Příští týden začne výplata humanitární dávky uprchlíkům

2643
humanitarni_davky
Kongresové centru Praha / Foto: Magistrát HMP

S výplatou humanitární dávky ve výši pět tisíc korun na měsíc pro každého uprchlíka včetně dětí začnou české úřady v pondělí 21. března. Bankovní účty si běženci zřídí i přímo v krajských centrech pomoci Ukrajině.

S tím jim pomohou tuzemské banky. Jeden ze tří nových zákonů řešící uprchlickou vlnu z Ukrajiny do Česka, jež ve čtvrtek 17. března schválil Senát a současně již i podepsal prezident republiky, upravuje výplatu takzvané humanitární dávky. Nárok na ni mají všichni ukrajinští běženci pobývající na území České republiky. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] obratem informovalo, že s výplatou dávky začne hned v pondělí 21. března.

„V pondělí může začít výplata humanitární dávky pro ukrajinské občany, kteří k nám utíkají před válkou. Senát i prezident se dnes vyslovili pro novelu opatření v oblasti zaměstnanosti a sociálního zabezpečení,“ potvrzuje MPSV v tiskové zprávě.

Senát schválil přístup běžencům do zdravotního pojištění

O pětitisícovou dávku si budou moci běženci z Ukrajiny požádat i online formou, třeba přes svůj chytrý telefon. MPSV už příští týden v pondělí spustí mobilní aplikaci, zatím tedy pouze v pilotním režimu. Lidé si tak dávku pro sebe a rodiče i pro své děti vyřídí v několika minutách ze svého mobilního zařízení.

„Aktuálně děláme vše pro to, aby se výplata humanitární dávky ve většině případů dala vyřídit online. Bylo by to jednodušší pro lidi, ale i Úřad práce ČR,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Na vývoji aplikace dle něj MPSV spolupracuje s Úřadem práce ČR a společností OK System.

Do akce se nově zapojují i banky

Nicméně i přesto, že si dávku budou smět od příštího týdne Ukrajinci na pobočkách úřadů práce vyzvednout i osobně v hotovosti, úřad běžencům doporučuje si v Česku zřídit bankovní účet. A co nejvíce záležitostí administrovat online formou, tedy i vyřizování a výplatu humanitární dávky.

Do akce se tak už i zapojily tuzemské banky. Například u pražského Kongresového centra stojí takzvaný bankovní stan, v němž si Ukrajinci obratem založí osobní bankovní účet. A obdobně začnou fungovat bankovní stany i v ostatních centrech pomoci. Na spolupráci se v této záležitosti domluvil rezort práce se zástupci České bankovní asociace [ČBA]. Do pomoci se podle úřadu zapojí celkem osm bankovních domů.

„Osm připravilo účty, zrychlené vydání karet a internetové bankovnictví bez poplatků, některé z nich mají telefonní linky obsluhované ukrajinskými pracovníky,“ uvedl Jurečka s upozorněním, že dávku mohou běženci ale dostat i v hotovosti.

Humanitární dávky střídají mimořádnou dávku

Od příštího týdne tak humanitární dávka nahradí dosud vyplácenou nepojistnou dávku zvanou mimořádná okamžitá pomoc. Právě o ni uprchlíci žádají za současných legislativních podmínek. Podle dat z MPSV si o tuto formu podpory dosud požádalo bezmála 70 tisíc Ukrajinců. Do Česka jich k 17.3. dorazilo celkem 270 tisíc.

Připomeňme, že na humanitární dávku má automaticky nárok každý běženec s přiděleným vízem o strpění. Ta jim v krajských asistenčních centrech obratem vydávají orgány Ministerstva vnitra ČR [MO ČR].

„Vyplacena mu může být i zpětně za měsíc, ve kterém vízum získal. Není tedy nutné hned v pondělí jít žádat na Úřad práce ČR,“ upozorňuje MPSV.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

O pětitisícovou humanitární dávku Ukrajinci žádají i opakovaně. Její výplata už ale podmiňuje prokázání výše měsíčních příjmů.

Solidární dávka za ubytování běženců zatím není

A schválení se dočkala i takzvaná solidární dávka pro české domácnosti, které ve svých nemovitostech ubytovávají ukrajinské občany. Nicméně její výši vláda zatím finálně neschválila. Podle Jurečky ale aktuálně panuje shoda na částce ve výši tří tisíc korun měsíčně za každého ubytovaného uprchlíka. Nejvíce ale devět tisíc korun na domácnost, jako prevence před nekalými praktikami.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v týdnu po jednání vlády veřejnost informoval, že solidární příspěvek za ubytované Ukrajince nebude podléhat dani z příjmů. O nařízení, jež příspěvek upravuje, vláda konečně rozhodne zřejmě v příštím týdnu. Nárok na něj budou mít domácnosti i zpětně. Tedy od doby, kdy u sebe běžence skutečně ubytovali.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here