V ČD nezůstal kámen na kameni. Teď se hledá nový ředitel

722
CD
Foto: Redakce FinTag.cz

Nová dozorčí rada Českých drah [ČD] vypíše v následujících dnech výběrové řízení na pozici předsedy představenstva ČD. Dosavadní generální ředitel ČD Ivan Bednárik rezignoval na svou funkci.

V představenstvu ČD skončil k 15. únoru i stávající místopředseda představenstva Václav Nebeský a jeho člen Petr Pavelec. Oba ze svých pozic také odstoupili.

„V celé své dosavadní kariéře jsem vždy vystupoval profesionálně a respektoval akcionáře i kolegyně a kolegy. Každý manažer zná své povinnosti a práva. A dnes jsem se rozhodl využít právo rezignovat. Důvody, které mě k tomu vedly, jsem podrobně vysvětlil dozorčí radě, ta rezignaci přijala,“ uvedl odstupující [k 28.2.] šéf ČD Ivan Bednárik.

Podle něj jakékoliv další spekulace o jeho odchodu poškozují národního dopravce, jehož zájmy vždy byly a jsou dle jeho slov jeho prioritou.

„Děkuji celé Skupině ČD za 7,5 roční životní zkušenost,“ dodal Bednárik, který byl do funkce šéfa ČD jmenován na konci roku 2020. Předtím vedl ČD Cargo.

Ve funkci tehdy nahradil Václava Nebeského, který se přesunul na post místopředsedy představenstva. Ministr dopravy Karel Havlíček [ANO] krok odůvodnil nutností posílit finanční řízení společnosti v době krize. Nebeský podle něj nebyl typický krizový manažer.

Ztráta ČD má být pět miliard Kč. Zlepšit služby má Ivan Bednárik

A poděkoval mu i ministr dopravy Martin Kupka [ODS]. Konkrétně za to, že pod jeho vedením byla dobře nastartovaná postupná obnova vozidlového parku národního dopravce.

„Cestující musí vidět nové a čisté vlaky,“ upřesnil.

Z výběrového řízení na nového šéfa státního podniku musí dle jeho slov vzejít silný manažer, který stabilizuje hospodaření ČD. Toho se citelně dotkla pandemie covidu-19 a útlum přepravy v době lockdownů.

„Zároveň bude jeho úkolem vypořádat se s majetkovými vztahy, nastavit efektivnější strukturu řízení celé skupiny ČD. Zvýšit se má také kvalita poskytovaných služeb národního dopravce,“ upřesnil ministr.

Dozorčí radu ČD nově vede Miroslav Zámečník

V minulých dnech Řídicí výbor Českých drah [ŘV ČD] zvolil tři nové členy dozorčí rady státem vlastněné akciové společnosti. Šestičlenný orgán doplnil vrchní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Dále ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr a manažer Jiří Minka, který působil ve vrcholových funkcích PKP Cargo International.

„Všichni tři noví členové dozorčí rady jsou zkušení profesionálové v oblasti ekonomiky a dopravy,“ řekl ministr Kupka.

Řídicí výbor národního dopravce tvoří tři vládou písemně pověření zaměstnanci ministerstva dopravy ČR, a po jednom vládou písemně pověřeném zaměstnanci ministerstva financí, ministerstva obrany, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj.

Členové Řídicího výboru ČD
  • Předseda ŘV ČD – Mgr. Jakub Kopřiva, náměstek ministra pro řízení Sekce legislativní a právní Ministerstva dopravy
  • Místopředseda ŘV ČD – Ing. Ladislav Němec, náměstek ministra pro řízení sekce dopravní Ministerstva dopravy ČR
  • Člen – Ing. Eduard Muřický – náměstek ministra Sekce průmyslu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR

Když nemají zpoždění, české vlaky zrychlují

  • Člen – Ing. Luděk Sosna, Ph.D. – ředitel odboru strategie Ministerstva dopravy ČR
  • Člen – Ing. Petr Pavelek, Ph.D. – zástupce náměstka pro řízení sekce Veřejné rozpočty a ředitel odboru – Řízení státního dluhu a finančního majetku na Ministerstvu financí ČR
  • Člen – Ing. Richard Vítek – ředitel odboru správce kapitoly Sekce ekonomické Ministerstva obrany ČR

Dozorčí rada ČD v novém složení si do svého čela zvolila jako předsedu ekonoma Miroslava Zámečníka [níže na foto, pozn. red.]. Ten má za sebou kariéru poradce ministrů financí a průmyslu a obchodu. Pracoval v Centru pro ekonomickou analýzu Kanceláře prezidenta ČSFR, ve Světové bance ve Washingtonu nebo jako člen Národní ekonomické rady vlády ČR. Působil i ve výborech pro audit ve společnostech ČD a ČD Cargo.

Banky radí vypnout Antivirus a začít s konsolidací fiskální politiky

Po prvním jednání Rada zároveň projednala kromě rezignace Ivana Bednárika také rezignaci místopředsedy představenstva ČD Václava Nebeského a člena Petra Pavelce. Dozorčí rada také s účinností od 16. února 2022 jmenovala novou členku představenstva Blanku Havelkovou, dosavadní předsedkyni představenstva dceřiné společnosti DVI.

Kdo odešel z Dozorčí rady ČR

Nově zvolení členové Dozorčí rady ČD nahradili jejího bývalého předsedu Pavla Kysilku. Ten na vlastní žádost odešel již v závěru loňského roku. Kysilka v minulosti mimo jiné působil jako viceguvernér centrální banky, generální ředitel České spořitelny [ČS] a stál u zrodu Českomoravské záruční a rozvojové banky [dnes Národní rozvojová banka], v níž nyní působí jako člen dozorčí rady.

Pavel Kysilka se stal šéfem Národní investiční rady NRF

V dozorčí radě dále skončil Jan Vrátník z firmy ECF Corporate Advisory a Vojtěch Kocourek. Ten byl od podzimu 2002 náměstkem ministra dopravy. Od roku 2008 řídí sekci drážní a veřejné dopravy. Od 2. ledna 2003 působil jako předseda Dozorčí rady ČD.

Před získáním funkce na ministerstvu dopravy byl předsedou představenstva společnosti KPM Consult, v jejímž představenstvu byli zastoupeni ředitelé významných stavebních firem podílejících se na modernizaci železničních koridorů. Mimo jiné působil jako místopředseda představenstva česko-řecké obchodní komory.

„Rád bych poděkoval odcházejícím členům dozorčí rady za jejich práci. Věřím, že se budeme na odborných fórech dál setkávat,“ uvedl v souvislosti se změnami v dozorčí radě ministr dopravy Martin Kupka.

–DNA–

Aktualizace: ČD 18.2. vyhlásily výběrové řízení na předsedu představenstva a generálního ředitele společnosti. Nového generálního ředitele vybere pětičlenná výběrová komise, jejímiž členy jsou: Ing. Miroslav Zámečník – předseda Dozorčí rady ČD, Ing. Lenka Hlubučková – místopředsedkyně Dozorčí rady ČD a náměstkyně ministra dopravy ČR, Tomáš Vrbík – náměstek ministra dopravy ČR, PhDr. Tomáš Vyhnánek – předseda Výboru pro audit ČD, Ministerstvo financí, a doc. PhDr. MUDr. Mgr. Radvan Bahbouh, PhD. – psycholog. Lhůta pro podání přihlášek končí 7. března ve 14 hodin.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here