Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

2102
Rusko
Bezpečnostní analytik a někdejší poradce na Ministerstvu obrany ČR Milan Mikulecký v Iráku v roce 2015. / Foto: Amin Hamad Anwer, Iraqi Air Force

„Ekonomické sankce na Rusko, aby k něčemu skutečně byly, musí být mnohem širší, než se na Západě uvažuje,“ říká v podcastu FinTag.cz bezpečnostní analytik a někdejší poradce na Ministerstvu obrany ČR Milan Mikulecký.  

Podle něj má Západ možná poslední příležitost ukázat Rusku sílu, protože síla je to jediné, čemu dle jeho slov diktátoři typu Vladimira Putina, kdy rozuměli. Severoatlantická aliance [NATO] a Evropská unie [EU] dle jeho názoru od roku 2014, kdy Rusko obsadilo Krym, ale ukazují pouze slabost.

„Jako zavést ekonomické sankce na separatistické představitele a pár vybraných exponentů ruského režimu, to se museli v Kremlu opravdu válet smíchy,“ shrnuje aktuální postup Západu proti Rusku Milan Mikulecký v podcastu FinTag.cz.

Účinný postih Ruska za jeho napadení Ukrajiny podle něj spočívá pouze v totálním odříznutí Ruska od civilizovaného světa.

„Chcete se chovat jako barbaři, chovejte se jako barbaři doma. Vaše děti nebudou ale studovat na univerzitách v USA a v zemích západní Evropy. Vaše manželky a milenky nebudou nakupovat v buticích v Miláně a Paříži. A vy nebudete moci nakupovat počítače, iPhony nebo obráběcí stroje, abyste na nich mohli vyrábět vaše zbraně,“ vysvětluje.

První krok je dle jeho názoru odříznutí Ruska od všech obchodů v dolarech a eurech. Druhým je přestat z Ruska odebírat suroviny, jako jsou zemní plyn a ropa. Dle jeho názoru to Evropě přinese určité náklady, nikoli však fatální.

„Pokud jde o ruskou ropu, tu celkem snadno nahradíme z jiných zdrojů a neznamenalo by to ani výrazné zvýšení cen. Co se týče plynu, je to obtížnější, ale i ten můžeme nahradit. A to tím, že Německo znovu nastartuje jaderné elektrárny. A vrátíme se k uhlí. Tedy si přestaneme lhát do kapsy, že spalování plynu je nějak významně ekologičtější než uhlí. A mezitím budeme plánovat jiné trasy pro plyn, třeba z Kypru či Izraele,“ tvrdí Mikulecký.

Rusko je nebezpečí. Vojenská pomoc NATO není možná

podcastu FinTag.cz Milan Mikulecký odpovídá na otázku, proč Severoatlantická aliance nemůže podpořit ukrajinskou armádou přímou vojenskou pomocí proti Rusku.

„Hrozně rád bych řekl něco jiného, ale vojenská podpora Ukrajině reálná není. To kvůli tomu, co deklaroval Vladimir Putin směrem k nám, ale i směrem do Ruska. Totiž, že jakýkoli vojenský zásah některé z členských zemí NATO, povede k ohromné eskalaci konfliktu. A vzhledem k tomu, že agresor, v našem případě Rusko, se nezastaví před ničím, tak by to mohlo vést k válce, kterou tady nechce nikdo,“ říká.

Upřesňuje, že v konvenčním vojenském konfliktu by Rusko proti západním zemím nemělo šanci uspět. Nicméně otevřený vojenský střet Severoatlantické aliance by dle jeho názoru mohl vést až k atomovému armagedonu.

„Já se obávám, že aktuální osazenstvo Kremlu by v případě hrozící porážky v konvenčním konfliktu neváhalo sáhnout po jaderném kufříku. Což si skutečně nikdo z nás nemůžeme přát,“ vysvětluje.

Jako Čech se stydím….

Podle něj země NATO měly Ukrajině pomoci před konfliktem masivními dodávkami vojenského materiálu a další podporou. Což podle něj udělaly Spojené státy, Polsko a Velká Británie. Ostatní země, jako je například i Česká republika, selhaly.

„Mrzí mě to a jako Čech se stydím, že dělostřelecká munice, kterou jsme Ukrajině přislíbili, dosud leží na našem území. To znamená, že jsme ji na tu Ukrajinu ještě ani neposlali. A máme i vojenský materiál z doby Varšavské smlouvy, který ukrajinská armáda zná. A také by jí hodně pomohl,“ říká.

Dodává, že pokud by ukrajinská armáda, jíž například docela chybí vzdušné síly, byla lépe vybavena, Rusku by déle vzdorovala. A i přesto, že ve vojenském konfliktu s Ruskem uspět nemůže. Ale mohla by díky podpoře Západu konflikt Rusku prodražit a znepříjemnit.

„To znamená, že by Rusové v určitou chvíli invazi slavně a vítězně ukončili, ale nebylo by to až na hranicích se Slovenskem,“ upřesňuje v podcastu Fintag.cz.

Bojím se, že Západ Rusku znovu ustoupí, říká Mikulecký

Podle Milana Mikuleckého jediné řešení problému je totální odříznutí a vyhladovění Ruska. V praxi by to znamenalo uzavření se Rusku jako takovému, ale i Rusům jako takovým. Aby ti pochopili, že politika Vladimira Putina je jim na obtíž. K tomu by se ale musely odhodlat všechny západní země.

„Bojím se ale toho, že se k tomu EU neodhodlá. Bojím se toho vzhledem k tomu, kolik mají v Rusku a Bělorusku nainvestováno západní společnosti. Kolik peněz tam mají napůjčovaných západní banky. Kolik peněz do těžby surovin v Rusku již daly západní firmy. A jak ukazuje historie, to všechno povede zase k nějakým ústupkům. A ve finále nás to všechny zabolí o mnohem víc,“ říká bezpečnostní analytik.

Přitom varuje: „Aktuální postup Vladimira Putina přímo vybízí ke srovnání s Adolfem Hitlerem na začátku druhé světové války. […] A Putin již řekl, že chce, aby se konflikt rozrostl, protože on usiluje o návrat Ruska do roku 1989, dob Sovětského svazu. A svůj plán nenaplní bez toho, že ještě znásilní Estonsko, Lotyšsko, Litvu a rozšíří svou kontrolu o blízké satelity, jako jsme byli i my.“

V podcastu FinTag.cz Milan Mikulecký vyjadřuje obavy, že další zemí po Ukrajině, které se bude chtít Rusko zmocnit, bude Moldávie. Ta má již nyní na svém území Podněperskou moldavskou republiku, kterou kontroluje ruská armáda.

„Pokud nyní neučiníme zásadní kroky, z nichž Rusové pochopí, že ve 21. století se tak, jak se chovají oni, žádný národ chovat nemůže, tak se obávám, že za dva, tři roky řešíme aktivaci 4. článku NATO. A to proto, že dojde k útoku na baltické země. Protože tam také žije silná ruská menšina, která jistě potřebuje ochranu matičky Rusi,“ říká mimo další souvislosti v podcastu FinTag.cz bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Zdravím všechny. Tento bezpečnostní analytik by se měl věnovat pouze otázkám bezpečnosti a ne se hloupě vyjadřovat v oblasti energetiky. Německo nemůže znovu otevřít již uzavřené jaderné elektrárny a dokonce nebude schopné ani prodloužit provoz posledních šesti reaktorů, které vypne v roce 2022. Tato problematika je natolik technicky a legislativně složitá, že veškeré kroky, které vedou k uzavření JE, např. ukončení pravidelné údržby, testů, a mnoho dalších. Jinými slovy, Německo může pouze zatopit pod kolty uhelných elektráren, což masivně dělá a dělala již v loni, protože se ukazuje výsledek jejich hloupého rozhodnutí v roce 2010 o uzavření jádra v Německu. Slunce a vítr to nezachrání. Proto v Německu stoupá podíl uhlí ve výrobě elektřiny. Divné že? To asi není v souladu s green dealem. Jenže i Němci přišli na to, že to jinak nepůjde. A bez ruského plynu asi paroplynové elektrárny nikdo stavět ani nebude.

  2. Gratuluju bezpečnostnímu analytikovi, že je totální … Více takových a možná v té válce skončíme taky. Hodlá vytvořit druhou Severní Koreu? Severní Koreu zabírající největší území na Zemi, s reálným jaderným arzenálem? Proč takové lidi zaměstnáváme a platíme i z mých daní? Totální odříznutí a reálná hrozba amerických raket na Ukrajině, v podstatě “na dohled” od Moskvy je přesně to, co Putina donutilo jednat. Není možné, aby Americké rakety ( = Ukrajina v NATO) byly pár set km od Moskvy, prostě není, ale zdá se, že naše Ministerstvo obrany došlo v blbosti na úplně nový level, když ani tohle nepochopí. Chápali to představitelé, co dojednávali rozpuštění Varšavské smlouvy, proto byly státy kolem Ruska neutrální. Vážně chcete tu Jadernou válku vyvolat? Pak už totiž USA vítězové nebudou…nebude jím nikdo. Možná baktérie a viry…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here