PGRLF nově vede Josef Kučera. Fond převede do Brna

1363
Josef_Kucera
Nový šéf PGRLF doc. Dr. Ing. Josef Kučera / Foto: PGRLF

Novým předsedou Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu [PGRLF] se stal Josef Kučera. Do funkce ho koncem června jmenoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula [KDU-ČSL].

Josef Kučera uspěl ve výběrovém řízení na šéfa PGRLF. Na pozici nahrazuje Vladimíra Ecka, který ve funkci předsedy představenstva PRGLF skončil koncem března.

„Josef Kučera je zkušený manažer, který se zvládne vypořádat s výzvami stojícími před společností. Vedení Fondu v něm získá člověka se znalostí potřeb zemědělců i potravinářů,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Zdůraznil, že jedním z důležitých úkolů nového předsedy představenstva je příprava již oznámeného přesunutí sídla PGRLF do Brna. Což má dle ministra, který sám pochází z Jihomoravského kraje, přinést výrazné systémové úspory. V této věci není bez zajímavosti, že ministr původně navrhoval do Brna přesunout i Státní zemědělský intervenční fond [SZIF] a PGRLF pak do Olomouce.

Nekula zvažuje přesunutí SZIF do Brna a PGRLF do Olomouce

Hlavní činností PGRLF je poskytování podpor formou dotací úroků z komerčních úvěrů, finanční podpora pojištění, poskytování půjček a úvěrů, či poskytování finančních prostředků ke snížení jistiny úvěrů. Programy jsou určené pro zemědělské prvovýrobce, zpracovatele zemědělské produkce a podnikatele v oblasti zpracování dřeva a lesního hospodářství. PGRLF poskytuje přímou podporu pojištění a nákupu zemědělské půdy i podporu ve formě úvěrů.

Kdo je doc. Dr. Ing. Josef Kučera

Josef Kučera [50] je absolventem Mendelovy univerzity v Brně, kde v roce 2009 také habilitoval. Ovládá němčinu, angličtinu, polštinu a pasivně ruštinu. Jeho odborná dráha byla spojena s profesními chovatelskými organizacemi v Česku i zahraničí.

„PGRLF má svoje nezastupitelné místo v rámci agrárního sektoru České republiky. K mým prioritám bude, vedle přípravy plánované relokace, patřit změna směrem k uživatelsky přívětivějšímu systému a elektronizaci komunikace společnosti,“ představil plány Kučera.

Ministr Nekula od Josefa Kučery, který je mimo jiné soudním znalcem v oboru ekonomika a zemědělství [specializace na oceňování hospodářských zvířat, pozn. red.], přitom očekává, jak uvedl, racionalizaci fungování celé instituce.

„Chci, aby ubylo byrokracie a více postupů bylo v rámci každodenního fungování automatizováno. To přinese další úspory, a především komfort pro žadatele,“ uvedl.

Podle něj dalším úkolem nového vedení Fondu bude příprava podpůrného programu pro malé a střední potravinářské podniky. Těm má pomoci s financováním investic.

Co se dále čeká od Josefa Kučery

A důležitá je i úspěšná administrace – vedle již stávajících programů – i nově otevřeného programu Podpora nákupu půdy. Ten zemědělcům nabízí až 20 tisíc eur [cca 495 mil. Kč] na nákup půdy.

V případě nového programu PRGLF zahájil 1. června příjem žádostí o podporu, ukončí ho ke konci letošního rou. Předmětem, účelem a cílem podpory je zpřístupnit pořízení zemědělské půdy, která není ve vlastnictví státu, jako primárního výrobního prostředku zemědělských prvovýrobců.

Podporou se v jeho případě rozumí poskytnutí finančních prostředků určených pro snížení úrokového zatížení u úvěrů poskytnutých podnikatelům v oblasti zemědělství. V minulosti takto PGRLF podpořil nákup už více než 100 tisíc hektarů půdy.

Josef Kučera je ženatý. Má dva dospělé syny a ve volném čase se věnuje cyklistice a lyžování. V minulosti působil jako výkonný místopředseda představenstva Českomoravské společnosti chovatelů a v dalších soukromých firmách v oblasti živočišné výroby.

–DNA–

1 komentář

  1. Bylo by fajn podotknout, že pan předseda v ČMSCH zůstává a tak bude sedět na dvou židlích a pobírat dva platy. Můžeme poděkovat panu Nekulovi, který tak jen připravil spoustu lidí o práci, ale kámošovi nechá vydělat prachy. Nehledě na to, že si přesouvá PGRLF do svého kraje. Hmm, náhoda?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here