Viktor Orbán Maďarsko povede již počtvrté v řadě

610
Orban
Viktor Orbán opět zvítězil v maďarských parlamentních volbách. / Foto: Fidesz

Ze sečtených přes 98 % odevzdaných hlasů v maďarských parlamentních volbách [3.4.] jich vládnoucí strana Viktora Orbána Fidesz s podporou Křesťanských demokratů získala přes 53 %. Orbán tak povede zemi počtvrté v řadě.

„Bylo to obrovské vítězství,” prohlásil k výsledkům nedělních voleb do maďarského parlamentu Viktor Orbán, který dle pozorovatelů skromností ve svém projevu k veřejnosti rozhodně nešetřil.

„Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,” dodal ze strany Evropské unie [EU] za prohřešky proti demokratickým principům a údajné korupci často kritizovaný maďarský premiér.

Orbán po volbách zmínil odpůrce své politiky

Ve své řeči se Orbán stejně jako již několikrát v minulosti kriticky vyjádřil k Evropské komisi. A nešetřil ani slovy proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

„Toto vítězství si budeme pamatovat do konce života, protože jsme museli bojovat proti obrovskému množství odpůrců,” řekl Orbán.

Potíže Maďarska jsou podobné těm českým, ukazuje OECD

Zmínil některé ze svých politických nepřátel. Včetně maďarské levice, dle jeho slov byrokratů v Bruselu a mezinárodních médií. A také ukrajinského prezidenta.

„Nikdy jsme neměli tolik odpůrců najednou,” řekl premiér Maďarska, jež obhájí svůj stávající post.

A kritiku z úst Orbána po volbách sklidil, taktéž zdaleka ne poprvé, americký miliardář maďarského původu George Soros.

Opoziční koalice získala cca 35 procent hlasů

Podle dosavadních volebních výsledků uspěla spojená opoziční koalice Společně za Maďarsko ve většině volebních obvodů v Budapešti. Dále i ve dvou obvodech na jihu Maďarska. Celkově ale získala zhruba jen 35 procent hlasů. Lídr opoziční koalice Péter Márki-Zay již v noci z neděle na pondělí [4.4.] uznal politickou porážku.

„Nebudu skrývat svůj smutek a zklamání,” řekl Márki-Zay, jehož citovala BBC.

Ve svých slovech mimo jiné obvinil Orbánův Fidesz z kampaně plné “nenávisti a lží”.

Společně s výsledky parlamentních voleb v Maďarsku se rozplynul i sen české šéfky Poslanecké sněmovny PČR Markéty Adamové Pekarové [TOP 09] o konci Viktora Orbána v politickém čele Maďarska.

Markéta Adamová Pekarová: Zrodila se u nás nová hvězda?

Připomeňme její nedávný post na facebookovém profilu, kdy ke snímku Andreje Babiše [ANO] s Viktorem Orbánem [Fidesz] vyjádřila naději, že Maďaři na jaře vyženou Orbána stejně jako Češi ve volbách na podzim 2021 vyhnali Babiše.

Maďarsko běžence přijímá, k Rusku je neutrální

Od začátku války na Ukrajině přešlo hranici do Maďarska přes půl milionu uprchlíků. Orbánova vláda sice pomáhá uprchlíkům, důsledně ale odmítá dodávat Ukrajině zbraně a povolit jejich transport přes své území. Jedním ze slibů Orbánovy předvolební kampaně totiž bylo, že udrží zemi mimo tento válečný konflikt. Ukrajinský prezident Zelenskyj tak opakovaně kritizuje politiku vedenou Budapeští.

I z tohoto důvodu před maďarskými volbami na pozvání Orbána odmítla jet do Budapešti česká ministryně obrany Jana Černochová [ODS] a nejel tam ani polský ministr obrany Mariusz Błaszczak [Právo a spravedlnost]. Přičemž se mělo jednat o schůzku ministrů obrany Skupiny V4.

Zajímavé je, že v době před maďarskými volbami do Parlamentu nepřijel do země na oplátku vyjádřit podporu Viktoru Orbánovi bývalý český premiér Andrej Babiš [ANO]. Na Frekvenci 1 uvedl, že do Maďarska zajet ani neplánoval. Do země se nechystá dle svých slov ani v nejbližších týdnech.

„Jsem tady a budu chodit po lékařích a vyšetřeních,” vysvětlil.

Orbán zlevňuje potraviny a chystá se na boj se „slepenci“

Přitom jen několik dní před volbami odcestoval do Polska na nákupy, aby dokázal, že tam jsou díky intervencím tamější vlády ceny nižší než u nás. O fotky s koupeným velikonočním zajícem se podělil na sociálních sítích.

Také ale připomněl, že Budapešť po ruské invazi na Ukrajinu souhlasila se všemi sankcemi Západu vůči Moskvě, respektuje ale zdrženlivý postoj země.

„Že Maďarsko nechce rozdávat zbraně, tak je to jejich rozhodnutí. Mají před volbami, na Ukrajině je velká maďarská menšina, takže je to takový specifický vztah. Ale Maďarsko určitě nezablokovalo žádné rozhodnutí EU nebo NATO,” dodal Babiš.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Paní Pekarova je zlý člověk se může vyjít akorát Fiala protože je stejný srab lžou a to je zlé a to jsou málo u moci nejlepší by bylo udělat to z v roce 1989 a bylo by to tady to nevede

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here