Maďarsko víc zdaní banky, řetězce, energetické i farma firmy

619
madarsko
Foto: MOL ČR

Maďarsko uvalí novou daň z úroků, poplatků a provizí bank. Více zdaní i energetické firmy, pojišťovny, maloobchodní řetězce a farmaceutické firmy. Informaci tento týden potvrdil ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy.

Ministr zdůraznil, že opatření není daní ze zisku, ale z extra zisku firem. Podle něj se zvýšení daní nedotkne spotřebitelů. Byť už nejmenoval nástroje, jimiž vláda zabrání, aby dotčené firmy zvýšení daní nepromítly do cen pro koncové spotřebitele.

„Nové daně začneme vybírat v tomto a příštím roce. Přesný plán ještě určíme s ohledem na vývoj v ekonomice, který je velice nejistý,“ řekl Márton Nagy.

Nově plánované daně mají podle Nagyho snížit deficit státního rozpočtu. Cílem vlády je dostat schodek na 3,5 procenta hrubého domácího produktu [HDP] v roce 2023. Zároveň potvrdil opatření proti benzinové turistice v Maďarsku. Dotovaná paliva v zemi mohou nově čerpat pouze auta s maďarskými registračními značkami [viz níže].

Nové daně v Maďarsku míří do lukrativních sektorů

Maďarská vláda předpokládá, že jí díky novým daním přibude v rozpočtu ročně 800 miliard forintů [cca 51 mld. Kč]. Podle Nagyho bankovní sektor nad rámec stávajících daní přispěje 300 miliardami forintů [cca 19 mld. Kč] ročně. Stejnou sumu, v přepočtu 19 miliard korun, dodají energetické firmy, většinově maďarská energetická skupina MOL.

Další peníze přidají pojišťovny [cca 3,15 mld. Kč], firmy v maloobchodě [cca 3,78 mld. Kč], telekomunikační firmy [2,52 mld. Kč], letecké společnosti [cca 1,89 mld. Kč] a farmaceutické firmy [cca 1,26 mld. Kč].

Ministr upřesnil, že nová letecká daň se bude vztahovat na pasažéry všech aerolinek, které létají z Budapešti. Kabinet dle něj od roku 2023 opět zavede daň z reklamy. Což podle ministra znamená zvýšení rozpočtových příjmů o 15 miliard forintů [cca 0,95 mld. Kč].

Maďarská ekonomika překvapila solidním výkonem

V reakci na oznámení vlády akcie všech dotčených firem na burzách v tomto týdnu klesly. Energetické tituly v čele s firmou MOL propadly téměř o sedm procent. Akcie největší maďarské banky OTP ztrácely bezmála tři procenta a akcie telekomunikační firmy Magyar Telekom spadly skoro o pět procent.

Agentura Reuters uvedla, že plán nového dodatečného zdanění připomíná daňová opatření premiéra Viktora Orbána, která zavedl kvůli stabilizaci rozpočtu a ekonomiky poté, kdy se v roce 2010 dostal k moci. Byť je jeho vláda avizovala jako přechodná, zůstala součástí maďarského daňového mixu.

Dotovaný maďarský benzin jen pro Maďary

Ministr pro hospodářský rozvoj dále potvrdil opatření na zastavení takzvané benzinové turistiky. Již od tohoto pátku [27.5.] tankují za dotovanou cenu paliva v Maďarsku jen majitelé vozidel s maďarskými registračními značkami.

V listopadu loňského roku stanovil kabinet cenový strop u benzinu a nafty na 480 forintů [cca 30,24 Kč] za litr. Čímž se pohonné hmoty staly levnějšími oproti sousedním zemím. Mnohé lidí z příhraničních regionů s Maďarskem to přimělo jezdit tankovat na maďarské čerpací stanice.

Viktor Orbán Maďarsko povede již počtvrté v řadě

Podle agentury APA není jisté, zda takovým přístupem Maďarsko neporušuje normy pro rovný přístup ke spotřebitelům v rámci Evropské unie. Podle šéfa kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyáse s tím Maďarsko problém nemá a ani mít nebude.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here