EU podmínila osud spalovacích motorů syntetickými palivy

1796
motoru
Místopředseda Evropské komise [EK] Frans Timmermans, který má za EK na starosti Green Deal a je i jeho hlavním architektem. / Foto: Evropská komise

Rada pro životní prostředí EU včera [28.6.] jednala více než 16 hodin o balíku pěti návrhů zvaných Fit for 55. A řešila i návrh zákazu prodeje spalovacích motorů od roku 2035.

Debatu o emisních standardech CO2 pro nová osobní a lehká užitková vozidla zástupci českého Ministerstva životního prostředí ČR [MŽP] charakterizovali jako „velmi složitou”. Unijní ministři životního prostředí se i přesto v této věci shodli na kompromisním řešení.

„Vyjednaná kompromisní dohoda nad postupným odchodem od aut se spalovacími motory do roku 2035 obsahuje i požadavek na vyhodnocení dosažitelnosti cílů v roce 2026,“ uvádí MŽP ve své zprávě.

Ministři životního prostředí EU dnes řeší spalovací motory

To znamená, že Evropská komise [EK] se bude muset znovu podívat na to, zda jsou společné cíle splnitelné, a to i s ohledem na technologický pokrok a sociální dopady.

„Zároveň schválená dohoda otevírá možnost prodávat – jako alternativu k elektromobilům – i auta se spalovacím motorem, pokud v nich bude možné využívat klimaticky neutrální paliva,“ upřesnili zástupci MŽP.

To podle vedoucího pracovní komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu [ČAPPO] Václava Louly značí, že Rada pro životní prostředí EU umožnila další prodej spalovacích motorů, a to navzdory návrhu EK jejich prodeje po roce 2035 zakázat.

„To znamená, že odpovědnost teď leží na nás, abychom vyvinuli dostatečně rychle a dostatečně ekologická syntetická paliva,” uvedl pro FinTag.cz Václav Loula, který se více k tématu vyjadřuje ve své analýze “Zákaz spalovacích motorů je holý nesmysl“.

Neřešila se jen budoucnost motorů, ale i balíček Fit for 55

Jakkoli byla jednání o dalším osudu spalovacích motorů, které automobilky vyvíjejí i pro vodík, důležitá, hlavní část včerejšího jednání Rady patřila balíčku Fit for 55. Zejména pak tomu, kolik peněz si která země vyjedná na přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku. MŽP ohlásilo, že vyjednalo sumu 1,234 bilionu korun pro české domácnosti a průmysl. A Rada nezapomněla ani na cíle: Unijní země musejí dle pěti důležitých návrhů balíku Fit for 55 snížit nejpozději do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent.

„Je dobře, že si Evropa našla cestu k silné dohodě, která zabrání drastickým dopadům změny klimatu. Současně se nám podařilo dojednat pro český průmysl a domácnosti přes 1 200 miliard korun na spravedlivou transformaci ČR směrem k nízkoemisní ekonomice. To znamená, že budeme mít dostatek financí na investice a modernizaci, ale také na pomoc pro nejohroženější skupiny obyvatel,” řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková [za KDU-ČSL].

Přijetí společného stanoviska k těmto pěti předpisům završuje proces tvorby pozice členských států k celému balíčku Fit for 55. Podle ministryně teď bude na českém předsednictví EU najít dohody o konečné podobě předpisů s Evropským parlamentem.

Pět oblastí Fit for 55

První oblastí je revize systému obchodování s emisemi [EU ETS]. Zde podle zástupců MŽP Česko vyjednalo pojistku. Totiž, že ceny povolenek už raketově neporostou, jak se stávalo v posledních měsících a letech. Dohoda umožní emisi nových povolenek na trh ve chvíli jejich zdražení. Systém zafunguje dle pozorovatelů podobě, jako funguje kvantitativní uvolňování. A to funguje na principu, když je málo peněz, natisknou se nové.

Evropští ministři také schválili vznik samostatného systému obchodování s emisemi pro sektor bydlení a silniční dopravy. Schválili i postupné rušení bezplatných povolenek pro letectví nebo změny ve zpoplatnění námořní dopravy.

Fit for 55 obsahuje úpravu národních cílů pro snižování emisí v odvětvích nespadajících do EU ETS [ESR]. V případě České republiky cílovou hodnotou 26 procent pro rok 2030 oproti roku 2005. Způsob naplnění tohoto cíle je na jednotlivých členských státech. Rada dále schválila svojí pozici ke změnám v příspěvku sektoru využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví [LULUCF].

Důležitou součástí Fit for 55 jsou kompenzace. Ty zmírní dopady dalšího růstu cen energií, především na zranitelné domácnosti. Rada pro životní prostředí proto schválila vznik nového Sociálního klimatického fondu. Ten se stane zásadním nástrojem, díky kterému mohou jednotlivé státy zmírnit dopady růstu cen v bydlení a dopravě. A to zejména na nízkopříjmové domácnosti, které vydávají ze svého rozpočtu relativně více právě na energie. Díky fondu bude mít Česko k dispozici 35 miliard korun, které může využít na investice a přímou podporu nejpotřebnějších domácností.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here