Drůbež meziměsíčně zdražila o 13,8 %. A potraviny ještě zdraží

550
potraviny
Foto: Pixabay.com

Růst cen prvovýrobců v květnu opět přidal na tempu. Překvapil hlavně rychlý růst cen zemědělských výrobců. Podle ekonomů to značí jedno, a sice, že již tak drahé potraviny ještě zdraží. 

Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] ceny zemědělských výrobců v květnu meziměsíčně vzrostly o 5,9 procenta a meziročně o 39,2 procenta. Drůbež podražila oproti dubnu o 13,8 procenta, obiloviny o 8,2 procenta, jateční prasata o 5,9 procenta, hovězí o 4,9 procenta a mléko o 3,2 procenta.

„Vedle cen energetických komodit, pohonných hmot a bydlení se tak ceny potravin stávají významnou inflační položkou,“ komentuje aktuální vývoj hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Ceny jen v živočišné výrobě dle něj za posledních 12 měsíců vzrostly o 22,2 procenta. Hovězí podražilo o 30,7 procenta a jateční prasata o 23,5 procenta. A dále podražilo:

  • Mléko: +21,8 %
  • Vejce: +17,7 %
  • Drůbež: +15,6 %

Ještě rychlejší tempo zdražování nabrala rostlinná výroba. U ní jsou ceny oproti loňskému květnu o 55 procent výše. Nejrychleji zdražují obiloviny [+60,3 %] a olejniny [+55,9 %].

„Tady je zřejmý dopad války na Ukrajině, která je významným producentem právě těchto komodit,“ dodává ekonom KB.

Jediná dobrá zpráva dle něj je, že meziměsíčně ceny olejnin klesly o 1,2 procenta a ovoce o 4,0 procenta. Meziročně tak zlevňuje pouze zelenina [-9,7 %] a ovoce [-17,4 %]. Avšak například brambory meziročně podražily o 25,7 procenta. A zmíněné olejniny meziročně zdražily o 55,9 procenta.

Potraviny ještě zdraží, tvrdí Michal Skořepa

Rychlého zdražování zemědělských výrobců v květnu si všímá i ekonom České spořitelny [ČS] Michal Skořepa.

„Růst cen výrobců se v květnu meziročně dál výrazně zrychlil. […] Ovšem jasné první místo si urvalo zemědělství s růstem dokonce o 39 procent. V jeho rámci výrazně více rostly ceny v potravinářské části [55 %] než v živočišné [22 %]. To zřejmě v souvislosti s růstem cen hnojiv, vlivu vysokých cen plynu, a obilovin – vliv války na Ukrajině,“ upozorňuje.

Růst cen výrobců dle segmentů meziročně

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

Podle něj to „samozřejmě nejsou vůbec dobré zprávy“. Říká, že zejména kvůli zdražování v zemědělství to vypadá na blížící se ďábelské zdražování pro potraviny. Také ale dodává, že již současné zdražení potravin je – historicky vzato – s vývojem cen zemědělských výrobců zhruba v relaci.

Přitom odkazuje na následující graf, který srovnává ceny potravin a ceny zemědělských výrobců. Cenový index zemědělských výrobců je posunut o šest měsíců do budoucna, protože právě šest měsíců je dle něj zpoždění, se kterým se vývoj těchto cen projevuje v cenách potravin nejvíc.

Meziroční růst cen potravin a zemědělských výrobců

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

„A graf ukazuje, že to, co plyne z divokého vývoje cen zemědělských výrobců v posledních měsících, už mají potraviny, jejich ceny, zhruba ´nastoupáno´ také,“ upozorňuje.

I přesto dle něj „vyhráno“ není. A to proto, že spolu s cenami zemědělských výrobců rostou i ceny prvovýrobců v průmyslu.

„Než se ale zemědělská produkce dostane do obchodu, musí její značná část projít ještě zpracováním v rámci potravinářského průmyslu. Cenový vývoj v tomto odvětví je přece jen ještě před cenami potravin napřed,“ vysvětluje.

A právě zde podle ČSÚ ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku v květnu [opět] stouply o 3,4 procenta. Z toho mlýnských a škrobárenských výrobků o 10,1 procenta, mléčných výrobků o 5,3 procenta, pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků o 5,1 procenta a zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 4,2 procenta.

Z růstu cen prvovýrobců se stal standard

Růst cen prvovýrobců zdaleka nepřišel s válkou na Ukrajině. Takzvaná výrobní inflace stoupá [nejen] v Česku již od loňského roku. Stojí za tím zejména dražší energie, ale i poruchy v dodavatelských řetězcích. Válka na Ukrajině zdražování jen akcelerovala. Výsledek je, že stejně jako v minulých měsících bylo i v květnu zdražování u výrobců v průmyslu, zemědělství a ve stavebnictví nezanedbatelné.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziměsíčně o 1,9 procenta a meziročně o 27,9 procenta. U stavebních prací ceny stouply meziměsíčně o 1,1 procenta a meziročně o 13,5 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky stouply meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně o 5,8 procenta.

Při hodnocení dle hlavních průmyslových skupin zdražily zejména energie [+53,9 %] a meziprodukty o 29,7 procenta. Ceny průmyslových výrobců bez energií by i tak rostly. Avšak meziročně již jen o 19,4 procenta.

Válka na Ukrajině obnažila otázku, jak nakrmit svět

Závěrem dodejme, že ceny v takzvaném primární okruhu rostou v celé Evropě. Podle Eurostatu nejvíce v dubnu meziměsíčně stouply na Slovensku [+9,3 %], v Polsku [+3,6 %] a Německu [+2,7 %]. V Česku vzrostly o 2,3 procenta a v Rakousku o 1,5 procenta. Výrazně klesly jenom v Irsku [-16,4 %].

Co se týče meziročního srovnání, ceny prvovýrobců v EU vzrostly o 37,0 procenta [v březnu o 36,6 %]. Ke zvýšení cen došlo ve všech zemích EU. Nejvíce v Dánsku a Irsku [+62,3 %], dále i na Slovensku [+49,3 %]. Rychlý růst hlásí také Německo [+33,1 %], Polsko [+32,2 %], Rakousko [+28,6 %] a Česko [+26,6 %].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here