Penta Real Estate navýšila akviziční zdroje na 3,4 mld. Kč

746
Penta_Real_Estate
Na Julisce v Praze 6 vznikne trojice bytových domů v úpatí zeleného svahu. / Foto: Penta Real Estate

Společnost Penta Real Estate má aktuálně v různé fázi vývoje na dvacet projektů. A další chystá. Kvůli rychlému růstu cen stavebních pozemků nyní i navýšila své akviziční zdroje o 2,4 miliardy korun.

Podle zástupců společnosti cena pozemků roste strmě nahoru a ani v dlouhodobém horizontu nenaznačuje nic tomu, že by se trend změnil. Situaci ovlivňuje i skutečnost, že Penta Real Estate [PRE] se v Česku zaměřuje na centrum hlavního města Prahy a jeho širší okolí. Proto navýšila svůj akviziční rozpočet z původně jedné miliardy na 3,4 miliardy korun. Důvod posílení rozpočtu spočívá zejména v růstu cen stavebních parcel, ale i rozšíření spektra aktivit, které podporuje silná poptávka po nemovitostech.

„Ano, důvod je nákup dalších pozemků. V rámci segmentu rezidenční výstavby se jedná hlavně o nákup pozemků, komerčních areálů a budov, často nevyužívaných k následné revitalizaci a transformaci na bytové domy,“ potvrdil pro FinTag.cz obchodní manažer Penta Real Estate Jan Kalaš.

V této souvislosti není bez zajímavosti ani současná praxe, kdy developeři přeceňují své stavební projekty ve stále kratších intervalech. Jak to chodí v praxi, v podcastu FinTag.cz – Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky – nedávno popsal ředitel úseku korporátního a nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura. Důvody pro navyšování cen developerských projektů jsou rychle rostoucí náklady na projekty jak ve fázi jejich přípravy, tak i realizace.

Poptávka převyšuje nabídku

Aktuální rozhodnutí o zvýšení rozpočtu Penta Real Estate podporuje současný stav na realitním trhu. Byty společnosti patří sice k těm dražším, přesto poptávka po nich zůstává velmi vysoká. To dokládá například zájem o nemovitosti prémiového projektu společnosti Nová Waltrovka. Již v jeho předprodeji si zájemci zasmluvnili byty zhruba z jedné pětiny. Přičemž se prodávají hlavně menší, takzvané startovací byty.

„Poptávka po bytech v rámci projektu Nová Waltrovka je už několik měsíců. V lokalitě do budoucna vznikne až pět set bytů. Lidé chtějí být první. Uvědomují si, že budoucí cenový růst je totiž velmi pravděpodobný,“ nastínil situaci v lokalitě Jan Kalaš.

Upozorňuje, že obdobný projekt Victoria Palace na dejvickém „Kulaťáku“ má ve stejné fázi své majitele dokonce z více než 25 procent. Byty se přitom začaly prodávat teprve minulý týden. A stavební projekt, jež má nabídnout až sto bytů, je teprve v začátcích.

„V předprodeji se prodala už více než čtvrtina. Částečně rezidenční charakter bude mít i zástavba na čtvrtém kvadrantu Vítězného náměstí, to je ovšem vzdálenější budoucnost. Jsme na začátku projektu, chystáme se vypsat mezinárodní architektonickou soutěž,“ doplňuje Kalaš.

Dodává, že Vítězné náměstí patří mezi nejcennější pražská rozvojová území. Původní koncept architekta Antonína Engela z 20. let minulého století se totiž zrealizoval jen částečně. Společný projekt Penty, Kaprainu a Sekyra Group tak oblast dostaví ve spíše moderním pojetí.

Další byty ze zahájené výstavby jiného projektu Nová Waltrovka vstoupily do prodeje na konci ledna. A v předprodeji zákazníci koupili 20 procent bytů. Koncept Nová Waltrovka mezi stanicemi metra B Radlická a Jinonice navazuje na úspěšnou revitalizaci rozsáhlého území po slavné továrně na letecké motory Walter.

Plánované projekty Penta Real Estate

K projektům Penta Real Estate, jež půjdou do prodeje ještě před letošním létem, patří Rezidence Juliska. Zde vznikne ve standardu Premium 75 bytů ve třech objektech. Na developersky velmi atraktivním Žižkově Penta plánuje další prémiový projekt s celkem 450 byty. A dalších tři sta nových bytů chce vystavět v pražských Vysočanech.

Jinou avizovanou výstavbou je luxusní projekt v ulici Petrská v samém centru Prahy. Tam se aktuálně připravuje přibližně sto bytů v nejvyšším standardu Platinum.

„Momentálně probíhá architektonická soutěž, ze které již brzy vybereme vítězný návrh. Plánuje se dostavba bloku, bude se jednat o citlivou stavbu, která bude pod drobnohledem veřejnosti a památkářů,“ říká Kalaš.

Podle něj portfolio Penta Real Estate aktuálně tvoří více než 30 projektů pro komerční, rezidenční a maloobchodní sektor. Filozofií výstavby jsou budovy, které přispívají k urbanistickému rozvoji dané lokality. Důkazem toho jsou dle zástupců firmy projekty jako Sky Park v Bratislavě či železniční stanice Masarykovo nádraží v Praze, které vznikly ve spolupráci se světoznámou architektkou Zahou Hadid.

Pro úplnost uveďme, že Penta Real Estate vznikla oddělením realitní divize společnosti Penta Investments, jejíž počátky sahají do roku 1994. Skupina Penta, která působí v Česku a na Slovensku, pak vstoupila do realitního sektoru v roce 2005.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here