Amundi představila nový realitní fond. Investuje napříč EU

927
realitni_fond
Global Head of Real Estate Funds Amundi Françoise de la Villeon / Foto: Redakce FinTag.cz

Skupina Amundi představila nový nemovitostní fond Realti. A jak v podcastu FinTag.cz říká ředitel divize nemovitostních fondů Amundi Françoise de la Villeon, realitní fond Realti je výjimečný tím, že investuje napříč celou Evropskou unií.

Nemovitostní fond Realti kombinuje přímé investice do nemovitostí nebo jejich pronájmu a investice do vybraných evropských realitních fondů.

„Důležité je říci, že se jedná o fond, který je celoevropský, že se nekoncentruje jen na vybrané regiony. Věříme, že o takový fond bude v České republice zájem, stejně jako o strategii, kterou s ním razíme,“ říká v podcastu FinTag.cz Françoise de la Villeon.

Upřesňuje, že Realti cílí na několik typů trhů. Jde o trhy s dostatkem likvidity, jako jsou třeba Německo, Nizozemsko, Francie nebo Španělsko. Tedy trhy, kde není problém kvalitní nemovitost rychle koupit i ji rychle prodat. A dále jde o trhy s potenciálem růstu a zajímavými segmenty. To jsou dle něj například logistické nemovitosti v Česku nebo Polsku.

„De facto ale cílíme na všechny trhy, které sledují nové trendy a reagují na ně. Přičemž naší strategií jsou investice do exkluzivních nemovitostí se špičkovými nájemci,“ upřesňuje de la Villeon s tím, že přehled o evropském trhu správcům fondu poskytují také informace z dalších investičních fondů skupiny Amundi.

Co se týče České republiky, tvrdí, že v hledáčku má fond především nemovitosti na území Prahy. Avšak znovu upozorňuje, že fond není typickým „českým nemovitostním fondem“, který by se specializoval pouze na „jeden region“.

Pro realitní fond jsou klíčové trendy na realitním trhu

Françoise de la Villeon v podcastu FinTag.cz upozorňuje, že Realti zajímají všechny typy komerčních nemovitostí. Tedy prostory kancelářské, logistické, rezidenční nemovitosti a obchodní centra. Dále nemovitosti, které slouží vzdělávacím a zdravotnickým účelům. Dle něj musí jít vždy o nemovitosti ve špičkové kvalitě a s kvalitními nájemci.

„Realitní fondy jsou vždy dobrou ochranou proti inflaci. Má to ale podmínku, musíte mít nemovitosti s top nájemci. To jsou dnes takoví, kteří zaplatí zvýšené nájemné o inflaci. A navíc ještě v časech krize, toto je naše strategie,“ popisuje.

Jako příklad kvalitních budov uvádí moderní kancelářské budovy, které sázejí na zelené a moderní technologie. Na nich dokumentuje změny, kterými dle jeho názoru realitní trh v Evropě právě prochází.

„Nájemci chtějí chytré, úsporné a zdravé budovy. Chtějí svým zaměstnancům nabídnout atraktivní prostředí,“ říká v náznaku, že doba takzvaných kancelářských zhoubných budov s četnými pracovními kójemi, jak je definoval ve svém slavném románu Generace X Douglas Coupland, je nenávratně pryč.

Dodává, že výběr nemovitostí do Realti 100% podléhá ESG principům. A to jak z hlediska technického stavu budov [například energetická náročnost, pozn. red.], tak z hlediska podnikání nájemců a servisních organizací. Jako vhodnou příležitost uvádí nemovitosti pro zdravotnictví, to s ohledem na stárnutí populace.

Rizikové trhy jsou rizikové, zní [ne]banální fakt

Vyjadřuje se i k aktuálnímu přesunu mnoha západních firem z Ruska a Ukrajiny, které nyní poptávají komerční nemovitosti v regionu střední a východní Evropy. Případně právě kvůli válce z tohoto regionu míří dál do západních zemí.

„Válka na Ukrajině přináší rizika. Vzhledem k povaze regionu ale nejde o nic nového. My to vnímáme delší dobu. Na druhou stranu to je právě výhoda našeho fondu. My se soustředíme na zajímavé trhy po celé Evropě, nejen v regionu CEE,“ říká s důrazem na diverzifikaci portfolia.

Realti fond má ostatně prozatím zainvestováno pouze v Německu a Nizozemsku. Nizozemská nemovitost Max & More se nachází v Amsterdamu ve čtvrti Buiksloterham. Jde vlastně o dvě kancelářské budovy o celkové ploše 9 800 metrů čtverečních, které spojuje most. Na střechách obou budov je více než 2 300 metrů čtverečních fotovoltaických panelů s výkonem přes 240 tisíc kWh ročně. Systém doplňuje podzemní tepelné čerpadlo, které zajišťuje topení a klimatizaci zároveň. Budovy mají zelené střechy, to kvůli biodiverzitě. Samozřejmostí je sběr dešťové vody, kterou využívají k závlaze střešních zahrad.

Druhou stavbou, respektive dvěma budovami v portfoliu je nemovitost v bankovním centru EU, Frankfurtu nad Mohanem. Komplex s celkovou plochou 43 700 metrů čtverečních se nachází nedaleko vlakového nádraží. Hlavním nájemcem je už přes dvacet let německý národní přepravce Deutsche Bahn.

0,5 procenta za správu fondu

Poplatek za správu nemovitostního fondu Realti činí 0,5 procenta z investovaného kapitálu. Další peníze si vezme distribuce. Fond však dle šéfa realitních fondů Amundi nabízí i solidní zhodnocení, jež odhaduje ve výši čtyř až pěti procent ročně.

Vzhledem k inflaci, která je v Česku nyní 14,2%, nejde o nijak závratné zhodnocení. Na druhé straně v Česku realitní fondy peníze investorů zhodnocují v průměru 4,5 procenta. A nejstarší a největší z tuzemských retailových nemovitostních fondů, fond spravovaný Reico investiční společností České spořitelny, od svého vzniku peníze investorů zhodnocuje v průměru zhruba dvěma procenty ročně.

„Uvědomte si, že investice do realit jsou dlouhodobými investicemi. To znamená, že poměřovat výkonnost fondu s aktuální inflací v České republice nedává příliš smysl,“ dodává v podcastu FinTag.cz Françoise de la Villeon.

Co se týče inflace v Evropě, odkazuje na předpoklady analytiků Amundi. Ti očekávají, že inflace v Evropě již v příštím roce mírně zpomalí. A zmiňuje i dopady války na Ukrajině.

„Ty jsou zřejmé. Ale i vidíme, že kombinace obou faktorů [vysoká inflace a válka na Ukrajině] přináší změny. A změny nabízejí příležitosti. My usilujeme, abychom tyto změny zachytili a našim investorům přinesli ty nejvyšší benefity,“ uzavírá Françoise de la Villeon.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here