Příspěvek za ubytování běženců vyplácí kraj vždy až po dohodě

2303
ubytovani_bezencu
Foto: Pixabay.com

Ubytování běženců si soukromníci domlouvají s kraji, s nimiž i uzavírají nájemní smlouvu. Příspěvek za ubytování od státu tak poskytovateli vyplácejí kraje. Úřady již řeší vystěhovávání současných nájemníků kvůli kompenzacím za Ukrajince.

Kompenzační příspěvek od státu za ubytování běženců z Ukrajiny v minulém týdnu schválila vláda. Za jejich ubytování v dočasném nouzovém přístřeší, jako je tělocvična či společenská místnost, stát kraji vyplatí 200 korun na osobu za noc včetně stravy. Při zajištění ubytování ve vlastních ubytovacích zařízení [rekreační chaty, ubytovny, penziony, aj.] činí příspěvek od státu 200 korun na osobu za noc. Ale bez stravy.

Příští týden začne výplata humanitární dávky uprchlíkům

Pokud kraj zprostředkuje hromadné ubytování uprchlíků v soukromých penzionech nebo hotelech, kompenzace se zvyšuje na 250 korun za noc na osobu. Podporu může kraj svým rozhodnutím ještě navýšit.

„Ministerstva a jim podřízené organizace budou mít navíc povinnost do 21. března 2022 uvolnit všechny své hromadné ubytovací kapacity. Například rekreační objekty, a prostřednictvím krajských asistenčních center pomoci je dát k dispozici krajům,“ uvedlo v tiskové zprávě Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] s tím, že povinnost se nevztahuje na objekty, ve kterých se ubytovávají zaměstnanci úřadů.

O ubytování běženců za příspěvek od státu je zájem

Krátce po schválení a uveřejnění výše podpory pro kraje za zprostředkování nebo poskytnutí ubytovacích prostor pro ukrajinské běžence ale začaly úřady řešit první stížnosti. A to od stávajících nájemníků. Někteří z nich se totiž obrátili na Policii ČR. Poukazovali na to, že soukromí majitelé penzionů a ubytoven se je snaží vystěhovat. A to proto, aby mohli čerpat příspěvek od státu za ubytování ukrajinských běženců.

„Takové jednání není přípustné,“ upřesnilo ve své zprávě MV ČR.

Podle něj kompenzační příspěvek totiž míří kraji a ne soukromým provozovatelům ubytovacích zařízení.

Přerozdělení příspěvku je tedy na kraji a v jeho kompetenci. Pokud si provozovatel do penzionu či ubytovny nastěhuje občany Ukrajiny bez předchozí smlouvy a domluvy s krajem, nemá na příspěvek od kraje nárok,“ vysvětlil úřad.

Jinak řečeno, ubytovávání běženců v privátních penzionech, hotelích či hromadných zařízeních je plně v kompetenci krajských úřadů. A jen ony, jejich zástupci rozhodují, které kapacity k tomu využijí. A s kým uzavřou smlouvy, komu tedy vyplatí kompenzace.

Uprchlíci se nově rozdělují dle kapacity, nikoli jejich zájmu

Počty uprchlíků pobývajících v České republice tento týden podle úřadů jistě překročí hranici 300 tisíc. I proto kabinet minulý týden rozhodl, že běženec, který odmítne nabízené ubytování zajištění Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině [KACPU], na něj obratem ztratí nárok. V praxi se totiž často stávalo, že velká část běženců mířila za každou cenu do Prahy, Brna a dalších velkých měst. Ta pro ně ale nejenže neměla a stále nemají volné ubytování, ale potíž vyvstává třeba i se zajištěním zdravotní péče. Nebo s vyřizováním sociálních dávek na úřadech.

Senát schválil přístup běžencům do zdravotního pojištění

Zpřehlednit volná lůžka v Česku má dle ministerstva vnitra upravený IT systém. Ten chtějí úřady společně sdílet a jejím prostřednictvím vyhodnocovat i bsazenost nabízených ubytování v krajích.

Díky tomu získá stát jasný přehled, ve které části republiky jsou ubytovací kapacity plné, nebo naopak volné,“ slibuje si od sdílení dat MV ČR.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here