V ČR je 560 cestovních kanceláří. Před covidem jich bylo 856

339
cestovnich_kancelari
Ilustrační foto: Pixabay.com

Počet cestovních kanceláří [CK] podle Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR] po dvou letech pandemie opět zvolna roste. Letos vznikly čtyři nové CK. Z těch, které loni přerušily činnost, jich 21 podnikání obnovilo.

MMR ke konci dubna evidovalo 560 CK. Před vypuknutím pandemie covidu, začátkem roku 2020, jich úřad evidoval 856. Informaci potvrdil mluvčí MMR Vilém Frček.

V úpadku za poslední rok skončilo podle Frčka 14 CK. U některých ještě plně neproběhlo řízení o zrušení živnostenského oprávnění. Z velkých firem soud koncem loňského roku prohlásil konkurz na Firo-tour. Té se již předloni nepodařilo získat pojištění pro případ úpadku, a proto pokračovala jako cestovní agentura.

Cestovní ruch v Česku posílil, budoucnost je ale i nadále nejistá

Kvůli rostoucím nárokům pojišťoven skončila loni na konci října jako cestovní kancelář také Pantour. Aktuálně toto sdělení na svém webu již nemá, zbyly na něm pouze kontaktní údaje a informace, že se internetová stránka připravuje. Z důvodu úspor, k čemuž přispěla hlavně pandemie, se v posledních měsících roku 2021 sloučily do jedné firmy CK China Tours a Adventura. CK China Tours do té doby vystupovala jako dceřiná společnost CK Adventura.

Start cestovních kanceláří zatěžuje povinné pojištění

K založení cestovní kanceláře na začátku 90. let v tuzemsku stačily podle zakladatele CK Exim Tours, která letos slaví 30 let existence, Ferida Nasra odvaha a nadšení. Požadovaný vklad se pohyboval ve statisících. Dnes jsou dle zákona třeba stamiliony korun. Postupem času vzrostly i nároky zákazníků s tím, jak více cestují. Poptávají čtyř až pětihvězdičkové hotely se službou all inclusive, navíc umístěné ideálně přímo na pláži.

Po pádu komunismu se Češi podle Nasra totiž teprve učili cestovat, neuměli jazyky, neměli příliš peněz a od toho se odvíjela i nabídka Eximu.

„Pamatuji si ale to nadšení, že je možné cestovat, mnozí s námi byli vůbec poprvé v životě u moře. Začínali jsme úplně od nuly, sám jsem prodával první zájezdy, pak jich postupně přibývalo po desítkách, po stovkách,” vzpomíná.

Slovensko a Chorvatsko, tam Češi jezdí nejčastěji

První rok Exim odvezl na dovolenou kolem 1 200 klientů, což podle Nasra znamenalo obrat zhruba 20 milionů korun. Před vypuknutím pandemie koronaviru CK obsloužila 420 000 zákazníků a dosáhla obratu šest miliard korun.

„Letos na to znovu navážeme. […]  Lidé dva roky necestovali, ale naštěstí se potvrzuje to, co jsem říkal na začátku pandemie. Ve chvíli, kdy bude očkování a restrikce padnou, lidé se k cestování zase vrátí,” řekl s tím, že nejoblíbenějšími destinacemi zůstávají Egypt a Řecko.

Exim Tours je od roku 2011 součástí německé společnosti DER Touristik, která je divizí cestovního ruchu německé skupiny REWE. Do skupiny od května patří také Fischer Group.

Stát cestovním kancelářím pomáhá s pojištěním

Válečný konflikt na Ukrajině prodeje zájezdů podle zástupců CK nijak neovlivňuje. Na druhé straně upozorňují, že například zajištění proti úpadku, které po CK vyžaduje zákon, je pro podnikatele stále těžší.

„Pro pojišťovny se po bankrotu britské CK Thomas Cook v roce 2019 stalo rizikovým produktem,“ uvedl již dříve místopředseda Asociace cestovních kanceláří [ACK] Jan Papež.

Česká asociace pojišťoven [ČAP] navíc upozornila, že v důsledku pandemie se výrazně zhoršilo finanční zdraví cestovních kanceláří. MMR pro CK proto připravilo ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou [NRB] program podpory pro získání pojištění proti úpadku.

MMR otevřelo dotační výzvu na marketing v cestovním ruchu 

V rámci titulu Záruka CK státní banka poskytovala od začátku roku záruku až do 75 procent požadované spoluúčasti CK do limitu 30 procent z pojistného plnění. Nejvýše však osm milionů korun. NRB vyřídila žádosti 133 CK v objemu 200 milionů korun. Finanční zdroje se ale před avizovaným ukončením příjmu žádostí vyčerpaly.

„Klíčové je najít zdroj financování,” uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Česká pirátská strana].

I proto nyní jedná s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR [MPO] a dalšími partnery o možnosti pokračování zmiňovaného programu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here