Finský developer odchází z Ruska. Firmu prodá oligarchovi

596
finsky
Finský developer YIT je aktivní zejména v druhém největším ruském městě Petrohradě. Stejně tak ruský a běloruský developer Etalon Group PLC. / Foto: Pixabay.com

Skupina YIT, která je největší stavební a developerskou firmou ve Finsku, prodává své podnikání v Rusku. Důvod je válka na Ukrajině, ale i ztráty, které finský developer zaznamenává kvůli propadu kurzu rublu. 

Finská skupiny YIT, která se v Česku s ročním obratem kolem dvou miliard korun řadí do první desítky největších developerů, svůj byznys v Rusku docela prodá. Její firmu v Rusku koupí jeden z největších tamějších developerů skupina Etalon Group PLC. Zaplatí za ni necelých 4,6 milionu rublů [cca 1,2 mld. Kč].

Vzhledem k ukrajinské krizi jsme při podnikání v Rusku museli čelit bezprecedentním výzvám, a bylo tak stále obtížnější pokračovat v našich tamních aktivitách. Prodej byznysu v Rusku nám dává příležitost k rychlému, kontrolovanému a úplnému odchodu. Jak z našeho pohledu, tak i z pohledu klientů a zaměstnanců to bylo za současných okolností zdaleka nejpreferovanější,“ uvedl ve zprávě finské firmy prezident a CEO YIT Corporation Markku Moilanen.

Etalon Group PLC sídlí na Kypru a její zakladatel je běloruský oligarcha Vyacheslav Zarenkov. V Rusku a Bělorusku zaměstnává přes pět tisíc lidí. Jím založená firma, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze v Londýně, loni dosáhla provozního zisku před odpočty [EBITDA] 12,6 miliardy rublů [cca 3,4 mld. Kč].

Zlaté pasy pro boháče musí skončit, tvrdí Evropská komise

Uzavření prodeje se odhaduje v průběhu dubna. Cena transakce, jak již bylo řečeno, je přibližně 50 milionů eur [cca 1,2 mld. Kč]. Jako výsledek prodeje zaúčtuje YIT ve výkazu zisku a ztrát za první čtvrtletí 2022 snížení hodnoty ve výši přibližně 150 milionů eur [cca 3,7 mld. Kč].

Na propadu hospodaření se podepsal i pokles rublu

Prezentovaná čísla jsou předběžnými odhady. Ty ovlivňují mimo jiné změny směnného kurzu RUB/EUR. Kumulovaný kurzový rozdíl RUB/EUR byl na konci roku 2021 minus 284 milionů eur [6,19 mld. Kč]. Finský developer dále odhadl, že změna rozdílu v převodu RUB/EUR v 1. čtvrtletí letošního roku dosáhne asi minus 40 milionů eur [cca 974 mld. Kč].

Ekonomické sankce Rusko tvrdě zasáhly. Avšak nejen Rusko

Finský developer dále uvedl, že snížení hodnoty zaúčtované z ruského podnikání nebude mít dopady na upravený provozní zisk YIT. Klasifikuje provozy, které jsou součástí transakce, jako aktiva držená k prodeji. Ve svých výkazech za první čtvrtletí 2022 je vykáže jako ukončené operace.

Sankční seznam EU a USA obsahuje asi stovku firem v ČR

Skupina YIT uvedla, že ukončení činnosti její skupiny v Rusku nemá žádný dopad na její vyhlídky při dalším podnikání. YIT očekává, že provozní zisk z pokračujících aktivit bude vyšší než v roce 2021. Odpovídající údaj za rok 2021 aktualizuje nejpozději v průběžné zprávě za první čtvrtletí 2022. A to tak, aby odrážel změněný rozsah podnikání YIT.

Hra o rubl je hrou o eura a dolary pro Rusko

Problémy ruských a zahraničních firem s propadem rublu se snaží aktuálně řešit i Ruská federace. Je to jeden z důvodů, proč vytváří tlak na západní země, aby za ruské energie i další zboží platily výhradně v rublech. Což by v praxi znamenalo, že by rubl musely nejdříve nakoupit za eura a dolary na devizovém trhu. Čímž by posílily kurz rublu a Rusku, jež je největším držitelem rublu, zároveň dodaly právě eura a rubly.

Moskva věc vykládá jinak. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova západní protiruské sankce urychlily oslabení důvěry v americký dolar i euro. A proto ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, podle kterého odběratelé z takzvaných Rusku nepřátelských zemí musí za ruský plyn platit v rublech. Jinak jim hrozí zastavení dodávek. Podle dekretu mají zahraniční kupci peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance.

„Přejeme si nový systém. Takový, který nahradí finanční architekturu vytvořenou západními mocnostmi v roce 1944 na měnové a finanční konferenci v americkém městě Bretton Woods. Je zřejmé, i když je to v současné době vzdálená perspektiva, že dospějeme k nějakému novému systému. A to odlišnému od brettonwoodského systému,“ vysvětlil Peskov.

Představitelé západních zemí Rusku v rublech ale nechtějí platit. Přičemž na seznamu nepřátelských zemí Moskva v současnosti uvádí více než čtyři desítky států, které uplatňují protiruské sankce. Jsou to mimo dalších všechny země Evropské unie, Ukrajina, USA, Kanada, Británie, Švýcarsko, Jižní Korea a Japonsko.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here