD hraje roli falešné opozice. Ta má fungovat jen jako pojistný ventil, aby si lidi mohli odfrknout, ale zároveň má zákaz brzdit jakoukoli globalizační agendu.

„V takové straně určitě nikdy nebudu. 150 tisíc poslaneckého příjmu měsíčně mi nestojí za to, abych se sám na sebe nemohl podívat do zrcadla,“ vymezuje se proti svým bývalým kolegům z SPD.

Jana Volfová hledí na vzniklou situaci i počínání těch, s nimiž spojila své naděje v loňských volbách, rozpačitě. Jakkoli ji Volný připravil o mnoho energie, nestaví se k případné další spolupráci s ním zády.

„Dovedu si představit spolupráci s každým, kdo má stejné názory jako my. Dokonce jsem řekla, že když půjdeme na barikády, klidně budu Volnému, pokud budeme na stejné straně, nabíjet náboje do pušek,“ říká.

A hned dodává: „Já neumím střílet, tak budu nabíjet, protože chráníme životy našich dětí. Snažíme se, aby česká země zůstala naším domovem. Abychom našim dětem předali zemi alespoň v takovém stavu, v jakém jsme ji dostali od našich rodičů,“ uzavírá stále bojovně Jana Volfová.

Libuše Frantová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here