Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

54616
vlada
Premiér Petr Fiala na neformálním zasedání hlav států a předsedů vlád EU, které se konalo 10. až 11. března na zámku ve Versailles. / Foto: Úřad vlády ČR

Byť většina společnosti schvaluje pomoc uprchlíkům, objevují se už i varovné hlasy. Hlavně sociálně slabší Češi se obávají, že s příchodem statisíců uprchlíků k nám na ně nezbydou peníze. Vláda to nesmí podcenit, míní odborníci. 

Odbory i někteří odborníci varují, že pokud vláda nepomůže i českým občanům, můžeme být brzy svědky sociálních nepokojů.

„Kvas ve společnosti začal, situace není dobrá. Naše kroky se odvinou od toho, jak bude vláda moudrá. Pokud nebude, pravděpodobnost razantnějších kroků se zvýší,“ uvádí pro FinTag.cz předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula s tím, že nevylučuje ani generální stávku.

Politolog Lukáš Jelínek připouští, že kombinace energetické krize a vysoké inflace může s příchodem statisíců uprchlíků z Ukrajiny náladu v České republice negativně ovlivnit.

„Vláda by měla vzít rozum do hrsti, protože poměrně vysoká podpora, kterou má ona i podpora uprchlíkům se může velmi rychle obrátit,“ říká pro FinTag.cz Jelínek.

Vláda podle něj může udělat dvě věci, aby k tomu nedošlo. První je trpělivě a nepřetržitě komunikovat, vysvětlovat a obhajovat všechno, co dělá.

„Vím, že členové kabinetu mají víc starostí, ale měli by si práci rozdělit nebo najít někoho, kdo bude s veřejností mluvit. Povede nějakou neoficiální kampaň. Vysvětlí potřebu podpory uprchlíkům. A ujistí ostatní obyvatele této země, že se na ně nezapomíná,“ tvrdí politolog.

Druhou neméně důležitou věcí je podle politologa to, aby vláda rychle přestala snít sen o rázném likvidování rozpočtových schodků, které nadělal v minulých letech kabinet Andreje Babiše [ANO]. I o svém proklamovaném tažení za vyrovnaným rozpočtem.

„Protože to se jí stejně při vysokých nákladech na válku a likvidaci jejích následků nepovede,“ myslí si Jelínek.

Vláda dle jeho názoru musí nabídnout nějaký způsob finanční pomoci, která by veřejnost utvrdila v tom, že politici skutečně myslí i na české občany.

Lidé pomoc Ukrajincům podporují. Ale i to má své limity

Poslední průzkum výzkumné agentury STEM/MARK prokázal obrovskou vlnu solidarity s válečnými uprchlíky z Ukrajiny. Celých 97 procent českých občanů je pro přijetí uprchlíků. 73 procent souhlasí s finanční pomocí uprchlíkům ze strany státu. Jedenáct procent by bylo dokonce pro vyplácení vyšší finanční částky.

Do Česka ale přišlo už kolem tří set tisíc uprchlíků a tato vlna vzhledem ke stupňující se ruské agresi na území Ukrajiny jen tak neskončí.

„Je nepochybné, že tady vzniká zátěžová situace nejen pro infrastrukturu, zajištění ubytování uprchlíkům, ale vzniká tady velký komunikační úkol pro naši vládu,“ říká pro FinTag.cz sociolog Jan Hartl, který v roce 1990 spoluzakládal Společnost pro výzkum veřejného mínění [STEM].

Hartl zároveň upozorňuje, že z minulých výzkumů vyplývá, že některé skupiny, které jsou sociálně potřebné a pohybují se kolem hranice chudoby, vnímají péči o sociální případy, například při řešení romské otázky, velmi žárlivě.

„To se týká maximálně patnácti procent obyvatel. Nevíme, jak zareagují, k tomu nemáme ještě žádná data. Ta situace je zatím syrová,“ vysvětluje.

Přílišnou radikalizaci ve společnosti zatím nevidí. Pokud se objevuje, tak spíše na sociálních sítích. Lidé tak dle něj mají pocit, že negativních projevů je více, než jich je ve skutečnosti.

Situace zasáhne a již i zasahuje střední třídu

„Situace rozhodně není klidná. To, že nastala válka na Ukrajině, nevymazalo problémy, které jsme měli do 24. února,“ naráží předseda ČMKOS Josef Středula na vysoké ceny potravin, energií a nájmů před začátkem ruské agrese.

„Problém s neudržitelnými náklady na život a vysokou inflací se pro některé občany s válkou ještě posílí,“ dodává.

Ceny se kvůli válce posunou nahoru. A to podle Středuly dolehne nově i na střední třídu. I proto žádá vládu, aby pracovala na plánu hospodářského růstu České republiky, který zahrne pomoc Ukrajině po válce.

„Jde o to, aby ekonomika měla růstový charakter, abychom se mohli v nějaké časové periodě dostat z problémů, které jsou způsobené veřejnými rozpočty,“ říká.

Na konci roku budeme rádi za černou nulu, predikuje Rusnok

Na mimořádné tripartitě k Ukrajině minulý týden vládu upozornil, že když nebude tyto problémy řešit, například valorizací sociálních dávek, hrozí porušení sociálního smíru. Kritizuje také zmrazení platů státních zaměstnanců.

„Nebylo jim nic přidáno. Jedenáct procent inflace snižuje jejich plat o jedenáct procent,“ namítá hlavní odborář.

Stěžuje si na dle něj nepřijatelné rady některých ministrů, aby lidé méně jezdili autem, když zdražují pohonné hmoty.

„To není zpráva, kterou by měl vzkazovat člen vlády, když může využít zákon o cenách a zabývat se možností takzvaně věcně usměrněných cen. Takových věcí, které by měla vláda aktivně řešit, je celá řada,“ konstatuje.

Vypjaté situace může zneužít opozice

Pokud chce vláda předejít houstnutí situace ve společnosti, musí podle politologa Lukáše Jelínka alespoň na nějakém příkladu ukázat, že myslí i na ty, kteří ještě nejsou mezi chudými, ale kteří mohou pod hranici chudoby velmi snadno a rychle spadnout.

„Je to třeba o tom, když vláda stopla zvyšování platů ve státní sféře, ale říká, že sociální pomoc má být adresná těm nejchudším. Avšak těch, kterých se dotknou následky jejího rozhodnutí, může být poměrně dost,“ varuje Jelínek.

Sociolog Jan Hartl upozorňuje, že míra solidarity a pochopení je velká, ale i podle něj záleží na komunikaci a trpělivém vysvětlování jednotlivých kroků politiků.

„Aby lidé měli pocit, že hrají otevřenou a férovou hru,“ prohlásil.

Coface: Ruská válka přinese stagflaci i sociální nepokoje

Podle politologa Jelínka se dá předvídat, že hnutí ANO se chopí příležitosti a upozorní na ekonomické a sociální dopady současné situace. A SPD zvedne nacionální otázky a dříve nebo později sáhne k nejrůznějším dezinformacím a bludům. A to přesto, že současná opozice má hlavní podíl na tom, proč současná vláda šetří.

„Je to věc politického souboje, ten se povede vždycky a tento politický konflikt se nabízí,“ vysvětluje politolog.

Považuje za paradoxní, že hnutí ANO teď bude hrát roli toho sociálního pilíře, který bude tato témata nadnášet.

„I když si myslím, že ve skutečnosti je to Andreji Babišovi úplně jedno, jen hledá parketu, kde by se v politice uchytil,“ říká.

Posilme zdravotnictví, míní šéf ČMKOS

Josef Středula pak vyjmenovává, co je třeba řešit nejdříve. Jako první uvádí okamžité posílení zdravotnictví.

„Propočítali jsme, že na každých sto tisíc nových pojištěnců bude potřeba přibližně 15 miliard korun, protože uprchlíci mají plný přístup ke zdravotní péči. A to bude mít své náklady,“ tvrdí Středula.

A protože podle něj jde o pojistný kmen, především lidi starší [vláda i zdravotní pojišťovny uvádějí, že přicházejí lidé mladí, pozn. red.] a děti, kteří čerpají hodně ze zdravotního systému, vláda rozhodně nesmí snížit platbu za státní pojištěnce. Čtrnáct miliard korun, o které se letos kvůli jejímu rozhodnutí ji zmrazit na loňskou úroveň poníží rozpočty zdravotních pojišťoven, je dle něj třeba do systému vrátit a peníze ještě přidat.

Podle Středuly se musí řešit i ubytování. Pokud tu většina ukrajinských uprchlíků zůstane dlouhodobě, nemůže dle něj žít v tělocvičnách nebo stanových městečkách.

„Mnozí se nemají kam vrátit. Musíme najít systémové řešení nejen pro uprchlíky, ale rychle se zabývejme i otázkou nájemního bydlení,“ soudí šéf odborů.

Příspěvek za ubytování běženců vyplácí kraj vždy až po dohodě

A je tu i školství a otázka jeho kapacity. Do českých škol přibývají desítky tisíc ukrajinských školáků. Důležitá je dle něj také výuka českého jazyka u dospělých, aby našli práci.

„Těch věcí je celá řada. Nedoporučuji, aby je vláda přehlížela. Když nebude naslouchat, mohou se opakovat podobné události jako v roce 2012. To nevylučuji,“ varuje před demonstracemi odborový předák.

Připouští, že nynější vláda některé věci zdědila, ale jiné prý i způsobila. Jako příklad, na kterém se v minulém volebním období podílela spolu s ANO a SPD i dnes vládní ODS, uvedl zrušení superhrubé mzdy.

„My umíme být trpěliví, ale ta trpělivost má své meze,“ dodává šéf odborů s tím, že na tripartitě vláda tyto problémy dle jeho názoru vnímala.

„Ale vnímání a konkrétní kroky je věc odlišná,“ upřesňuje s tím, že si počká na skutky.

Vláda nesmí situaci podcenit, shodují se experti

Nutnost reakce vlády připouští i politolog Jelínek: „Vláda by měla myslet na zadní kolečka. Ne kvůli sobě, aby vydržela a při nejbližších volbách nepředala moc do ruky Babišovi. Ale i proto, aby tady za sebou zanechala společnost co nejsoudržnější.“

Oceňuje, že premiér Petr Fiala [ODS] předvedl osobní statečnost v mezinárodně bezpečnostním směru, když s dalšími premiéry navštívil bombardovaný Kyjev. Nyní by ale prý měl ukázat osobní statečnost ještě ve vnitřní politice.

Státem zvýhodněné úvěry na bydlení de facto přestaly existovat

„Petr Fiala by měl ukázat, že ne na všech svých postulátech konzervativní pravice setrvá. Že se na ni mohou spolehnout i voliči, kteří ji jinak nevolí. Bude se muset snažit s nimi komunikovat. A bude muset pracovat i s těmi voliči, kteří se brzy začnou dožadovat, aby i jim bylo pomoženo. Aby i oni měli ve vládě oporu,“ radí politolog.

K vývoji nálad ve společnosti se vyjadřuje skepticky: „Nechci malovat čerta na zeď. Ale mohou se šířit nejrůznější nálady, které budou kritické nejen k vládě, ale i k samotným uprchlíkům. A nezabrání tomu žádné vypínání webů. Pokud tady probublá nespokojenost ve společnosti, povede to k volebním výsledkům, které si vládní koalice nepřeje. A může to vést i k nějakým nepokojům či bouřím.“

CZ.NIC vypnula proruské weby. I ProtiProud exmluvčího Klause

Otázka pak bude, zda protesty povedou nějací protiuprchličtí xenofobové nebo se ponesou na vlně sociálních požadavků. Tvrdí, že poměrně klidná doba posledních 30 let vzala za své s Putinovým vpádem na Ukrajinu.

Citlivá společnost se stane ještě citlivější

Společnost je podle názoru oslovených expertů kvůli vývoji v poslední době mnohem citlivější než dříve. A dle slov Lukáše Jelínka v některých okamžicích i mnohem neurotičtější, mnohem nervóznější než kdykoli předtím. Politici by se na to proto dle něj měli připravit. Protože přestane platit, že každá vláda prosadí cokoli, s čím přijde, že to lidé skousnou nebo nad tím jen mávnou rukou.

„Nálada bude poměrně vyhrocená přinejmenším do té doby, než si na tu novou situaci zvykneme. Hrozí všechny možné typy následků od překvapivých volebních výsledků až po nějaké sociální bouře,“ obává se politolog Jelínek.

Sociolog Jan Hartl míní, že vláda zatím žádné velké chyby nedělá. Kdyby ovšem některé věci podcenila a odrazilo by se to ve volbách, znamenalo by to podle něj komunikační fiasko.

„Myslím, že nic takového na obzoru není,“ věří.

Přesto válka na Ukrajině a s ní spojená pomoc Ukrajině i válečným uprchlíkům podle něj bude velkým testem evropské soudržnosti.

„V sázce bude podpora Evropské unie, pohled na unii jako na spravedlivou a akceschopnou,“ uzavírá Hartl.

Libuše Frantová

65 KOMENTÁŘE

  1. A co kdybyste konečně ukončili to válčení a řekli pravdu o co tady jde,lidé začnou demonstrovat až nebudou mít co jíst, akorát nevím z jakého důvodu živime Ukrajince když nejsou členy EU

    • o co tedy jde je přeci dávno jasné, jde o rozšiřování NATO, což Rusko už dál nehodlá akceptovat. Amerika zatáhla UAčka do tohoto svinstva a teď nic nedělá, má radost z toho, jak rozvrací Evropou. To je to, o co běží.

      • Asi tak. To co předvádí Putin je prasárna. Jenže člověk se musí na věc podívat trochu nezaujatě. USA se o Ukrajinu zajímá či zajímalo proto, aby si díky jejímu vstupu do NATO vybudovala základní s raketama. A to se Putinovi nelíbí. Asi jako kdyby se Putin rozhodl, že si na Kubě vystaví raketové základní. Tak by pak USA taky skákala dva metry vysoko. Další věcí je, proč přijímat UA do EU, když nesplňují podmínky. UA by měla být neutrální. Jednání o ukončení války nikam nevedou. Nikdo nechce ustoupit, Evropu to poškodí a vydělá na tom opět USA.

        • Napsal jste to uplne presne, jenze takto situace neni u nas oficialne prezentovana. A take ne kazdemu na to staci rozum.

        • pokud dojde k dohodám s Indií a platbám v rupiích, k dohodě Saudů s Čínou v jüanech a aktuálnímu požadavku Moskvy na platbu za suroviny v rublech, tak to bude bolet i USA, jelikož dolar půjde dolů, když nebude mít monopol na světový obchod, nejzadluženější ekonomika, která je roky na kraji bankrotu a vyhýbá se mu jen „válčením“ a umělým navyšováním stropu státního dluhu, bude mít problém se splácením a Evropa bude krvácet, možná jsme na prahu geopolitické změny…v tomto ohledu už UA nikoho defacto nezajímá

    • Babiš nebyl nic moc,ale nebál se vyjít se svým postojem před lidí,tlačil i na ministry své vlády,aby mediálně komunikovali a vystupovali před lidmi. Ptejme se co dělá Fiala a jeho vláda,kam zmizel z médií Bartoš,Richterová,Pekarová-Adamová. Proč nekomunikují s lidmi,nevysvětlují svá řešení?

      • Pekarová na výletě v Dubaji.Česko má 15mil.obyvatel Ukrajina má 44,5 mil obyvatel.Kdo si myslí,že je Česko nafukovací?

      • Ano,mě také poslední dobou zaujalo,kam zmizel Bartoš,protože,ho sleduji od začátku,co PIRÁTI šlápli na území politiky v ČR….mOC SE MI TO NELÍBÍ.Bartoš něco kuje a nemám z toho dobrý pocit…..Politici opět odvracejí pozornost(směřujou nás v ČR koukat na Fialu…“na pravo“,ale Bartoš kuje pikle „na levo“…aby občan v ČR nic nevěděl.čus

    • Co nedodělá covid, to dodělá válka. To je to, oč jde globalčíkům a válečným štváčům ze všech světových stran, hlavně také pokořit V4, že nepřijímali islámské uprchlíky.

  2. Zatím je ještě dobře ale uprchlíci nám pomalu ukazují problémy, před kterými naše politická scéna léta zavírala oči. Levná práce, drahé a nedostupné bydlení, nesamostatnost české ekonomiky (banány sice nevypěstujeme ale obilí zvládneme tak proč jej dovážet) a nulová připravenost státní kasy na recesi, kterou ekonomové předpovídají už několik let. Nebavíme se tu jen o nejchudších pracujících, samoživitelkách apod. kteří jsou momentálně stigmatizováni a zesměšňováni jakmile si dovolí připomenout že pro ně stát nikdy nic moc neudělal (ať už se bavíme o tom že minimální mzda je momentálně nižší než v Polsku a na Slovensku, nebo o tom, že v možnostech zaměstnání na částečný úvazek brutálně zaostáváme oproti západním zemím).
    Problém postihne i střední třídu a přijde z mnoha směrů. Klesnou příjmy a vzrostou náklady. Momentálně se společnost baví nad klišé typu „Ukrajinci nám přišli brát práci“ nicméně lze předpokládat, že stovky tisíc lidí na trhu práce jednoduše sníží vyjednávací potenciál tuzemských zaměstnanců. Majoritní názor je zatím takový že pokud nemůže tuzemec konkurovat Ukrajincům, pak je neschopný. Tento názor z nějakého důvodu opomíjí skutečnost, že jsou zde skupiny lidí na trhu práce, které měli vždy horší postavení, ať už to byli lidé před důchodem (oslavíte 50 a už máte problém) nebo absolventi kteří mají nepříjemnou nálepku „studoval během covidu“ která jim také nepomůže. Další věc je otázka příspěvků – budou státem podporováni i pracující uprchlíci? Pokud ano pak by to mohlo způsobit další nepříjemnosti. Na jednu stranu by mohli pracovat na pozicích které by tuzemec kvůli nízké mzdě nikdy neobsadil. Na druhou stranu by mohli být ochotni pracovat za méně peněz a tím by jednak klesl tlak na růst mezd, a mohlo by dojít i k tomu, že budou před tuzemci upřednostňováni.
    Z druhé strany samozřejmě přijde zákon nabídky a poptávky který zdraží už tak drahé bydlení. Pronajímatele samozřejmě adekvátně zvýší nájmy minimálně o inflaci, ceny nemovitostí vzrostou, ceny energií totéž. Nutno dodat že stovky tisíc lidí mají hypotéku. V lepším případě je splácení hypotéky totéž jako splácení nájmu, v horším případě výše uvedené posune nemalou část populace směrem k neschopnosti splácet.

    A pokud státní aparát očekává že za pár měsíců se všichni vrátí a podle toho budou jednat, pak se problémy budou jen násobit.

      • Tak že by nás vyhnali z domovů bych se nebál. Spíš jde o to, aby stát dal jasně najevo, že ubytování a poskytnutý azyl je dočasný. Chápu že utíkají před válkou, ale až konflikt skončí, měli by se vrátit zpět a opět si to tam vybudovat. A Zelenskyj by měl místo namachrovaných keců zatočit s korupcí a zvednout na UA životní úroveň, aby miliony neutíkaly na Západ za lepším platem.

        • Na západ utíkají miliony lidí z Rumunska, Bulharska i Polska. I u nás máme stovky tisíc ekonomických migrantů a pendlerů. Si jako myslíte že východní politici mají nějaký vliv na životní úroveň když si podmínky na trhu diktují západní korporáty? 😀

          • No na Ukrajině si spíš diktují ukrajinští oligarchové. V tomto je Ukrajina Rusko naprosto stejné.

    • Já myslel že je tam máte kvůli solidaritě a ne kvůli kšeftu. Už se těším na první čecháčky kteří budou dojit stát a ještě tahat nájem z Ukrajinců. Hlavně u některých majitelů ubytoven se vsadím, že už si brousí zuby… a pak ještě budou fňukat že jim stát dává málo 😀

      • Ano, presne situace u nas v dome, velkoryse nabidnuty byt zenam s detmi z UK s tim ,ze jejich muzi tady jiz pracuji a bydli na ubytovne. Tedy ted nebudou posilat penize na Ukrajinu, ale zaplati rodinam bydleni v pronajmu. No, a k tomu si jeste majitele zazadaji o prispevek od statu asi tech 9 nebo 12 tis. Kc mesicne a tak to dohromady da celkem slusnou castku. Ale jinak to pry delaji jen z ciste lasky k bliznimu svemu a maji z lidmi z Ukrajiny soucit. Ale, kdyz je to tak vyhodne, tak proc to nevyuzit, vidte? A to jde o velmi dobre situovane lidi.

    • Ano, stále se jen slibuje kolik se dostane za ubytování Ukrajinců, nejprve 3000-Kč., pak 5000-Kč., nyní už dokonce až 9000-Kč. ale to jsou jen sliby, zatím nikdo neviděl ani korunu !!!!

  3. Ano sdílím předešlé názory,ano pomoc ukrajincum i přesto,že nejsou v evropské unii,kde je Německo,Rakousko a další???? Některé potraviny zmizely z pultů,nejsou a nebudou,co slyšíme několikrát během dne??? Dochází maso a další produkty za vším je válka na Ukrajině,jsem občanka české republiky,pracuji 35let,nikdy jsem vážně nemocná nebyla, teď mám koukat a souhlasit, že naše vláda jen ukrajinci,ukrajinci, přeháníte ,kde jsou naše děti????Budoucnost našeho státu, střední vrstva nebude kupovat dětem ovoce a jiné potraviny, buď že jsou drahé,nebo nejsou už na trhu a budeme říkat dětem, nemáte je válka na Ukrajině, hlavně ať mají oni,jsou chudáci a my musíme pomáhat.Boze už se proberte, začíná to jít do extrému,

    • Plně s Vámi souhlasím a vláda už vše,ale těžce přehání.At přijdu kam chci,všude mají přednost ukáčka,ale my jsme tu doma,oni jsou návštěva.

      • Ano my jsme tu doma ale možná ,že ne nadlouho.Moje vnučka přišla ze školy,že je UK haranti šikanují a separují se a, že bude vše jejich/kde to asi slyší/. Tak jestli na tom UK nacionalismu něco nebude.

  4. Osobně bych vypíchla i toto:
    „Sociolog Jan Hartl upozorňuje, že míra solidarity a pochopení je velká, ale i podle něj záleží na komunikaci a trpělivém vysvětlování jednotlivých kroků politiků.
    „Aby lidé měli pocit, že hrají otevřenou a férovou hru,“ prohlásil.“
    Takže politik a vláda s námi nehraje otevřenou a férovou hru, ale má se snažit, abychom ten pocit měli. Vždyť je vyloženě sprosté!
    Napřímo řečena manipulace s lidmi, která na nás srší ze všech stran. Poslední 2 roky velmi intenzivně a teď pokračujeme dál…

  5. Kdo dá co Čechům hypotéky nedostupné pro obyčejného dělníka pronájmy stojí víc než půlku platu a UK. Si u nás chodí kupovat cigarety KFC mají se tu jak prasata v žitě ať se tu mají jako my ať jim nic nedají jdou pracovat za naše platy co tu máme v obchodech a ve fabrikách a bydlení tu sotva uplatí 🤦🏻‍♀️ nás zničí a je si budou hýčkat kdy se konečně Češi proberou 🤦🏻‍♀️

    • A jeste nakupují boty u BATE,to snad není normální.U TESCA v UH asi 5 BMW,a 5 MERCEDESŮ,nejvyšší třídy,TOP a nešlo je přehlédnout.Ti asi taky utíkají před válkou.Děláte si s nás srandu,vládo,to někteří,mají prču z nás.A nám se to má,jako líbit,ubohé.Ti to tady mají skoupené,a ted na nas profitují.Co vy chcete ohlídat,každá benzínka,má jinou cenu.A vy to jako hlídáte..?

  6. Uvědomují si zastánci vraždění a války , že Česká republika vyhodila za zbraně a náboje desítky miliard . Spolu s humanitárními částkami a s miliardou EUR se už vyhozená suma rovná cca rozpočtu státu . Proč si naši zločinní politici myslí , že vyhazováním stovek a stovek miliard do bezedné díry spasí svět . Akorát zničí náš stát a životy občanů . Nic víc . Divím se , že už nejednají soudy a policie . Tady totiž dochází k loupežím peněz daňových poplatníků , porušování Ústavy , propagaci vraždění a genocidě Českých občanů .

  7. Všichni politici melou, že se ukrajincama obsadí volna pracovní místa ale nikdo z nich už neřekne kde budou bydlet.S ukrajincama přijde ještě větší zdražování a totálně nedostupné bydlení

  8. Stále čítám o schodcích rozpočtu za které mohla vláda A.Babiše.Ale nečtu o tom, jak tehdejší opozice neustále řvala, že je nutné kompenzovat, vyplácet ošetřovné… stále to je málo, musíte dát víc,víc, víc !Byly chyby, to ano, ale je fér psát i o pohledu z druhé strany.

  9. Obsadí volná pracovní místa … kamarádka co je na mateřské sháněla práci na ranní ptala jsem se jí tady u mě ve fabrice jestli by jí vzali že bude dělat cokoliv ano … řekli že chtějí jen chlapy a ženský že neberou a teď ty … nabrali Ukrajiny to není v pořádku fabriky obchody platy kolem 22tisíc nám nikdo nepomůže s pronájmem hypotékou ničím a oni tady mají vše za naše prachy si kupují i cigarety a zubaře tu sehnat je peklo a oni mají proste vše ať tu žijí za stejné peníze a mají stejné výdaje za bydlení jako my tady nikdy jsem nemarodila chodím do práce i když je mi zle potřebuji operaci žlučníku ale bejt doma za 60% kdy se sakra Češi proberou a začnou se bouřit 😤 / redakčně upraveno

  10. A ani si tu mnozí neuvědomují co za nemoce jsem dotáhnou žloutenka , tuberkulózu , HIV a kdo ví co ještě 😤

    • To máte pravdu. Když se vraceli naši lidi z dovolených, tak museli postoupit testy, ale UKáčka se sem valí, je jedno jestli jsou zdraví nebo nemocní. No to dopadne, až sem zavlečou nějaké nemoci, tak poděkujme té naší fanatické vládě, nemá nic v hlavě, jen UK. Už dávno měla vláda říct STOP!!!! Bude muset národ vyjít do ulic, nedá se nic dělat.

    • Před chvílí jsem Vám odpovídala na váš příspěvek, že souhlasím, ale byl mi smazán panem moderátorem, i 2 další příspěvky mi byly smazány.

  11. Na neřešení situace jsem již upozornil ještě před válkou a i na to že neřešená situace může přejít až do sociálních nepokojů

  12. Pětikolka v nouzovém stavu si v klidu rozkrádá státní kasu, přihrává, předražuje zakázky a přitom je až po paty zastrčená v bruselský zadnici. Nejneschopnější vláda v celé polistopadové hystorii našeho vytunelovaného Havliostánu. Ódées, Topinky a [líné] zadnice vždycky pracovali pouze pro svoji tlupu a na občany z vysoka kašlali. Teď se tahla povedená zlodějská partička, díky bolševiku Rycheťákovi spojila z dalšími dvěma neschopnými a nenažranými subjekty a výsledek bude 500 miliardová díra ve státní kase, která se bude zdůvodňovat Babišovým rozhazováním a nutné pomoci Ukrajincům, kteří časem ocení naši pomoc stejným způsobem jako naše hnědky. Husákova cenzura v 70 letech 20 století nebyla proti havloidní demagogii a neustálému lhaní našich provařených médií naprosto nic. Člověku je z toho smutno, za co zvonil před 32 lety klíčemi v buzónském Práglu. Jsem na konci života, tak mi je celkem u zadnice, jesti chcípnu hlady, zastřelí mě rusák, nebo mi píchne kudlu nějakej ukroš. / [redakčně upraveno]

  13. Člověk si nedovolí ani marodit protože by to nezvládl kolikrát na pohotovosti na kapačkách nikdo nám nic nedá a jim se dá všechno mnoho mladých pracuje v obchodech ve fabrikách vlastní bydlení si dovolit nemůžeš jak pak máme mít rodiny když pronájmy drahé hypotéky nedostaneme jídlo se zdražuje a jaké máme platy za chvíli jich tu bude víc než nás protože oni budou mít vše zadarmo všude se vybírá na ně a kdo konečně pomůže nám 😤

  14. Po autonehodě špatně srostlé obratle , sešroubovanou lopatku , špatně srostlou klíční kost , artrózu křížobederního kloubu bolesti zad každý den nevydržím dlouho stát ani sedět pak už jsem na práškách na bolest protože špatně srostlé obratle tlačí na sebe jde to až do nervu a co mi moje paní doktorka řekla najděte si práci kde si můžete i lehnout to by mě zajímalo kdo mi takovou práci dá potřebuji operaci žlučníku a kdo mi co dá na víc když půjdu marodit promiňte ale tuhle vládu bych postřílela 🤦🏻‍♀️😤

  15. Už se to děje. Z ČR se pustupně stane Západní Ukrajina. UK má cca 45 miliónů lidí, při současném postupu přísunu zbraní to nakonec dopadne tak, že pokud nedá Putin odpálit balistické střely a nepošle tuhle planetu zpět do doby kamenné, dopadne to tak, že ty města bude muset vypálit, kompletně. Salvovými raketomety a TOS-1A. Protože dobývat je si nemůže dovolit. To si nemůže dovolit nikdo. Žádný efektivní způsob dobývání měst ještě nikdo nevymyslel. Buď je(jako třeba Řím, Paříž za 2.světové) vyhlásí za otevřená města a nebojuje se v nich. Nebo z nich budou ruiny. Protože nemůžete postupovat s tím, že z každého druhého okna může vyletět raketa či granát. Jedinou možností je, že tam ty budovy a okna nebudou… Z UK vypadne nakonec tak 30 miliónů lidí(cca 30% jsou Rusové) a ti si tu nakonec vytvoří novou Západní Ukrajinu. Tam už se nevrátí. Co by tam dělali? A co je nejlepší, že z tama nakonec vypadnou i ti řezníci, co tam teď válčí, včetně těch zločinců, co ten komediant, co si myslí, že je nový Reagan, propustil z děr a vyzbrojil. To bude paráda.

  16. Paradoxem je ,že před pár měsíci kdo nebyl očkovaný,byl jako prašivý a nikam nemohl.Pamatuji si případ,kdy mladá maminka s malou holčičkou byla zakleknuta policií,že si odmítla nasadit roušku a spousta lidí ji ještě odsoudila,že si za to může de fact sama,že ohrožuje ostatní.A ted?Proudí sem statisíce Ukraincú a nikdo nekontroluje zda byli očkováni?Nikomu to nevadí?Najednou čísla nemocných rostou,čím to asi bude?Nevím ,ale na seznamu psali,že Ukraincemi to není…..určitě tomu věřím.Zkoncovat z touhle tyranskou neschopnou vládou ..demisi!

  17. Na to abych přidal komentář není snad ani co říci.kdy naše vláda myslela na své občany?vždyť když někdo z těžce nemocných vláda nepomohla ale čekala ba solidaritu českých lidi až zalozi zbirku.Ale co se týká ostatních zemí tám se vláda angažuje .Je to osudné pro český lid jakou vládu mame

  18. Ptal se někdo na to, odkud jsou ukrajinští imigranti? Jsou skutečně z oblastí ohrožených bojovou činností, nebo to jsou ekonomičtí a případně i turističtí imigranti, kterým máme jejich cestu zaplatit? Ti z oblastí ohrožených bojovou činností, ti si naši pomoc jistě zaslouží a potřebují ji. Ale jsou to určitě všichni, kteří k nám přišli? Z hlediska tohoto pohledu, protože je zřejmě ohroženo celé teritorium Ukrajiny, budeme chtít do naší země, případně do EU, přijmout všechny, které válka ohrožuje – tj. 47 milionů obyvatel Ukrajiny? Je to logicky hloupá otázka, ale dosavadní praxe naší vlády je, že zde najde „pomoc a ochranu“ každý, bez ohledu na skutečný důvod emigrace Ukrajince.
    Druhá otázka, na kterou by bylo užitečné, aby občané ČR znali odpověď : Je naše vláda vládou České republiky, nebo „někoho jiného“. Jsou její rozhodnutí vždy v souladu se zájmy země a jejích obyvatel, nebo jsou pro ni cizí zájmy přednější? Pokud „věnuje“ prostředky země někomu jinému, vždy by mělo být obyvatelům – daňovým poplatníkům – vysvětleno co se komu věnuje a v jaké hodnotě a jak takový „dar“ ovlivní život v ČR okamžitě a v další perspektivě.
    Podobných otázek by bylo možné vládě položit mnohem více, třeba dostala vláda mandát ve volbách k zatažení naší země do válečného dobrodružství? apod.

  19. Když to tu tak čtu, myslím, že by nám to naše Česko měl někdo taky pěkně rozbombardovat. Pár rozhořčených by pochopilo, kamže a proč se to valí ta „UKáčka“. Ale možná by to nestihli.

  20. Je to hnus velebnosti, co se nyní děje a doplatíme na to především MY Češi. Žádný stát, nevydává tolik finančních prostředků a nepřijímá tolik uprchlíků z Ukrajiny, jako ,,NAŠE“ nejmenší zemička v EU v poměru k Polsku!!! Velké státy se zatím chovají obezřetně a já se tomu ani nedivím. Každý stát se má nejdříve postarat o své lidi a pak pomáhat ostatním v rámci možností, které stát má. Ne, na úkor stoupající chudoby obyvatelstva Česka. Už jen to, že plánují další propouštění ze zaměstnání, zdražování základních potravin, energie atd. Co nám tato vláda dokazuje je akorát to, že si sami neumí snížit své příjmy, ale okrádají lid v této zemi. Kdykoliv se začalo poukazovat na jejich příjmy, výhody a vymoženosti, které mají, vždy se to ututlalo a nakonec si vždy schválili jejich navýšení. Jich se chudoba nedotkne! Smutné už je jen to, že se všude vybírají finance na Ukrajinu, ale na nemocné naše děti a nejen děti, které potřebují speciální léčbu, na to přece stačí nadace na to se v TV nepropagují transparentní účty atd. Soucítím s Ukrajinou, nikdo z nás by nechtěl prožívat to, co oni, ale nemůžeme na úkor nás všech jít žebrotou a rozdávat ze státní kasy to, co tam není a zadlužit tak další naše generace. Někteří migranti z Ukrajiny u nási nemají vůbec co dělat. Na Ukrajině jsou místa, kde se neválčí a přesto k nám denně přijíždějí tisíce lidí z těchto míst ,,NE ženy a děti“, ale muži v produktivním věku a spoustu nepřizpůsobivých občanů. Vládne tady nekontrolovatelný chaos a zmatek. Všichni příchozí jsou u nás ihned přihlášeni ke zdravotnímu pojištění, které platíme opět MY všichni z našich daní, dostanou okamžitou finanční podporu, kdo z nás by ji dostal? Dostanou okamžité ubytování, kolik našich lidí, kteří se dostali do svízelné situace a bydlí ,,pod mostem“ protože na to nemá, ne protože se tak rozhodl z vlastní vůle dostal ubytování? Můžeme jen doufat, že až se situace uklidní, že se naše vláda postará o to, aby se všichni Ukrajinci, kteří se k nám dostali vrátili zpět, do jejich vlasti. Vládá asi zapomína na povinnosti vyplývající ze zákonů a Ústavy.

  21. To co předvádí česká vláda s ukrajinci v ČR,je katastrofa.Myslím,že Fialovi bude brzo hodně
    horko a nebude to sluníčkem.Tento opravdový hrdina si nic jiného nezaslouží.

  22. Přesně tak. Pomáhat v rámci našich možností uprchlíkům před válkou – OK. Ale ne všem bez rozdílu, mělo by se prověřovat, jestli skutečně jsou nemajetní. Spousta z nich je na tom líp než někteří naši občané, kteří ovšem na žádnou sociální pomoc nedosáhnou. Co je katastrofa je zásobování UK našimi zbraněmi za stamiliony korun, vždyť se tím jen rozdmýchává konflikt místo aby jednali o podmínkách míru. Čím by tak zoufalec Černochová vyzbrojila v případě potřeby naše lidi? Pevně věřím, že Fiala a spol. budou souzeni a odsouzeni za vlastizradu, které se dopouštějí.

  23. Až budeme totálně rozloženi ekonomicky, morálně, a celá města budou ovládat tlupy nových nemakačenků naskáče tahle slavná „pětikolka“ do vládního speciálu a zmizí, i se zbytkem státní kasy ve své zemi zaslíbené, pro kterou to vše dělají. Ale na letiště je cesta dlouhá!

  24. Pomáhám ,ale i to má hranice v praci nás nechají doma na 60% UK nechají na 80% nejsou díly bude se propouštět ale UK zůstanou. CO TO JE?Mám jim dát být, sundat boty…

  25. Nejen tato vláda, ale i všechny vlády předchozí už léta na zájmy Čechů kašlou. Upřednostňují cizí, západní zájmy. Přednost mezinárodních smluv před zákony ČR to dokonce zakotvuje v ústavě.

    Z českých podnikatelů a investorů udělali lidi druhé kategorie, protože je nechrání dohody o ochraně investic. Banky, které jsou vesměs zahraniční, zvýhodnili exekucemi. Čechy to připravuje o majetek a bydlení. Škody z chybných úvěrů se pak přesouvají na stát a daňové poplatníky. Členství v EU je úplná katastrofa, protože poslušně přejímáme drahé ekologické nesmysly, které jsou rozmarem bohatého Západu, ale my na ně nemáme. Babiš to ještě zhoršil podpisem Green Dealu. Vnucování problémových muslimských migrantů také neskončilo. Naopak se snaží prošlapat mu cestu pomocí války na Ukrajině. Komediant Fiala dělá vše, aby naštval Rusko. Je mu jedno, že budeme mít předražené energie a že to poškodí náš průmysl. Hlavně aby ukázal jak slouží američanům, jejichž průmyslu poškození evropské konkurence pomůže.

    Ukrajincům uprchlým před válkou by stát pomáhat měl. Protože jsou nám podobní. Ale žádnou povinnost“, jak tvrdí
    sluníčkáři, k nim nemáme. Pomoc by se měla omezit na to aby netrpěli hladem a zimou a mohli si sehnat práci. Všude na světě stačí uprchlické tábory. Přidělovat jim byty, na které Češi nemají nárok, je hodně přes čáru. Ukazuje to, že pro naši vrchnost jsme jen poddaní, dobří jen aby platili. Politici nás hodí přes palubu, kdykoli se zamane. Třeba když se chtějí předvést před Američany, nebo si před světem hrát na spasitele.

  26. Fiala,tak lže, že si sám sobě věří.
    Ovšem normální lidi se zdravým rozumem už vládě lhářů,co kazí vodu a pijí víno nic nevěří!!!
    Třeba Jurečka, ohledně střelby na fakultě univerzity Karlovy vymyslel tolik lživých verzí, že sám veřejnosti ukázal,jak lže.
    Jurečka, je, byl a vždy bude prolhany hnusák.
    Lidé co ho znají delší dobu ví, že Jurečka pokud jde o jeho osobní blaho je bezpáteřní a jde přes mrtvoly.
    Chování Jurečky je papalasovske a hlavně nastavené pro likvidaci seniorů důchodců.
    Na tom založil svojí kariéru ve vládě Fialy a lže, okrádá a poškozuje životy seniorů důchodců!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here