Klienti vzali Sberbank útokem. Ta zavřela pobočky

1349
Sberbank
Foto: Redakce FinTag.cz

Česká pobočka ruské banky Sberbank dnes zavřela svá kontaktní pracoviště. Reagovala tím na run klientů, kteří se obávají důsledků ekonomických sankcí na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Banka u nás má 120 tisíc klientů.

Sberbank ústy své mluvčí Radky Černé uvedla, že důvod uzavření poboček spočívá v bezpečnostních problémech na jednotlivých pobočkách banky.

„Bohužel se objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ řekla mluvčí banky.

Proč bance dnes ale nefungovalo internetové bankovnictví již nevysvětlila. Tento týden jde přitom již o další významný dopad ruské invaze na Ukrajinu na ruskou banku. Její akcie na finančních trzích na začátku týdne ztratily polovinu své hodnoty.

Firmy a instituce dávají ruce pryč od ruské banky

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.

„Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování,“ uvedl zakladatel finančně poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

„Nechceme dělat politiku a ani PR, ale je třeba se spojit, přispět, pomoci a být slyšet s tím, že válku nechceme v Evropě a ani kdekoliv na světě. A že se umíme spojit a reagovat. Pomoci utlačovanému a omezit agresora,“ dodal pro FinTag.cz.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Upřesnil, že skupina Partners poskytne nadaci Člověk v tísni 1 000 000 korun. A zároveň vyzvala přes tři tisíce svých pracovníků a partnerů, aby se ke sbírce také připojili.

„Nejde jen o útok na samostatný stát, ale i na základní evropské hodnoty, které nám dnes umožňují podnikat a žít bezpečně a ve svobodném světě. Takové jednání nesmíme ignorovat, i když to ještě zdánlivě není u našich hranic,“ dodal Petr Borkovec.

K bojkotu banky se přidávají i další instituce. Jednou z nich je například Jihomoravský kraj. Ten dnes stáhl většinu peněz z běžného i spořicího účtu u Sberbank.

„Nechali jsme tam provozní tisícikorunu. U běžného účtu bylo možné peníze stáhnout obratem, u spořicího je měsíční lhůta, aby byly peníze staženy. Potom budeme řešit, zda účty zrušíme. Předpokládám, že ano,“ řekl hejtman kraje Jan Grolich [KDU-ČSL].

Upřesnil, že Jihomoravský kraj také vypověděl partnerství čtyřem ruským regionům, kterými jsou Tatarstán, Chanty-Mansijský okruh, Leningradská oblast a Nižegorodská oblast. A zároveň poskytne částku do deseti milionů korun na potřebné náklady na zmírnění následků války na Ukrajině,

Sberbank v Česku působí od roku 1993

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe. To je dcera největšího ruského bankovního domu Sberban Russia. Jejím 50% vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. Banka v Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. V tuzemsku provozuje 25 poboček a obhospodařuje kolem 120 000 klientů.

Sberbank CZ povede Marijana Vasilescu ze Sberbank Srbsko

Členem představenstva Sberbank je Daniel Krumpolc. O něm se nyní diskutuje jako o možném novém řediteli České exportní banky [ČEB]. Upřesněme, že ČEB poskytuje českým vývozcům peníze a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové trhy. ČEB vznikla v roce 1995. Vláda koncem roku 2019 schválila, že se stoprocentním akcionářem ČEB stane Exportní garanční a pojišťovací společnost.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here