Cestovní ruch v Česku posílil, budoucnost je ale i nadále nejistá

321
cestovni
Foto: Pixabay.com

Cestovní ruch v Česku v letošním druhém čtvrtletí v porovnání s předcovidovým obdobím nedosáhl ani třetiny objemu návštěv z roku 2019. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Přesto jde oproti loňsku o mírné zlepšení.

V letošním 2. čtvrtletí se zvýšil počet hostů v českých hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 51,3 procenta a počet přenocování o 56,1 procenta. Návštěvnost se tak po pěti čtvrtletích poklesu dostala do kladných čísel. V porovnání s předcovidovým obdobím ale stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv z roku 2019.

Český cestovní ruch loni klesl o 51 %. Ve 4. čtvrtletí o 85,9 %

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2021 celkem 4,2 milionu nocí [+56,1 %]. Počet přenocování nerezidentů se zvýšil o 108,5 procenta. Rezidenti strávili v ubytovacích zařízeních o 50,3 procenta více nocí než loni. Z celkového počtu nocí se 53 procent uskutečnilo v hotelích, 17 procent v penzionech a na kempy připadalo osm procent přenocování.

Cestovní ruch v Česku: Optimismus není namístě

„Přestože příležitosti měli všichni v podstatě stejné, naskočit naplno do proudu popularity tuzemského cestování dokázali jen někteří. Nůžky, které se měly mezi jednotlivými provozovateli rozevřít až po konci léta, se tak naplno ukazují už nyní,“ komentuje výsledky již s výhledem na třetí čtvrtletí František Peterka z online vyhledávače ubytování Explorio.

Podle něj i přes relativně otevřené hranice letos plánovala polovina českých rodin zůstat v Česku. Po startu sezony jich byly už rovné dvě třetiny.

„Hoteliéři a provozovatelé služeb, kteří na rodinnou turistiku vsadili, tak měli jistotu v podstatě plných rezervací. A zdaleka se to netýkalo jen těch, kteří jsou na rodinné návštěvníky od počátku orientováni. Rodiny dokázaly přilákat i například kongresové hotely, které se nebály změny a vyšly potřebám dětí a jejich rodičů vstříc,“ upozorňuje.

Do Česka přijíždějí Němci i Poláci

Do hromadných ubytovacích zařízení v Česku přijelo ve II. čtvrtletí celkem 1,6 milionu hostů [51,3 %]. Ubytovalo se více domácích i zahraničních hostů [o 47,4 %, resp. o 79,1 %]. Návštěvnost hotelů se meziročně zvýšila o 64,1 procenta [906 tisíc hostů], v penzionech se ubytovalo o 52,4 procenta více osob a kempy přivítaly na začátku letní sezony o 30,3 procenta více hostů než loni. Regionálně přibylo návštěv ve všech krajích země. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů zaznamenala Praha [90,0 %] a Karlovarský kraj [72,0 %].

MMR otevřelo dotační výzvu na marketing v cestovním ruchu 

Podle Peterky to však stále nestačí. Říká, že slýchává mnoho stesků o podprůměrné návštěvnosti od těch, kteří věřili, že se situace vrátí do starých kolejí a nechali tomu volný průběh. Spolehli se tak na efekt zpřísňování podmínek pobytu v zahraničí a příběhy o lidech v drahých karanténách v cizině nebo pasažérech vysazených z letadla kvůli nejasnostem s testy. Vsadili na to, že Čechů, kteří se rozhodnou srpnovou dovolenou strávit doma, bude jenom přibývat.

Cestovní ruch v Jihočeském kraji se zřejmě nezvedne ani letos

Potíž ale je, že to neplatí pouze pro Čechy, ale i zahraniční domácnosti, které letos raději zůstávají doma. Což potvrzuje statistika zahraničních návštěvníků v Česku za II. čtvrtletí. Jakkoli se dostala do kladných čísel, na předcovidovou úroveň nedosahuje.

Němci tvořili čtvrtinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních [57 tisíc příjezdů]. V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 14,5 procenta. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili ve 2. čtvrtletí návštěvníci ze Slovenska [53 tisíc] s meziročním zvýšením o 75,6 procenta. Na třetím místě se umístili Poláci [20 tisíc příjezdů]. Meziroční růst příjezdů u nich dosáhl 147,3 %.

Sezona zůstává dál nejistá

Počty zahraničních hostů jsou stále nízké, nedosahují ani desetiny příjezdů před covidovou krizí v roce 2019. Podle Peterky je i proto budoucí výhled mnoha českých hotelů a penzionů stále nejistý.

Podpora cestovního ruchu v ČR zažívá krušné chvíle

Dle jeho názoru srpen pravděpodobně překlepe každý poskytovatel ubytování [možná i s pozitivním cashflow], i když někteří s odřenýma ušima.

„Jenže pak přijde září a s ním i lámání chleba. Nůžky se rozevřou úplně. Prubířským kamenem bude takzvaná ´malá sezona´, která si – na rozdíl od západních sousedů – u nás své místo v cílení hotelů teprve hledá,“ tvrdí.

Dodává, že cestovní ruch v Česku ovlivní, co přijde potom, jak dopadnou vánoční svátky a Silvestr.

„Udělat hezké balíčky na pobyty prarodičů s vnoučaty tak může být poslední pořádnou šancí na výdělek. Protože je docela dobře možné, že poslední říjnový host v hotelích zhasne světlo zase na delší dobu,“ tvrdí.

Lázně mohou být příklad pro celý cestovní ruch

Podle odborníků i přes mnohé překážky, které českým lázním kladla proticovidová opatření, to byly právě ony, které se dokázaly velice dobře přizpůsobit nastalé situaci. Pomohla jim v tom i podpora státu v podobě voucherů na čtyři tisíce korun pro každého návštěvníka z Česka. A to i přesto, že rozjezd tohoto podpůrného programu k nejhladším zdaleka nepatřil.

Lázně odmítají klienty s vouchery z programu Covid – Lázně

Jenomže i tak se lázeňská ubytovací zařízení [z nichž mnohá byla loni i letos po dobu několika měsíců zavřená pro samoplátce, pozn. red.] dostala už v letošním 2. čtvrtletí do kladných čísel.

V lázních se totiž ubytovalo v součtu 93 tisíc hostů, tj. o 68,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se rovněž zvýšil, a to o 54,1 procenta. Počet příjezdů a strávených nocí v českých a moravských lázních byl meziročně vyšší u rezidentů i nerezidentů, nicméně domácí klientela jasně převyšovala tu zahraniční. Devět z deseti ubytovaných lázeňských hostů byli Češi a jejich průměrný pobyt trval deset nocí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here