Pět tisíc na dítě dostanou nejdříve ti s přídavky na děti

4789
pet_tisic_na_dite
Foto: Redakce FinTag.cz

Příspěvek pět tisíc korun na dítě dostanou automaticky a jako první domácnosti pobírající přídavky na dítě. Ostatní o něj musí žádat prostřednictvím formulářů. Ty budou aktivní 15. srpna. Peníze na účet jim přijdou do konce září.

Systém výplaty jednorázového příspěvku pět tisíc korun na dítě nastavilo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] tak, že ho automaticky vyplatí domácnostem s nárokem na přídavek na dítě. Dávku jim tak úřady odešlou společně s těmito přídavky. Informaci potvrdil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Takto příspěvek úřady vyplatí přibližně na 230 tisíc dětí… Někdy během srpna,“ uvedl ministr s tím, že úřady práci podporu pro tuto skupinu příjemců vyřizují již tento týden.

Celkem si o příspěvek podle odhadu úřadu zažádají zákonní zástupci na 1,6 milionu dětí. Což odpovídá 1,1 milionu domácnostem. Výdaje státu úřad odhadl na 7,8 miliardy korun.

Online žádost o pět tisíc na dítě prý nebude složitá

O příspěvek na zbývajících 1,37 milionu dětí budou muset rodiče, případně jiní zákonní zástupci úřady sami požádat. A to buď online přes aplikaci MPSV nebo osobně na kontaktních místech Czech Point. Online žádosti stejně jako osobní žádosti úřad plánuje spustit 15. srpna.

„Formulář je jednoduchý, maximálně klientsky přívětivý… Mělo by jít o záležitost několika minut,“ slíbil ministr Jurečka.

Vyzdvihl přitom funkci předvyplnění dat ze systému po přihlášení se například bankovní identitou nebo s pomocí elektronického klíče. Žadatel si pak tyto údaje jen zkontroluje, případně doplní a žádost obratem odešle. Součástí žádosti má být i čestné prohlášení o příjmech domácnosti, ve které dané dítě žije. Tedy, jestli v kalendářním roce 2021 tyto příjmy v hrubém vyjádření nepřekročily částku jeden milion korun. Pravdivost uvedených dat úřady práce ověří ve spolupráci s finančními úřady. Neoprávněně čerpáné dávky příjemci státu vrátí.

V případě schválení příspěvku pět tisíc korun na dítě ze strany úřadu, mají domácnosti peníze na bankovním účtu podle ministra očekávat nejpozději do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání dávky. Při podání a schválení žádosti v srpnu to znamená, že peníze příjemci na účet dorazí nejpozději do konce září. I s tím by proto měly domácnosti při svém finančním plánování počítat.

Příspěvek dostanou i dosud nenarozené děti

O příspěvek smějí podle zákonných podmínek žádat rodiče dětí mladších 18 let [rozhodné datum 31.7., pozn. red.] a dokonce i ti, kterým se dítě narodí do konce roku 2022. Podporu dostanou jen děti s trvalým pobytem nebo bydlištěm v ČR a žádají o ni rodiče či zákonní zástupci žijící s dětmi ve společné domácnosti a starající se o ně. Jinak řečeno hradí náklady spojené s výchovou, výživou a vzděláváním. O podporu dle MPSV žádají i cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR. Dále pěstouni, prarodiče a další, kteří mají nezletilé dítě v péči a jejich hrubý příjem v loňském roce nepřekročil jeden milion korun.

Do částky se zahrnují veškeré příjmy ze zaměstnání, živnosti, podnikání. Dále odměny, náhrady mzdy, příjmy z prodeje, nájmu a další příjmy podléhající zdanění. Žadatelé nesmí do příjmu zapomenout započítat třeba i výživné, rodičovský příspěvek, nemocenské dávky, ale i příjmy z prodeje nemovitostí nebo zisky na finančních trzích.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here