ČD koupily autobusového dopravce Vydos Bus

987
Bus
Foto: ČD

České dráhy [ČD] se staly 100% vlastníkem autobusové společnosti Vydos Bus. Národní dopravce firmu využije pro zajištění náhradní autobusové dopravy při plánovaných výlukách a mimořádných událostech.

Vydos Bus provozuje aktuálně 80 autobusů. Uzavření kupní smlouvy v minulých dnech schválil Řídicí výbor ČD. V letošním roce dojde ke změně názvu autobusového dopravce na ČD BUS. Cílem pořízení vlastního autobusového dopravce je snaha ČD snížit náklady na zajištění náhradní autobusové dopravy od externích dodavatelů.

„Ročně zaplatí České dráhy za náhradní autobusy až 900 milionů korun. Vzhledem k množství výluk a potřebě zajištění náhradní dopravy pro nás bude rozšíření vozidlového parku o autobusy velkým přínosem z provozního i ekonomického hlediska,“ uvedl místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro servis Michal Kraus.

Novým šéfem Českých drah je hráč pokeru Michal Krapinec

Podle něj vstupem do autobusové dopravy ČD sníží závislost na externích dodavatelích. Transakce je dle jeho slov součástí Strategie 2030 ČD. Finanční poradenství při akvizici poskytla Česká spořitelna. Due diligence poradenství a právní podporu poskytla PwC Česká republika a PwC Legal Česká republika. Cenu transakce České dráhy neuvedly.

Autobusová společnost mění vedení

„Dává nám smysl, abychom si vzhledem k vysokým cenám od externích dodavatelů zajišťovali náhradní autobusovou dopravu vlastními silami a snížili tím náklady,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

„Vzhledem k množství výluk, ať už těch plánovaných, nebo způsobených mimořádnými událostmi, ale budeme i nadále větší část výlukové dopravy soutěžit,“ dodal.

Za zpoždění či zrušení vlaků ČD může často vyšší moc

Do funkce předsedy představenstva autobusové společnost jmenovalo vedení ČD Adama Svojanovského. Ten v ČD zaštiťuje právě oblast náhradní dopravy.

„Nynějším zaměstnancům nabídneme stabilní pracovní zázemí. Rádi bychom postupně navýšili počet autobusů a samozřejmě i zaměstnanců, tedy především řidičů. Nabídneme tak nové pracovní příležitosti,“ uvedl Svojanovský.

Členkou představenstva odpovědnou za ekonomiku se stala Věra Bugárová. Ta dosud působila ve funkci ekonomické ředitelky společnosti Arriva Morava. Členem představenstva odpovědným za provoz se stal Igor Čeki, dosavadní ředitel společnosti Vydos Bus.

Společnost Vydos Bus již pro ČD v minulosti pracovala

Konsolidace autobusové společnosti do ČD s úplným začleněním do dceřiné firmy ČD BUS se uskuteční ještě letos. V autobusové firmě zůstanou její stávající zaměstnanci.

Původní zakázky autobusová společnost dokončí ve stávajícím rozsahu. Jedná se o zajištění MHD ve Vyškově a jednoho provozního souboru při výluce Brno – Adamov – Blansko.

Společnost Vydos Bus vznikla rozdělením společnosti ČSAD Vyškov. Navázala tak na více než šedesátiletou tradici služeb firmy v oblasti osobní dopravy. V roce 2009 firma fúzovala se společností Bodos.

Od konce roku 2021 se společnost Vydos Bus stále více zaměřovala na segment osobní veřejné linkové autobusové dopravy zabezpečující náhradní autobusovou dopravu za výkony Českých drah.

V minulosti zajišťovala i pravidelnou autobusovou dopravu v regionech Vyškov, Bučovice, Slavkov na linkách IDS JMK, MAD ve Vyškově a také nepravidelnou autobusovou dopravu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here