Podnikatelé s obratem do 2 mil. Kč se rozhodnou o platbě DPH

1018
obratem
Ilustrační foto: Pixabay.com

Z plátcovství DPH se budou moci od příštího roku odhlásit podnikatelé s obratem do dvou milionů korun. A prodlužují se i mimořádné odpisy u majetku pořízeného v roce 2022 a 2023. Tyto i další změny přináší nový daňový balíček.

Od ledna 2023 se zvýší roční limit pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty [DPH] na dva miliony korun. Zvýšení hranice tak ovlivní i jednu z podmínek pro vstup do paušálního režimu pro živnostníky. Tedy nejvyšší roční obrat se zvýší z jednoho milionu nově na dva miliony korun. Legislativní návrh Ministerstva financí [MF ČR] na svém jednání [22.6.] schválil kabinet Petra Fialy [ODS]. Normu nyní čeká jednání v Parlamentu ČR.

„Hlavní novinkou daňového balíčku je možnost odhlásit se z plátcovství DPH při ročním obratu až do dvou milionů korun,” uvedl po jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS], podle kterého úprava ročního limitu v novele zákona o DPH přináší zásadní změnu i stávajícím plátcům DPH, jejichž roční obrat není vyšší než dva miliony korun.

Změny přicházejí i pro plátce paušální daně

Na dvojnásobnou částku dvou milionů od příštího roku vzroste také podmínka pro využívání paušální daně. Ministr Stanjura zopakoval, že podle ročního obratu se od příštího roku živnostníci v paušálním režimu rozdělí do tří pásem. Ty pak určí výši jejich jedné měsíční paušální zálohy.

Paušalisté s vyšším příjmem budou platit 26 tisíc měsíčně

První pásmo odpovídá stávajícímu systému výpočtu paušální zálohy. Podle odhadu ministerstva s ohledem na výši průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství by měla tato platba v roce 2023 činit 6 295 korun. První pásmo se nadále týká živnostníků s obratem do jednoho milionu korun. Ve druhém pásmu budou živnostníci příští rok odvádět zálohy ve výši 16 000 Kč měsíčně. Ve třetím pásmu pak 26 000 Kč měsíčně.

Ministr financí odhaduje, že změna limitu ročních tržeb na dva miliony korun by mohla do paušálního režimu přivést dalších 60 tisíc živnostníků.

„Negativní dopad rozšíření paušální daně na veřejné rozpočty je aktuálně odhadován na -600 milionů korun na veřejné rozpočty. Tedy zhruba -500 milionů korun na státní rozpočet ročně,“ odhaduje nyní MF ČR.

Maximální výpadek na výnosu DPH kvůli zvýšení ročního limitu na dva miliony korun pak odhaduje na -10 miliard Kč na veřejné rozpočty. Pro státní rozpočet to značí ztrátu -6,4 miliardy korun. Dopad na rozpočty obcí MF ČR odhadlo na -2,6 miliardy korun. Zhruba o miliardu pak přijdou rozpočty krajů.

Vyšší odpisy majetku zůstávají i pro roky 2022 a 2023

Schválené daňové změny prodlužují i mimořádné odpisy majetku v první a druhé odpisové skupině, který podnikatelé zakoupili v roce 2022 a 2023. Tím prakticky pokračují ve zvýšeném odepisování majetku. Ten zavedla předchozí vláda v reakci na propady v hospodářství v době covidu v letech 2020 a 2021.

„Nadále tedy bude možné majetek zařazený v první odpisové skupině odepsat bez přerušení za 12 měsíců, namísto standardních 3 let. A majetek zařazený ve druhé odpisové skupině bez přerušení za 24 měsíců, namísto standardních 5 let,“ potvrzuje MF ČR.

V prvních dvanácti měsících tak může v letošním a příštím roce podnikatel uplatnit odpisy až do výše 60 procent vstupní ceny majetku.

Vyšší odpisy v prvních letech pořízení majetku tak ovlivní veřejné rozpočty pouze v prvních letech. V delším období jsou dopady opatření pro veřejné rozpočty neutrální. Jde totiž jen o jiné rozložení odpisů v čase.

Osvobození bezúplatných převodů na bytových domech

Součástí aktuálně schválené daňového balíčku je i zpětné osvobození bytových družstev od daně z příjmů z bezúplatného převodu spoluvlastnického podílu na bytových domech z majetku obce.

V podstatě jde o bytové domy vystavené v letech 1995 až 2007 s pomocí dotací ze Státního fondu rozvoje bydlení či programu podporujícího výstavbu nájemních bytů a technické infrastruktury. A u nichž se obec zavázala bezúplatně nebo za symbolickou jednu korunu a obvykle po uplynutí 20 let převést svůj podíl na bytovém domě většinou na bytové družstvo.

Úřad pro změnu argumentuje tím, že při aktuálních tržních cenách nemovitostí by dnes mohla vyměřená daň z takového převodu přesáhnout hodnotu v minulosti poskytnuté dotace. Což by vlastně rozporovalo smysl tehdejší podpory dostupného bydlení.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here