To, co umíš, ti nevezme ani inflace, upozornil Warren Buffet

132
warren_buffet
Foto: Gates Fundation

Jednou z nejsilnějších ochran proti inflaci je práce na tom, aby se člověk dostal na špici svého oboru. Ve svém projevu na výroční valné hromadě společnosti Berkshire Hathaway to uvedl investor a filantrop Warren Buffet.

Jednotlivci se u pokladen vyhnou inflaci jen stěží, ale podle miliardáře a filantropa Warrena Buffetta mohou lidé udělat určité kroky, aby se před jejími dopady ochránili. Ve svém projevu na výroční valné hromadě společnosti Berkshire Hathaway zopakoval svou dlouholetou radu.

„Totiž to nejlepší, co můžete udělat, je být v něčem výjimečně dobrý,” řekl 91letý legendární investor.

Jako příklad uvedl profese, jako jsou lékaři a právníci, a rozvedl, že lidé “vám dají část toho, co vyprodukují, výměnou za to, co jim dodáte vy”. Dovednosti podle něj na rozdíl od měny inflaci odolávají. Žádaná dovednost si udrží poptávku bez ohledu na hodnotu dolaru.

„Dovednosti vám nikdo vzít nemůže. Nepřijdete o ně vlivem inflace. Zdaleka nejlepší investicí je cokoli, co vás rozvíjí. A navíc to vůbec nepodléhá dani,” dodal.

Obdobnou radu dával Buffett na konci finanční krize v roce 2009. Konstatoval, že “nejlepší je investovat do sebe”.

Řekl tehdy také, že druhá nejlepší věc, kterou může člověk udělat, je investovat do “skvělého podniku”, který vyrábí produkty, po nichž je poptávka bez ohledu na to, jak si vede dolar. Jako příklad uvedl společnosti, jako je Coca-Cola. Lidé podle něj budou chtít její nápoje i za desítky let, inflace nebude hrát v jejich rozhodování žádnou roli.

„Je úplně jedno, co se stane s cenovou hladinou,” řekl Buffett, protože lidé si výrobky, které mají rádi, zkrátka koupí.

Buffet si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy

Buffett si díky svým úspěšným investicím a investičním předpovědím vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Aktuální ekonomickou, ale i společenskou situaci komentuje velice často. Loni v polovině roku se v rozhovoru pro televizi CNBC například vyjádřil v tom smyslu, že hospodářské dopady pandemie covidu-19 jsou a nadále budou mimořádně nerovnoměrné. Zatímco statisíce či miliony malých firem utrpěly strašlivé škody, většina z velkých společností si vede převážně dobře.

„Ještě není konec! […] Je to velmi nepředvídatelné, pro většinu lidí a podniků se ale situace vyvinula příznivěji, než se očekávalo,” upřesnil.

Za vůbec největší ponaučení z pandemie covidu-19 Buffett označil špatnou připravenost světa na krizové situace.

„Přijde další pandemie, víme to. Víme, že existují jaderné, chemické, biologické a nyní i kybernetické hrozby. Každá z nich v sobě nese hrozivé možnosti,” varoval Buffett, který je podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg šestým nejbohatším člověkem na světě.

Ovládá majetek v hodnotě kolem 117 miliard dolarů [cca 2,75 bil. Kč]. Na druhé straně je třeba dodat, že jeho společnost Berkshire Hathaway vykázala za letošní první čtvrtletí meziroční pokles čistého zisku o 53 procent na 5,46 miliardy dolarů [cca 128 mld. Kč]. Konglomerát není imunní vůči zpomalující americké ekonomice, komentoval server CNBC.

Berkshire Hathaway se stala pojmem

Společnost Berkshire Hathaway, jíž řídí Warren Buffet, se pod jeho vedením stala pojmem. Jde o konglomerát firem holdingového typu. Firma sídlí v americkém městě Omaha. Buffet původně textilní společnost ovládl v roce 1965. Původní textilka Hathaway ukončila provoz v roce 1985. Berkshire Hathaway dnes patří mezi 50 největších firem světa.

Dceřiné společnosti podnikají například v pojišťovnictví, ve výrobě oděvů, ve stavebnictví, energetice, leteckém průmyslu, malo i velkoobchodu a v dopravě. Firma je také významný akcionář. Drží například cca deset procent akcií společnosti The Coca-Cola Company, cca 5 procent banky Wells Fargo a cca 13 procent společnosti American Express.

Kmenové akcie společnosti nikdy neprošly dělením a nikdy z nich nebyla vyplacena dividenda. To znamená, že patří k vůbec těm nejdražším na newyorské burze. K největším akcionářům společnosti patří Warren Buffet osobně a Nadace Billa a Melindy Gatesových. Právě této nadaci Buffet věnoval část svých akcií. Firma zaměstnává přes 20 tisíc lidí.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Žádaná dovednost si udrží poptávku, ale co je žádané se časem mění. Ale ano, investice do tzv. lidského kapitálu může být velice výnosná. Nicméně jak už to s investicemi bývá, musíte mít cash, abyste mohli investovat. Osvojení nejžádanějších dovedností často stojí řádově statisíce až miliony.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here