Pět tisíc korun dá stát rodičům s přídavky na dítě automaticky

3292
petitisicovy_prispevek
Foto: Pixabay.com

Mimořádný pětitisícový příspěvek na dítě dostanou automaticky rodiče pobírající přídavky na dítě. Ostatní domácnosti s příjmem do milionu korun o příspěvek požádají elektronicky nebo na Czech Pointech. Peníze jim přijdou o měsíc později.

Pětitisícový příspěvek na každé dítě v domácnosti s loňským příjmem do jednoho milionu korun hrubého se má stát další dávkou systému státních sociálních podpor. Stejně jako přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Uvádí to návrh zákona, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Úřad odhadl, že dávku by nyní mohlo dostat 1,82 milionu dětí do 18 let. Výdaje pak vyčíslil na přibližně 9,1 miliardy korun. Na zhruba 30 milionů korun pak vyjde příprava aplikace a informačního systému.

„Příspěvek jednak ihned zlepší příjmovou situaci rodin s dětmi, ale také vytvoří časový prostor pro vyhodnocení skutečných dopadů zejména energetické krize na příjmovou situaci a životní úroveň,“ uvedlo ministerstvo práce.

Do Deštníku proti drahotě dala vláda i pohřebné

V návrhu zákona jeho autoři upozorňují, že dosavadní dávky [přídavky na dítě, pozn. red.] na změny v příjmech a nákladech reagují se zpožděním kalendářního čtvrtletí. Což je i důvod k zavedení jednorázové pětitisícové dávky, kterou úřady vyplatí téměř obratem.

Podle stávajícího návrhu může vláda vyplacení jednorázového příspěvku případně i zopakovat. Přesné podmínky pak stanoví v nařízení.

Určující je věk dítěte k 1. srpnu 2022

Pětitisícový příspěvek vyplatí stát automaticky domácnostem pobírající přídavky na dítě. Pokud tedy věk dětí nepřesáhl 18 let. Určující je přitom věk k letošnímu 1. srpnu. Tito rodiče dávku dostanou již během měsíce srpna. Ostatní rodiče budou prokazovat výši hrubého příjmu za loňský rok. Pokud nepřesahuje částku jeden milion korun, pak mají na jednorázový příspěvek taktéž nárok. O příspěvek zažádají elektronicky přes aplikaci nebo osobně na kontaktních pracovištích Czech Point.

Příjem u zaměstnaných žadatelů posoudí úředníci ze základu pro pojistné odvody. U živnostníků a podnikatelů pak budou určující údaje z daňových přiznání. Zatímco rodiče s nárokem na přídavek na dítě v měsíci červenci dostanou dávku již v měsíci srpnu, ostatní zřejmě až v měsíci září. Do konce srpna totiž budou úřady posuzovat nárokovost na dávku u podaných žádostí.

O pět tisíc korun pak budou moci žádat rodiče i na děti, které se teprve narodí od 2. srpna. A to až do konce kalendářního roku. Podle statistik v Česku žije kolem dvou milionů dětí do 18 let. Ministerstvo práce odhaduje, že u desetiny z nich rodiče o příspěvek nepožádají. Dávku tak úřady vyplatí, jak již bylo řečeno, zhruba 1,82 milionu dětí.

Pětitisícový příspěvek se nedaní a nepodléhá exekuci

Příspěvek ve výši pět tisíc korun dostanou výhradně rodiče, kteří trvale nebo dlouhodobě bydlí spolu s dětmi v ČR. Milionová příjmová hranice platí dle návrhu pro oba rodiče, samoživitele a samoživitelky. Dávku získají manželé, nesezdaní, osvojitelé a pěstouni. Příjmy úřady posoudí u zaměstnanců ze základu pro sociální odvody za rok 2021 z evidenčních listů sociální správy. U podnikatelů pak z daňových přiznání u finančních úřadů.

K podání žádosti přes aplikaci použijí rodiče bankovní identitu. Lidé, kteří ji nemají, požádají o dávku v Czech Pointech. Ty fungují na radnicích a poštách. O dávku zájemci žádají i rok od účinnosti zákona. Podporu vyplatí krajské úřady práce. Pětitisícový příspěvek nepodléhá zdanění, nezapočítává se do příjmů při posuzování nároku na jiné dávky a nepodléhá ani exekučním srážkám.

Penze vláda letos navýší nejspíš 3x, rodičům dá pět tisíc

 

Připomínky k normě mohou do středy [25.5.] podat resorty financí, vnitra, obrany, spravedlnosti a úřad vlády. Ministerstvo práce navrhuje, aby po přijetí vládou Sněmovna předlohu schválila při prvním projednávání.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here