Za místenkové peklo ve vlacích mohou cestující, tvrdí ČD

10092
cestujici
Úvodní foto a fotografie v textu: ČD

„Omlouvám se, ale já mám místenku,“ to je věta, kterou cestující ve vlacích Českých drah [ČD] slyší stále častěji. Pro cestujícího, který místenku nemá, to značí, že poté, kdy si sedl, si zase stoupne a obvykle postojí až do cílové stanice.

Václav Mrázek ze Středočeského kraje dojíždí do Prahy spěšným vlakem téměř každý den. Protože je na jeho trase několikaměsíční výluka, z Prahy se vrací rychlíkem a dál pokračuje autobusem. A právě v rychlících se setkává s jevem, jež ho přivádí k úvaze, že by do Prahy začal jezdil autem. Byť i to, je vzhledem k přetíženosti tuzemských silnic vysoce rizikové.

„Ráno si ve vlaku od průvodčího koupím lístek tam a zpět. Ve spěšném vlaku při cestě do Prahy je vše v pořádku. Při cestě nazpátek ale zažíváte jeden velký stres. Nikdy nevíte, kde a kdo vás zvedne ze sedadla, protože má místenku. Přitom by stačilo, aby místa, která jsou reálně obsazena místenkami, byla řádně označena. Pokud to by bylo pravidlo, nemám problém. Sednu si tam, kde místenka není. Jenže tato místa řádně označena nejsou,“ říká Václav Mrázek.

Na věci se mu nelíbí ani to, že za lístek platí stejnou cenu, jako lidé s místenkou, kteří si ji ale pořídí online třeba i jen pár minut před odjezdem vlaku. A takových lidí není málo.

„To znamená, že já jako řádný cestující přijdu na vlak včas, usadím se, těsně před odjezdem ale přijde někdo, kdo mě zvedne. A to ve chvíli, kdy už jsou ostatní místa obsazena. A protože jsou rychlíky spíše plné než prázdné, často stojím celou cestu,“ tvrdí.

Dražší energie zdraží dopravu na železnici. A nejen na ní

Problém spočívá podle něj v tom, že ve vlacích nejsou reálně obsazená místenková místa řádně označena. Lidé bez místenky nevědí, kam si mohou sednout, a kam už ne. Související problém je, že ve vlaku bývá mnohdy i více cestujících než míst.

„A když do vlaku nastoupí místenkáři nebo i skupiny dětí s doprovodem s místenkami, které zvednou a přeskupí celé vagóny, tak je to konečná,“ vysvětluje s dodatkem, že už z principu si za této situace místenku nepořizuje.

Argumentuje, že nechce do nepříjemných situací přivádět cestující bez místenky, jako jeho přivádějí cestující s místenkou. A to tak, že rychle před odjezdem naťukají online místenku. Podle něj je život přece jen o něčím jiném, než “bojem o volné místo”.

„Z věty, já se velice omlouvám, ale já mám místenku…, a to téměř vždy řečenou s tím sladkým úsměvem vítěze místenkáře, se mi dělá zle. Prostě, co se týče místenek, na dráze vládne místenkové peklo, na kterém se nechci podílet,“ říká Mrázek.

Dodává, že byl svědkem i toho, kdy se o jedno místo málem “popraly” dvě místenkářky. Průvodčí konflikt vyřešil tím, že seděla ta, která si místenku pořídila dříve než ta druhá.

Za „místenkové peklo“ mohou cestující, tvrdí České dráhy

Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského je vše na dráze v otázce fungování místenek v nejlepším pořádku.

„Rezervovaná místa, respektive místa v režimu expresní rezervace, jsou vždy označena, a to buď papírovými lístečky, nebo stále častěji na digitálním displeji,“ říká.

Uvádí, že rezervovaná místa ve všech dálkových vlacích Českých drah kategorie R a výše jsou označena.

„U rezervací v předprodeji se jedná o údaje s úsekem, ve kterém je místo rezervováno, u expresních rezervací, kterých je omezený počet a prodávají se už za jízdy vlaku, jsou pak označeny nápisem expresní rezervace,“ upřesňuje.

Označení se provádí lístečky [na foto níže, zdroj: ČD], které ale může, jak připouští, kdokoli odstranit. I proto ČD přecházejí na systém digitálních displejů. Ty jsou v nových i starších modernizovaných vozidlech. V budoucnu mají plně nahradit papírové lístečky.

Odpověď má Petr Šťáhlavský i na to, jak je možné, že mnozí cestující o označených místenkových sedadlech ve vlacích nevědí. Stejně jako na to, proč pro cestující s místenkou není vždy snadné najít své zarezervované místo. To platí pro Čechy a podle Václava Mrázka téměř 100% pro cizince.

„K vámi popsané situaci dochází proto, že cestující nevěnují pozornost informacím o rezervacích,“ vysvětluje s upřesněním: „Respektive si sami rezervace nepořizují.“

Všem cestujícím pak doporučuje, aby na delší vzdálenosti vždy cestovali s místenkou, ne bez ní. Z logiky jeho odpovědi vyplývá, že koupí-li si vždy a všichni místenky, všichni pocestují bez potíží. Což v praxi značí, že si je všichni “povinně” pořídí online na vybraných webech, nebo je zaplatí na pokladně.

Někdo za místenku platí, jiný ne. To je dle ČD v pořádku

V místenkové politice ČD není problémové jen její fungování v praxi, diskutabilní je i cenová politika ČD. Zatímco jedni cestující za místenku platí, druzí ne. Záleží na tom, zda si ji pořídí online na vybraných serverech, nebo u drážní pokladny. Ti, kteří si ji pořídí online v e-shopu ČD nebo aplikaci Můj vlak, neplatí nic. Ti, jež si ji koupí u pokladny, za ni zaplatí další peníze k jízdence.

„To vidíte staré lidi s lístkem, k nimž přijde mlaďoch, řekne, že má místenku, ať ho pustí. Senior stojí, mladík sedí a spokojeně kouká do mobilu. I to je normální. Stejně jako je normální, že já dám za lístek to samé, co dá jiný za lístek s místenkou. Já si však hodinu a více postojím, to za stejné peníze,“ popisuje realitu Václav Mrázek.

I tady Petr Šťáhlavský nabízí docela jiný pohled. Nákup místenek zdarma je podle něj významný „motivační faktor pro elektronický nákup jízdenek“. A odmítá argument s technologicky méně zdatnými seniory.

„Online nákup ve velkém využívají i senioři, naopak stále řada mladších lidí nebo střední generace nakupuje jízdenky u pokladny. Využití digitálních technologií při nákupu jízdenek tak v současnosti není výhradou mladé generace,“ tvrdí s odkazem, že stejnou politiku razí i ostatní železniční dopravci doma i v zahraničí.

Lidé jedou z práce, děti s paní učitelkou na výlet

Za vůbec samostatnou kapitolou v přepravě Českých drah platí výlety dětských skupin. Přičemž mnohé z nich často vyjíždějí na víkendy, to znamená v pátek odpoledne, kdy jsou vlaky kvůli nastávajícímu víkendu nejplnější.

„Skupina nebo skupiny dětí s místenkami, to je pak docela tragédie. To máte desítky lidí ve vagónu, kteří si jdou stoupnout, nebo musejí přesedat, protože paní učitelka se velice omlouvá, ale má místenky pro několik desítek rozeřvaných adolescentů, co vědí, že mají místenku, i když často vůbec nevědí, kde ji mají,“ popisuje cestující Mrázek.

Paní učitelce či oddílovému vedoucímu by, jak dodává, v těchto chvílích nejraději řekl, ať si objedná autobus. A pokud nechce, ať předem informuje ČD, aby přidaly na vagónech.

„To už jsme v oblasti snů. Realita je taková, že skupiny v nacpaných vagónech rozpoutají hotové peklo ve smyslu boje o místa, protože spíš jedete vlakem, který má o vagón méně než více,“ dodává.

Avšak i v tomto případě nabízí mluvčí drah Petr Šťáhlavský jasné vysvětlení i užitečná doporučení. První z nich nepřekvapí. Je to pořídit si místenku. Dále uvádí, že pokud mají ČD v předstihu informace o vyšší obsazenosti spoje, kapacitu posílí. To udělají vždy, jak uvádí, je-li to provozně možné. Automaticky místa navyšují v přepravních špičkách, například v pátek a v neděli, na začátku prázdnin nebo o prodloužených víkendech. O tom, jak zvládnou posílit vlak, když si skupina online naťuká místenky jen několik minut před odjezdem vlaku, již nedodává. Na druhou stranu ale radí, že každý cestující si díky zajištění rezervace před nástupem snadno ověří obsazenost spoje. A pokud je spoj obsazený, může zvolit jiný, méně obsazený spoj.

Daniel Tácha

Co dál uvádějí ČD o svém místenkovém systému: Systém rezervací u ČD je podobný jako u jiných železnic, které neprovozují dálkové spoje v režimu povinné rezervace. Rezervovaná místa jsou označena. Díky postupné digitalizaci ČD přecházejí na označení míst z papírové formy, kdy lístečky s údaji o rezervaci mohou osoby odstranit, na digitální systém, kde to možné není. Stejně jako v zahraničí končí prodej rezervací ve všech míst ve vlaku dvě hodiny před odjezdem z výchozí stanice. Díky digitalizaci chceme tento čas zkrátit na 30 minut.

V současnosti se tyto lhůty testují u vlaků Krušnohor a Svitavy. Čas ukončení plošného prodeje rezervace 30 minut před odjezdem vlaku z výchozí stanice je nezbytný například kvůli označení míst v době nástupu cestujících. Nový systém umožní větší výběr míst cestujícím i krátce před odjezdem vlaku. I nadále zůstane část rezervací v režimu takzvané expresní rezervace. Tato místa lze rezervovat během jízdy vlaku. Pravidla pro rezervace jsou jednoduchá, jednotná pro všechny spoje ČD a fungují stejně, jako v zahraničí například v Německu, Rakousku, na Slovensku. Což umožňuje zákazníkům snadnou orientaci při využití vnitrostátních a mezistátních vlaků a při cestách v ČR i do zahraničí.

279 KOMENTÁŘE

    • „A když do vlaku nastoupí místenkáři nebo i skupiny dětí s doprovodem s místenkami, které zvednou a přeskupí celé vagóny, tak je to konečná,“ vysvětluje s dodatkem, že už z principu si za této situace místenku nepořizuje.
      „Z věty, já se velice omlouvám, ale já mám místenku…, a to téměř vždy řečenou s tím sladkým úsměvem vítěze místenkáře, se mi dělá zle. Prostě, co se týče místenek, na dráze vládne místenkové peklo, na kterém se nechci podílet,“ říká Mrázek.

      • Pan Mrázek je podle všeho idiot, který hledá problém tam kde není. Má stejnou možnost jako ostatní mistenku si koupit.

          • Ne,muzete si objednat z pocitace.Nemate-li PC,staci zajit do knihovny..nekoho pozadat.Pohybuji se casto mezi senory 65-80+ a kupujeme si listky on line.Ja mam splijaci muj vlak,tak kupuni obcas listky hromadne.A jeste ziskavam “body” a pak jedu treba zdarma pres celou rrpuiku.Pokud ma vlak mistenku,bez ni jz nejedu.Jestli jezdi pan Mrazek temer denne pak nechapu,co resi..Spise je to hudral a potizista a je to jeho hobby.

        • JA JSEM SI TU MISTENKU KOUPILA A 3 HODINY MNE TAM NASAČKOVALI KOLEM DECKA NA VÝLED .PROSILA SEM JE ŽE CHCI MISTENKU DALEKO OD DETI TAK TO ANI NÁHODOU .NEJDE SI VYBRAT ANI S MISTENKOU ANI BEZ NI.DOBRE BY BYLO VYŘEŠIT DECKÁ ZVLAŠT REZERVACE VE VAGONU.A ŠKOLA AT SI TO ZABUKUJE DOPŘEDU .

          • Decka na vyled? Tvl a capslock si vypnout taky neumíš? Ty radši už nic nepiš, negramote

          • Navrhuji vybrat si damske nebo tiche kupe.Ale pozor v techto prostorach jezdi casto neprijemne se vsim nespokojene damy.Pozor na obraceni stranek knizky,.”tady je tiche kupe”

    • Protože koupě jízdenky u průvodčího je ještě dražší než u pokladny.
      Ale po pravdě, pokud pan Mrázek už vypozoroval veškeré problémy, myslím že je také technologicky zdatný a tak si může koupit jízdenku online až šedesát dní dopředu a přidat k ní místenku zdarma. Zrušení nevyužité jízdenky může i půl hodiny před pravidelným odjezdem bez stržení částky pro České dráhy

    • Myslím, že to bude tím, že neví kterým spojem domů pojede. Také s oblibou využívám ČD – umožní mi koupit si jízdenku na cestu nikoli na konkrétní spoj a chaos v místenkách je organizační problém dopravce, nikoli neschopnost cestujícího.

      • tak si ji může koupit-on line nechat zdarma přidělit-a pokud pojede jiným spojem, tak mu jízdenka normálně platí. Tohle neplatí jen ve vlacích kategorie Super city a ještě neu všech.

          • To není pravda. Muzete jet jakymkoli nasledujicim spojem na stejne trati, jen uz nemáte mistenku…. nekolikrat odzkouseno

          • Pokud máte normální tzv. Flexi jízdenku, platí jízdenka i na i jakýmkoli pozdější spoj v tom dnu, jen už v něm nemáte rezervované místo. Výjimkou je jedině, když máte tzv. vázanou jízdenku na konkrétní vlak, která bývá o něco levnější (např. na příští týden Olomouc – Praha Flexi 359 Kč, vázaná 305 Kč). Ale při nákupu máte vždycky možnost vybrat si, jestli chcete Flexi nebo vázanou jízdenku. A i když máte vázanou a jedete pozdějším vlakem, tak si pak prostě ten rozdíl ve vlaku můžete doplatit. Nebo původní jízdenku 15 min před odjezdem vrátit bez poplatku a koupit si jízdenku i s místenkou na nový vlak.

          • Pouzivam od zacatku kdy ta moznost je urcite 15 let,a to nejezdim skoro denne jako p.Mrazek.

        • No to jste se zamotal. Misto s jizdenkou by se bez storno poplatku neměla vracet. Na to prijdete sám, proč.

        • Nemluvě o tom, že pro seniory a lidi s omezenou pohyblivostí jsou ve všech vagonech vyhrazena místa ze kterých, i když si je někdo zarezervuje online, je průvodčí vyhodí, pokud si senior nebude mít kam jinam sednout.
          ČD jsou v tomhle naprosto v pohodě, debilní jsou pouze cestující, jako dědek Mrázek

      • Jaký chaos v mistenkach? Buď místenku máte, nebo nemáte. Jiná varianta není. Pokud nemáte, počítáte s tím, že jedete na stojáka. Stěžovat si můžete jít leda tak na lamparnu.

      • Ja 7.r. cestum CD na Slovensko pravidelne A v miestenkovem systeme nevidim ziadny problem..Vzdy si kupujem listok v eshope . A keď si sadnem na miesto s označením expresne rezervácie tak so si vedomý že je to lotérie.

    • Protože prostě proto. Nechce podporovat místenkovou mafii, myslí si, že systém místenek je zlo, že cestovat na výlety je přinejmenším rozmařilé (každý ať sedí sima na zadku), nedovede se podívat na ceduli nad sedačkou… Prostě pasažér snů.

    • No protože čeká na to, že třeba průvodčí nepřijde a on ušetří. Místa jsou označena, buď přímo, nebo lístkem expresní rezervace. No tak to je risk.

      • Tak to by jste se pletla. Vezla jsem vnučky do Prahy z Jaroměře . 3 krát jsem přesedala s nima. Místenky nebyli vůbec označeny. Vůbec mě nenapadlo koupit si místenku a ani nám to u pokladny neřekla. Byla protivná pokladní že by se i mlíko srazilo. Teď už vím že bez místenky to nejde.

    • Z principu asi. Já to taky moc nechápu, prostě má pocit, že koupit si místenku je “boj”.
      Upřímně, možná nejvyšší čas, aby i ČD přešli na to, co je zcela obvyklé na dálkových spojích na západě, a i u našich jiných dopravců – bez místenky se do vlaku nedostanete.

      To tyto boje totiž vyřeší spolehlivě.
      Je to jednoduché – chci cestovat pohodlně, koupím si místenku. A když ji mám, prostě svého práva využiju. Musím se tady ČD trochu zastat, já místenky opravdu označené vidím, a když jedu někam dál nebo mi záleží na tom, že chci pracovat, pořídím ji. Na kratší vzdálenosti klidně postojím nebo si sednu na bágl.

      • Toto možné není, protože většina vlaků (vyjma spojů na Ostravsko) jsou v režimu ZDO, tedy v objednávce MD. A MD nepovolí aby vlak byl povinně místenkový.

      • To už by ČD dávno udělali, bohužel jezdí v závazku veřejné dopravy a podmínky tedy diktuje Ministerstvo dopravy a to tuto možnost zakazuje.

    • Nebo třeba jako já jezdí ještě MHD a na odisce má nakoupené zóny, které jsou mu při platbě z ODISKY odečteny z ceny jízdenky, pokud projíždí již zaplacenými zónami, takže by jinak platil dva úseky dvakrát. Bohužel ČD online nepodporují nákup z ODISKY online, jen na pokladně. Navíc pokud máte na ODISCE nahrán například studentský tarif, nemusíte předkládat již žádný doklad, jen dáte průvodčímu odisku, na kterou Vám nahráli na pokladně jízdenku. Navíc ani nejde na ODISKU koupit jízdenky na pokladně dopředu, příklad, vím, že pojedu ráno i odpoledne, ale nemohu si přes ODISKU koupit jízdenku i na odpolední cestu, to musím zase znova na pokladnu.

      Asi by chtělo celý systém ČD poladit a přidat vše co lze na pokladně.

    • No poto by si pan Mrázek přece nemohl stěžovat.Z jeho popisku se zdá že veškeré vlaky jsou příšerně natřískané,zvláště rychlíky.Prostě prudil.

  1. Dotyčný je …. Po zdražení nafty jsem začal jezdit vlakem, přeplněnými rychlíky, předtím jsem běžně pendloval Praha-Zlín, na univerzitu a domů. Nikdy jsem s výše popsaným neměl problém.
    Na rozdil od pána se umím dívat a když vidím, že je místo zarezervováno, tak si tam nesednu. Místenku si kupuju a neomlouvám se. “Omlouvám se, ale mám tu místenku.” Zajímavá věta, za co bych se měl omlouvat? Že jsem udělal něco, co ostatní můžou udělat také, ale kvůli lennosti neudělali? Ani náhodou. Vždy slušně řeknu, Dobrý den, mám tady místenku.
    To, že pán má nějaké pseudo-morální a pseudo-ideologické, principiální důvody proč si tu místenku nekupuje mi přijde jako kravina a blbost a dělá se jen zajímavým, aby si měl na co stěžovat.
    Za mě systém funguje a souhlasím s ČD, že problémy vytváří stupidní cestující.
    Ano může se stát, že si někdo koupí místenku 5 minut předem a zrovna to není vlak, kde je digitál, ale papírky, ale takových případů je minimum, neděje se to 50x za minutu v jednom vlaku. [redakčně upraveno]

    • Naprosto s vámi souhlasím. Jezdil jsem dva měsíce pracovně z Chomutova až do Frýdku Místku. První, na co jsem dbal byl nákup lístku s místenkou. Nejprve jedné z Chomutova do Prahy a potom již povinnou do Pendolina do Ostravy. Je to dohromady téměř šestihodinová cesta. Z nezkušenosti jsem jednou při návratu z Frýdku chtěl zakoupit lístek na Pendolino až v pátek, a to byla samozřejmě velká chyba díky vytíženosti pendolina na této trase. Na doporučení, jsem si od té doby kupoval lístek již v neděli na pátek, a naopak na neděli již ve středu. Tím jsem i ušetřil dalších pár korun, protože byla jízdenka o něco levnější za včasný nákup. Vše se dá řešit. ČD mají podobný systém jako jiní, nechápu tedy opět pranýřování pouze státního dopravce.

    • Plně s Vámi souhlasím. Místenku si může koupit kdokoli a nic mu v tom nebrání. Když se ji nekoupí, tak nechápu proč se pak rozčiluje, když ho cestující s místenkou zvedne. Také jezdím denně a místenku si kupuji. Udivila mě reakce jedné paní, když jsem cestující, která seděla na mém místě, slušně řekla, že mám místenku. Ta se beze slov zvedla a druhá paní, které se to netýkalo, řekla: Zajímavé že máte pokaždé místenku ( asi jsem s ní jela víckrát, ale nevím o tom ). Tak jsem jí odpověděla že to bude tím, že si pokaždé tu místenku koupím.

      • Když mám měsíční jízdenku, tak si nemohu na každý den pořídit místenku zdarma. Musím si ji koupit za 30(?) Kč.
        Takže jako pravidelný cestující mi ČD upírají to co druzí mohou využít

        • Pokud máte měsíční traťovou jízdenku, máte nárok zdarma na uvedené trase na 2 mistenku, jednu tam a druhou zpět. Musíte to ale mít koupené elektronicky. Pokud ale máte jízdenku koupenou u někoho jiného (např. U krajské dopravy), pak na to samozřejmě nárok nemáte, protože nemáte jízdenku ČD, ale jízdenku integrovaného systému kraje.

  2. Stěžovatel je …, který jezdí z Peček za lístek Ceských drah místo PID, tedy násobně dráž… vypadá to na solidniho … [redakčně upraveno]

      • Jo. Mě zas fascinují nemístenkáři, kteří mají úplně prázdný vagón a musí si sednout přímo na mnou rezervované místo, které je vždy řádně označené. Stejně je vždycky vyhodím i tak. 🤷🏻‍♀️

  3. Když ví, že jezdí každý den, ať si lístek koupí také online předem s místenkou nebo na pokladně. Zbytečný článek o zbytečném člověku.

      • Tím chcete říct že tento článek není zbytečný. Jediné co mi řekl je to že je ten muž neschopný si koupit místenku a raději si bude stěžovat na svět. Tudíž je to článek o někom kdo ví že dělá chybu a místo toho aby ji napravil si raději stěžuje. Jednoduše by se dalo klidně říct že je to článek o zbytečném člověku.

  4. Já si rezervaci rozhodně dělat nebudu, ale strašně mě štve, že jí někdo má a nemůžu mu sedět na místě … No, tak to je genius …

  5. Jezdím do Prahy každý den vlakem a pána naprosto chápu ale nechápu, proč když mám Lítačku, která mi sice platí na má pásma – ale místenku si s ní koupit nemůžu že, navíc stahovat další aplikace (na to musíte mít apku – na tuto větu už jsem úplně alergická…)Takže také vstávám a pouštím a bloudím po vlaku….

      • apku mit nemusi staci tonkoupit online a take bude mistenka zdarma. dokonce jde koupit i jen mistenka bez listku ale ta uz je teda za 30 nebo 35kc

    • Vůbec na to žádná “appka” potřeba není. Dá se koupit ze stránek ČD a dokonce není potřeba ani mít u ČD účet.

    • Aplikace na to potřeba není, ale stejně by mě zajímalo v čem je problém si stáhnout aplikaci. V dnešní době se dá hodně věcí ulehčit díky mobilům a aplikacím.

  6. Za místenkové peklo ve vlacích mohou cestující, tvrdí ČD
    Samozřejmě že ano. Kdyby lidé nejezdili vlakem, žádné peklo by přece nebylo!

      • Místenku-s jízdenkou nebo zvlášť-je možné zakoupit ještě několik minut před odjezdem vlaku. To je ta expresní rezervace, u rezervovaného místa je tento nápis, ale cestující má na dokladu jasně napsáno, ve kterém voze a které sedadlo má rezervované

      • Vančura Student Agency jednou řekl že kdyby dostával dotace jako ČD tak by mohl cestujícím podávat i šampus.

        • Což ale nedodržel stejně jako jeho plány na vlaky se šesti třídami.
          Po vítězství ve výběrovém řízení na dotované rychlíky provozuje linky Brno-Ostrava a Ústí n.L.-Kolín a provozuje tam obětiny z Německa a Rakouska (i když stále lepší než šrot, kterým tam jezdily ČD). Zdarma je max. kafe a to jen v první třídě, na lince do Kolína ho ani v druhé neprodávají.

  7. Asi nejjednodušší je poradit panu Mrázková si zakoupit místenku taky, aby tomuto ,,peklu” předešel. Nějak jsem nepochopil jeho nářky. Ti, co si koupili místenku, jsou z jeho příspěvku z neznámých důvodu ve špatném světle.

  8. Za místenkové peklo ve vlacích mohou cestující, tvrdí ČD
    Samozřejmě, že za to mohou cestující! Kdyby nejezdili vlakem, žádné peklo by pochopitelně nebylo!

  9. Totální hloupost, české dráhy vymyslely hloupý system místenek a ještě ho obhajují se slovy , že je vše v pořádku a jde akorát o neznalost cestujících …
    Sám vlakem jezdím minimálně 1x za 2 měsíce a vidám přesně to samé co je zmíněné ve článku.
    Hlavní problém vidím v Expresních místenkách, vlaky ČD v sobě nemají žádnou technologii, která by něco takového podporovala …
    a i kdyby měli, tak celá myšlenka expresní místenky je padla na hlavu, má být prostě stanovený čas alespoň 1 hodinu před odjzedem vlaku, kdy už není možno místenku zakoupit a problém by to alespoň z části vyřešilo.
    Je mi jasný, že to musí přidávat vlakvedoucím práci to celý oběhat a nasoukat tam ten lísteček -_- , ale to už je prostě technologickej problém , že to nemají automatizovaný …
    Takže bych prosil ČD ať se ani nepokouší tohle schazovat na cestující, protože to už začíná být docela dost velká drzost …
    Samozřejmě nejlepší řešení by bylo, aby se lístky samy osobě prodávali už rovnou na sedadla kde by na každé zakoupené jizdence bylo napsáno, kde člověk sedí, ovšem je mi jasné, že zavedení nečeho takového by bylo dost drahé …

    • Plácáte nesmysly. Já si normálně kupuji jízdenku s místenkou, nikdy jsem s tím neměl problémy. Ač senior, nebudu si kupovat místenku na krátkou cestu (do 1 hodiny) ale na delší trasu nediskutuji a koupím. Když je někdo ducha mdlého, nebo rejpal, který si myslí, že se před ním každý posadí na zadek, tak pak píše nesmyslné články o ho…pardon o ničem.

    • Jeden z dalších, který prostě hledá problém. Proč by dle vás Expresní místenka neměla být. Jen ať jr a existuje i dál. Každý má možnost, já, vy a všichni ostatní. Jde jen o to, že si někdo myslí, že se lidé podělají, když takovýto stěžovatel nastoupí a myslí si, že si všici sednou na zadek. Jen tak mimochodem, linka R8 Bohumín – Brno provozována fy páně Jančury prodává také místo ve vlaku současně s jízdenkou. Ale může se stát, že místa nejsou, tož jedete na stojku bez místenky. Jen pro úplnost, tyto vlaky vede v závazku.

    • Stačí používat apku můj vlak. Je tam většinou vidět které místa jsou obsazene a můžete si tam pořídit místenku zdarma. Zbytek jsou jenom plky.

    • S expresní místenkou ale nikdo po vlaku neběhá! Jsou to předem označená místa ve vlaku…. Také jsem se včera ve vlaku z Olomouce přesouvala, protože jsem si tu místenku zapomněla koupit… co mi vadí je rozdíl v ceně a nemožnost pořízení místenky u PID jízdenky. Naopak mnohem víc mě dokážou vytočit lidi, kteří místenku mají, ale protože se jim ono místo nechce hledat, tak si sednou kam chtějí…. Nebo třeba v Leo vlacích informace o rezervaci místa chybí. To u ČD vím, že když je rezervace až od určité stanice tak si tam alespoň na chvíli mohu sednout a nemačkat se s někým jiným na sedadle…

    • Naopak rezervační systém mají ČD jeden z nejlepších v Evropě a také jej ostatní pomalu zavádí. Například výběr místa z plánků, systém ČD byl snad úplně první, který to uměl.

  10. Ale vždyť to je naprosto jednoduché a pravidla jsou stejná pro všechny. Chceš-li jezdit autem, musíš mít řidičák. Chceš-li jezdit vlakem, musíš mít aplikaci pro nákup místenky. A žádné výmluvy o složitosti aplikace pro důchodce, ta appka je tak jednoduchá, že nákup jízdenky zvládne cvičená opice. Za mě by všechny vlaky měly být povinně místenkové jako LE, RJ a SC! Bez výjimek. Jen tak život bude jednoduchý a všichni budou mít své vyhrazené sedadlo bez keců.

    • S appkami mě fakt ne..te. Na všechno dnes appky a důchodci mají třeba starší funkční mobily kam si fakt appku nenainstalují. A nebo to prostě neumí. Chci taxi levnější musím mít appku, chci naupovat levněji musím mít appku.Za chvíli budu muset mít appku když se mi bude chtít někde ve městě čůrat.

      • Když je to logické provedu objednávku sám mám to levnější potřebuji asistenci mám to dražší! Aneb mám apku jsem soběstačný šetřím přepravci lidi, případně jejích čas, mohu to mít levnější nebo něco navíc. Kdo není soběstačný ať si to zaplatí. A to tak bylo vždy a bude i ti důchodci když byli mladí tak měli třeba televizi/rádio ve které běželi zprávy zadarmo a jejich prarodiče ji neměli nebo neuměli pustit tak si museli dojít do stánku zaplatit za noviny a ještě si je přečíst a to vše ze zpožděním.

      • To je tím, že když máte appku, platíte za službu nejen penězi, ale také svými daty. Nikdo Vám appku nenutí, jen holt místo dat musíte platit víc peněz. A možná to tak je i lepší.

        • Téměř všichni už v dnešní době mají tarif kde jsou data. Kolik si myslíte že ta aplikace sežere za používání dat? Tak 3MB? To je opravdu hrůza.

    • Když budou všechny vlaky od R výše povinně místenkové, tak když 1 bude zpožděný nebudete moc využít další spoj. Místenku lze koupit maximálně 2 hodiny předem. I kdyby to bylo 30 min nemusíte vědět, že bude takové zpoždění, aby se vyplatilo jezdit jiným spojem. Hezká myšlenka ale radši budu občas ve vlaku stát než nemít možnost použít různé spoje.

    • Proboha jel jste někdy vlakem na důležitých trasách v důležitý čas? 😀 jezdím dvakrát týdně Praha-Plzeň a občas je prostě šíleně narváno. Nemam nic proti místenkám, když zapomenu, postojím si, když jí mám a na místě sedí senior, nebo třeba vedle sebe matka s dítětem, nebo jakákoliv dvojice, kterou bych rozdělila a už by nenašla dvojsedadlo (zatímco já jednotlivé bych našla), tak si prostě sednu jinam. Ale povinně místenkový vlak? V čem to bude jednodušší, když by se desítky lidí denně zasekly v pátek v Praze a místo v šest přijeli v půl jedenácté třeba? 😀 Nebuzerujte proboha 😀

    • Ty aplikace ale dost často nefungujou uplně korektně, často je na mobilu problém třeba se zaplacením, že to najednou chce znova zadat kartu když jste to delší dobu nepoužil, nebo se to prostě nechytá a platba nechce projít, stává se to poměrně často, zvlášť na starších mobilech a z pohledu dnešní doby je 3 roky starej mobil něco na co už novější verze aplikací ani nenainstalujete takže to můžete vyhodit, kdo má pár let starej mobil kde má třeba android 5, ten si žádnou aplikaci nenainstaluje. Ta nutnost mít na všechno aplikaci mě taky začíná štvát, nejradši bych s sebou tahal normální PCčko a řešil to přes normální komp než furt něco lovit na těch pitomejch mobilech kde vždycky řešim půl hodiny to co je na kompu otázka pěti kliků. už vidim jak bude moje babička která je ráda že odemkne displej kupovat místenky přes nějakou aplikaci. 🙂

  11. Pohádky od ČD… mnohokrát jsem zažila, že obsazenost nebyla ani na digitálním displeji, natož ty papírové. A častá praxe místenkářů, kteří na volné místo vedle sebe hodí zavazadlo, aby se si vedle nich psychicky méně odrzlí lidé nesedli…

    • Kdo si dá na sedačku vedle sebe zavazadlo je blb a dělají to lidé obecně, ne jen místenkari. Vylevat si zlost na místenkari, když to dělají všichni je trochu mimo.

      • Já si zlost nevylévám, jen říkám, že pořídit si zadara místenku a blokovat navíc další místo je sprosté a že se tak děje často.

        • Pokud si nemam kam sednout, neni nic jednodussiho, nez se dotycneho, ktery blokuje misto zavazadlem, zeptat, jestli ma mistenku i pro svuj batoh. A pak si tam proste sednout.

  12. Stupidní článek o ničem.Každý máme možnost volby.Koupiš si místenku sedíš ,nekoupíš ,tak musíš počítat s komplikacemi.A paní učitelka s dětmi bez místenky? To by byla hotová sebevražda.

  13. Skutečně ne každý je technicky zdatný a má možnost elektronické objednávky.

    Místenka by měla být jakási výhoda nad ostatními, tedy náležitě dražší.

    První třída v socce do práce je výrazně dražší (nevím jestli už je možnost jí přikoupit na jednu jízdu k roční permici ale pochybuji, tedy zvýšená o cenu běžné jízdenky, tedy nejdražší) a jezdí úplně prázdná (celá jedna šestina, -kapacitně dle rozložení vagónů i více- vlakové soupravy) zatímco je zbytek soupravy narvaný (hlavně odpoledne) že se lidi nevejdou ani na stojáka, projít ani náhodou.

    Ovšem v rychlících místenkáři bez příplatku – jak zde psáno- vyhazují i ty, kteří by si sedli rádi.

    Inu, proč by měl být jednotný přístup k platbám za místa ve všech vlacích stejně, když se dají poštvat cestující proti sobě všude něčím jiným. Typické třicet let neřešené problémy (viz zpoždění kvůli pádu stromů na trať, celá desetiletí si železničáři nevšimli že tam rostou a naklání se čím dál víc a čekali až spadnou samy, aby měli radost z toho jak se lidi ve zpožděných vlacích dusí).

    Hlavně že se SŽDC stará o kšefty v cizině na mezinárodní dopravě, Češi ať si koupí auta.

    • Však také místenka je placená služba. To, že ji dopravce ČD poskytují v některých případech zdarma je jeho marketingový tah. Stromy u trati nelze vykácet jen tak, není to bodlák na záhonku. Dlouhá léta to bylo prakticky zakázáno, až teprve poslední dva roky je to snazší.

    • I když si místenky na delší trasy běžně kupuju (většinou do 1. třídy protože při nákupu online je to celkem levný) tak souhlasim že za ty místenky by se mělo vždycky platit, protože to prostě fér neni a taky mi to někdy připadá blbý když někoho musim vyhodit i když jsem tu místenku měl zadarmo, ten systém je prostě divnej, jinak s tou 1. třídou je to taky fakt, u dálkovejch vlaků to chápu a většinou je tam celkem dost lidí, ale u vlaků typu city elefant? Jako na co je tam proboha 1. třída? Akorát to každýho naštve že chce jít do patra a vidí tam ten nápis 1 a nikdo tam nesedí, fakt nechápu proč aspoň v těhle vlacích tu jedničku nezrušej aby ulevili tý narvaný 2. třídě. Fakt nechápu proč by měl mít vlak kterej jede hodinu první třídu.

      • Já tu 1. třídu v Elefantech využívám, právě proto, že je tam klid. Dokoupení příplatku do 1. třídy u držitele IN50 nebo IN100 není žádná cenová tragédie.

    • Ano, je možné dokoupení příplatku do 1. třídy k roční jízdence (IN100) i na jednu jízdu. Za cenu jako s IN50.

  14. Pohled pana Mrázka na celou situaci se někomu může zdát pochopitelný nebo dokonce i logický, ale ve skutečnosti je to jen pohled člověka vnášejícího do celé situace anarchii proto, že je neschopný používat nový systém a neochotný používat ten starý. Přepravní podmínky jasně říkají, že bez místenky nikdo nemá garantované místo k sezení, a tedy když si je pan Mrázek vědom toho že vlak bývá plně obsazen, dobrovolně se bez místenky vzdává místa k sezení. Vzhledem k tomu, že lze místenky stále zakoupit i na přepážce, tak již není neschopnost používat online rezervační systém technickou překážkou, a za prostátou cestu si může pan Mrázek jen on sám. Co se týče rozdílu ceny při nákupu online a na přepážce, je potřeba si uvědomit, že online prodej snižuje ČD náklady, a proto je z obchodního hlediska vhodné podpořit online prodej benefity jako je např. místenka zdarma i přesto, že by třeba ztráta na ceně místenky okamžitě nevyvážila úsporu nákladů. Zkrátka když si budete chtít zakoupit místenku na přepážce nebo u průvodčího, tak tím zdržujete pracovníka ČD od jiných povinností, a někde je to potřeba vykompenzovat.

    Mimo to, dokážete si představit, že by si v dnešní době všichni kupovali lístky na přepážce? To by pak pan Mrázek musel vyrazit na nádraží s hodinovým předstihem aby si stihnul vystát frontu na lístek než mu ten vlak ujede. Může tedy akorát být rád, že většina cestujících využívá nový systém, a koupí si lístek i s místenkou online, a on si tím pádem může vystát podstatně kratší frontu u přepážky nebo si zakoupit lístek u průvodčí.

    • Jeeee….to jste asi nezažil dobu kdy se dalo i na sebemenším nádraží koupit lístek ..a kupovalo se jenom tam…jinak to dřív nešlo…a bylo supr že jste za jeden lístek projel od Aše až na Slovensko…..a pokud jste ho neměl tak Vás na další zastávce vyšoupnul průvodčí z vlaku….jezdila kupíčková sestava kde bylo vždy označeno kde jsou místenky, kde je první třída a kde obyč sedadla….a vše bylo i cenově odstupňované….nerozumím tomu, že za normální lístek dáte stejně jako lístek z místě kou….jak k tomu přijdou ti bez místenky….

    • Jo, jestli chcete vidět jaký jsou fronty u pokladen někde kde jsou všechny vlaky povinně místenkový, tak se zajeďte podívat do Polska, tam čekáte klidně 20 minut ve frontě, naštěstí teď tam zavedli automaty který umožňujou i výběr míst a věřim že maj taky i nějaký aplikace do mobilu, ale před pár lety to bylo zlo, málem nám kvůli tomu ujel vlak z Krakowa, ten courák teda nebyl místenkovej, ale i tak bylo nutný mít jízdenky na ten konkrétní vlak, nemaj něco jako naše flexi jístenky.

  15. Nechápu na co si pán stěžuje, každý má možnost si koupit místenku. A každý normální člověk než vleze do kupé se nejdřív podívá zda tam není nějaká místenka. Vlakem jezdíme často a vždy se nejdřív podívám a pak si sednu, a nemůže mě pak nikdo vyhodit. Pán očividně nemá děti, jiank by pochopil že i děti mají právo na to jet na výlet a sednout si a pro učitelku je snažší když děti sedí v kupé než aby stáli po celém vlaku.

    • Za prvé: ne každý cestující má nárok na místenku online zdarma (lze zjistit v e-shopu). Ti, i kdyby každý den dojížděli do práce (2×35,- vnitrostátní místenka tam a zpět) si ji musí koupit (a to se sakra prodraží). A i kdyby byla zdarma, nevím o nikom, kdo by si každý pracovní den rezervoval 2x místenku jenom proto, aby nepřekážel. Za druhé: všechna (slovy všechna!!!!!) místa mimo místenky a některá speciální jako jsou místa pro invalidy jsou ve vlaku označena jako expresní rezervace. Tedy možná ano a možná ne obsazené místo. Je jasné, že cestující bez místenky (ať už pro vlastní neschopnost nebo z jiného důvodu) nemá šanci si sednout, leda, že bude chtít následovat potupný scénář viz článek. Systém ČD je nastaven jednoduše – co nejvíc místenkářů a klidně i minutu před odjezdem vlaku. Vypadá to jako flexibilní a moderní řešení. Přitom je mezi řádky napsáno zcela jasně, že jednotlivý zákazník je nezajímavý, jen ten houf místenkářů už jo, bo se přece bude vracet, no ne?

    • Tak vyhodit vad někdo samozřejmě může – po koupi místenky na poslední chvíli, kdy to na kupé není fyzicky označeno (technický nemožné, pokud není displej digitální a místenku koupím až po vyjetí z výchozí stanice).

  16. Místenkový systém funguje naprosto v pořádku.
    Když někam jedu ,prostě si v aplikaci , jakožto klient ČD zakoupím (na území ČR) místenku zdarma,vyberu si místo kde chci sedět a nemusím se mačkat do vlaku,a když někdo sedí na mém označeném místě,tak se prostě zvedne a já si sednu.
    Možná Venca Mrázek není natolik rozumný, aby dělal totéž.
    Nicméně největší problém jsou turisti (cizinci),kteří prostě nic neví, hlavně přes léto směr Wien -Praha.
    Akorát nevím proč,jim většinou personál nabídne místa ve vyšší kategorii,kde zpravidla cestuje méně lidí

  17. Chuďátko, neschopné si koupit místenku a zaručit si sezení nadává na ty, co tak (dle popsané situace z pochopitelných důvodů) činí.

    Tak toho bych chtěl potkat a doufal bych, že zkusí nějakou hlášku o objednání autobusu, opáčil bych objednáním sanitního vozu pro mentálně retardované jedince.

    • Vy jste vůbec nepochopil, o čem ten pán píše. Vůbec netušíte jak funguje denní dojíždění a že ne pro všechny cestující jsou místenky zdarma. Zkuste denně dojíždět a platit za místenku na každý spoj 35 Kč. Pak si zajdete po práci na skleničku anebo se prostě v práci zdržíte a stojíte stejně. Nic netušíte, jste úplně mimo, ale nadávat do retardů Vám jde nármně. Existují například měsíční jízdenky, existují jízdenky IDOS, tramvajenky a jiné.
      Ale všichni jsou tak strašně hloupí a přitom svět je tak jednoduchý, viďte Martine!

      • Pokud mám kartu na IDS (tedy neřeším jestli pojedu BUSem, vlakem nebo tramvají) ale pak přeci nemohu mít automaticky rezervaci místa k sezení.

        Celý článek je tendenční nesmysl. “Chudák pán co mu zdražili naftu”

        Proč si ráno kupuje jízdenku tam i zpět, když zpáteční slevu na dráze před časem zrušili? Ráno jede vlakem, odpoledne zpět tu samou trasu autobusem? Co to je za blbost, buď se po té trati jezdí vlak, nebo jezdí náhradní autobus když je trať v opravě.

  18. Dráhy logicky a správně motivují cestující, aby využívali on-line nákup jízdenek. Ona ta kukaň s přepážkou a pokladním stojí docela dost peněz…. I panu Mrázkovi by tu jízdenku s místenkou on-line prodali, ale tím by skončila celá komédie, že. Veřím, že to pan Mrázek nakonec zvládne, určitě i tyhle lamentace nepsal na psacím stroji nebo husím brkem a inkoustem z bukvic.

  19. Ten stěžovatel je dobrej nazdárek. Typický chytrák co si neporidi místenku a pak je naštvaný.
    Místenku si může pořídit každý, pokud to dotyčný neudělá, jeho problém.

  20. Pan stěžovatel je evidentní zoufalec s tlačítkovým telefonem, ne-li pevnou linkou. Není schopen se přizpůsobit evoluci a tak holt zajde na úbytě. Podle charakteru jeho stížnosti je zřejmě nízké inteligence, takže jistě volí Babiše. Takže jen ať postojí.

      • No už moc ne, třeba táta nemá smartphone a kvůli exekucím nemůže mít ani bankovní účet, kdybych půlku věci neplatil a neřešil za něj, tak opravdu normálně žít v dnešní době nemůže, měli by s tim politici začít něco dělat, jinak tady za chvíli bude nemalá skupina lidí která si nebude moct ani normálně koupit jízdenku, natož místenku.

        • Lžete Vy nebo Váš otec. Bankovní účet mít může i s exekucemi a vláda toto již vyřešila. Jedná se o tzv. chráněný účet, který Vám banka dokonce musí zřídit. Ono spíš bude otec něco, jako pán v článku. Moje hloupost, neschopnost, neochota řešit mistenku je chybou druhých. Na vytížených spojích jsme kupovali mistenky 20 let zpátky, přesně proto, abychom si na dlouhé cestě sedli. Cestují prakticky denně vlakem nebo autobusem, kde jsou mistenky. Paradoxně to není problém jen vlaků, že Vám někdo sedí na místě, kde máte mistenku. I v autobuse, kde není jiná možnost, než mít jízdenku na konkrétní místo, minimálně 1-2 týdne někoho vyhazuji z místa, kde mám sedět já. U CD až na výjimky problém se značením není. Jediné, co může mast, je expresní rezervace, která ne vždy musí být obsazena. Pán má ale dle mě jen mi drak z toho, že nejede pohodlně sám v celém kupé, ale oni si k němu dovolili sednout i další cestující. A stejně tak, jako on navrhuje školním nebo turistickým výpravám, aby si zamluvili a zaplatili vlastní autobus, tak já navrhuji jemu, pokud je takový asociál, aby opět začal jezdit autem.

        • V čem je větší problém. V tom že nemá smartphone, nebo v tom že má exekuci? Pokud vím tak se stále dá vše důležité platit hotově, je to složitější, ale to už je problém vašeho otce.

      • Souhlasím že to není povinnost, ale myslím si že by mu to hodně pomohlo. Připadá mi že v dnešní době se starší lidé jen vymlouvají na různé důvody proč nemají smartphone, ale téměř žádný není relevantní.

    • To je nesmysl. Ne každý má ten extra moderní mobil, do kterého, bohužel, většina populace permanentně civí. Když ho nemáte, tak si kupujete lístek klasicky u pokladny, a pokud to děláte deset minut před odjezdem vlaku, pochybuji, že by bylo možné koupit si i místenku.

      • Pro ČD je nákup u pokladny dražší, musí platit pokladní. Proto motivuje lidí k online jízdenkám místenkou zdarma. Nakonec to šetří i čas a to dost podstatně.

  21. Nechápu jak si člověk co cestuje každej den vlakem stejnou cestu nekoupí časové jízdné nebo kupon PID. Proč si tedy nekupuje jízdenku přes aplikaci? Ta paní na kase tam nesedí zadarmo, aplikace funguje trochu jinak. Zboží z e-shopu bývá levnější a nikdo to nerozporuje.
    Pokud důchodci nemohou najít místo, má jim pomoci průvodčí.

    • Jsem důchodce a nemám sebemenší problém koupit si lístek s místenkou a zorientovat se, kde v kterém vagóně je dané místo. Pro ty, kteří si myslí, že důchodci jsou totálně neschopní v používání počítačů a internetu. Vážení, generace dnešních 65+ vymyslela síťovou komunikaci a její protokoly, bezdrátové spojení a další záležitosti. V době, internet u nás začínal, to je od roku cca 1995 to byli lidé mladí a v tom roce to byly věci hotové, ozkoušené, ta generace už dávno řešila věci pokročilejší.

      • To ale byla generace v uplně jinejch zemích, naše generace 65+ je ráda když se jim povede na televizi vyjet seznam kanálů a šipkama nahoru a dolu si vybrat a pak zmáčknout ok. Tim něchci nikoho urážet, vim že mezi tou generací jsou programátoři a podobně, ale ta průměrná úroveň tý generace co se týče tý technický inteligence (nebo jak to nazvat) je šílená, představivost žádná, a ještě mladejm vyčítaj že kvůli nim tyhle blbost musej používat, přitom mladý to nevymysleli, jak už jste správně napsal, můžou si za to sami že 30 let záměrně všechno ignorovali, teď už je trochu pozdě na to se učit co to je složka a soubor a podobný základy co se týče třeba PC, ty lidi to prostě nedokážou pochopit ani když jim to vysvětlim fakt po lopatě, takže pak je potřeba jim všude kde to jde zapnout nějakej ten dětskej mód, hlavně aby tam proboha nemohli nic změnit v nastavení, měli by dělat speciální mód pro starší lidi třeba na televizích aby to bylo pevně zamknutý například na HDMI1 vstupu, aby si to babka nemohla přepnout zpátky na interní tuner v TV, protože pak tam člověk musí prostě jet a přepnout jí to, sama to nedokáže, prostě to neni možný, ona na to šahat nebude, je to rozbytý a můžou za to mladý a maj povinnost to přijet řešit. Tak se nedivte že jsme z těch starších lidí někdy trochu zoufalí, to se někdy fakt nedá a neni to tim že je jim 80, ty lidi byli stejný už třeba před 20, 30 lety.

        • Jednou, až budete vy staří, budou zase vaši mladí zoufalí z vás, to si pište, protože svět, způsoby a technologie se neustále mění. A už teď nevíte, že když je něco rozbité tak to není rozbytý…

        • Souhlasím že díky vaší generaci se rozjela internetová síť, ale jak psal uživatel pidalin byla to ve většině případů starší generace lidí v zahraničí. Většina starších lidí neměla počítače a taky v dnešní se ohledně počítačů spousta věcí změnila, nebo funguje lehce odlišně. Největší problém je v tom že se prostě starší lidé nechtějí přizpůsobit i když nejde o nic složitého. Například kamarádova babička by na smartphon nedala dopustit, ale pak tu jsou lidi co raději budou využívat 20 let přežitou věc a budou si stěžovat na všechno nové protože je to ,, složité ”. Omlouvám se že jsem to asi nenapsal moc dobře, ale nějak jsem si nedokázal ujasnit myšlenky. Ve zkratce cením lidí jako jste vy co se prostě přizpůsobí, ale většina důchodců to prostě neudělá a vymlouvají se na složitost nových zařízení. Kdyby viděli staré PC s dos systémem tak by asi mluvili jinak.

      • Souhlasím že díky vaší generaci se rozjela internetová síť, ale jak psal uživatel pidalin byla to ve většině případů starší generace lidí v zahraničí. Většina starších lidí neměla počítače a taky v dnešní se ohledně počítačů spousta věcí změnila, nebo funguje lehce odlišně. Největší problém je v tom že se prostě starší lidé nechtějí přizpůsobit i když nejde o nic složitého. Například kamarádova babička by na smartphon nedala dopustit, ale pak tu jsou lidi co raději budou využívat 20 let přežitou věc a budou si stěžovat na všechno nové protože je to ,, složité ”. Omlouvám se že jsem to asi nenapsal moc dobře, ale nějak jsem si nedokázal ujasnit myšlenky. Ve zkratce cením lidí jako jste vy co se prostě přizpůsobí, ale většina důchodců to prostě neudělá a vymlouvají se na složitost nových zařízení. Kdyby viděli staré PC s dos systémem tak by asi mluvili jinak.

    • S tím pánem sice nesouhlasím, ale u nás máme IREDO jízdenky, které mají být stejně drahé ať jedete vlakem nebo autobusem. Problém je, že na internetových stránkách ČD je nenabízí a rozdíl v ceně tam je. IREDO jízdenka 66,- jízdenka ČD bez In-karty 80,-. Pokud, ale jedu spojem, který je často plný, koupím si místenku (logicky vzato není zadarmo, protože je jízdenka ČD dražší než IREDO).

  22. A co panu Mrázkovi brání, aby si místenku také koupil. Odstěhovali jsme se z Prahy do středních Čech a také denně dojíždím za prací do Prahy. Abych nemusela stát, patřím mezi ty neřády co si místenku koupí. Ať to udělá také a nemusí se rozčilovat, že ho “místenkáři” zvedají ze sedadla.

  23. Osobně jsem u ČD zažil situaci kdy mi zakoupená místenka nebyla vůbec platná. Vůz ve kterém jsem místenku měl, dopravce k vlaku nepřistavil. Vysvětlení od průvodčího? Nejsou vagony.

  24. To je to nejmenší, stát ve vlaku. Mě se několikrát stalo, že ačkoliv neměla být výluka, tak byla – takže jsem nepřijel včas. Také jsem zažil, že se vlaku zablokovaly brzdy a bylo nám řečeno, ať přesedneme na zastávkový. To jsme udělali a po nějaké chvíli jsme zastavili uprostřed polí a čekali. A čekali. A pak jsme se dozvěděli (po půlhodině čekání), že čekáme, až opraví rychlík, aby nás mohl předjet.
    Zkrátka větší bordel než je ČD jsem nezažil (snad jen v russku na letišti a v Indii v místních vlacích), takže když můžu, tak raději jedu jakkoliv jinak. Autobusem, autem, nebo i stopem či spolujízdou….

  25. Tak ať si pan Mrázek koupí vlastní vagón s vlakem a bude mít vagón sám pro sebe, bez uřvaných dětí, místenkářů a podobně. To bude zas nějaký zakomplexovaný egoista…

    • To je přístup operující pouze s krajnostmi. Domnívám se, že různé modely a režimy obsazování míst v jednom vlaku lze skloubit. Dálkové vlaky většinou mívají více vozů a v těch by mohly fungovat různé modely odbavení a nárokovosti míst.

  26. Až na poznámku o tom, že v některých vlacích nemusí být jasné, která místa jsou rezervována (ačkoli si na takový případ ze své zkušenosti nevzpomínám), to není nic než snůška polovičatých výtek, lamentací a navíc o osobní nevraživosti (“„Z věty, já se velice omlouvám, ale já mám místenku…, a to téměř vždy řečenou s tím sladkým úsměvem vítěze místenkáře, se mi dělá zle.”) Že platí stejná pravidla pro všechny, a tudíž nikdo není při nákupu místenek nijak znevýhodněn, to zřejmě není schopen pochopit a hádá se o to, že elektronická místenka je zdarma, ačkoli i on si může sám vybrat, který produkt si za stejnou cenu vybere. Zjevně člověk s chabou schopností kritického myšlení.

  27. Dálkové vlaky mají být povinně mistenkove. Kultura cestování je v současné době katastroficka. Nastupte v Děčíně, nebo v Ústí do některého vlaku jedoucí z Berlína, třeba i s mistenkou. Je vám to k ničemu, že ji mate, protože se ani na to svoje místo nedostanete….

  28. Těch důvodů proč si nepořizovat, resp. nevyužít místenku je více. Například jistá pružnost ve výběru různých variant spojů, kdy člověk úplně přesně neví, kterým vlakem pojede. Také větší volnost ve výběru místa přímo ve vlaku podle aktuální obsazenosti a osazenstva. Pokud v některém voze pojede parta rozverných vodáků a člověk zrovna uvažuje o tom, že by si během cesty zdřímnul, pak se raději poohlédne po jiném oddíle nebo voze.
    Problém není v tom, že dopravce nabízí oddíly, nebo celé vozy, ve kterých jsou pozice určené pro místenkáře. Problém je ten, že dopravce prakticky vůbec nenabízí kapacitu pro cestující, kteří chtějí využívat model: přijdu (pokud možno včas) a místo si vyberu; když už usednu platí právo časové přednosti. Jako například princip fronty v obchodě nebo na úřadě. Kdo přijde dřív, má nárok. Kdo přijde později je omezen oproti tomu, kdo přišel dříve.
    Toto je zcela legitimní a funkční model, který by také měl dostat prostor více než nějakých symbolických 5 až 10% z kapacity vlaku.
    Jestliže dopravce má některé vlaky povinně místenkové, pak by ve vlacích v závazku měly být zřetelně označené vozy, které jsou povinně bez rezervací.

    • Místenka není vázanka, takže i když máte místenku na jeden vlak a nestíháte, můžete jet jiným, ale už bez té místenky.

  29. “skupiny dětí s doprovodem s místenkami, které zvednou a přeskupí celé vagóny”

    Nevím, ale když kupuji jízdenku s rezervací, tak volných míst je již velmi málo, zdaleka ne celý vagón. 🙂 Všichni rozumní si rezervují a kdo z nějakého důvodu nechce nebo nestihne, tak většinou chápe, že může být problém najít místo atp.. Opravdu irelevantní stížnost 🙂

  30. Nešťastně nastavený systém. Znevýhodňuje cestující, kteří mají nějaký typ předplacené nebo časové či jiné obdobné jízdenky. Pokud chce dopravce zvýhodnit cestující nakupující on line, bylo by spravedlivější dát slevu na jízdné, nikoliv na rezervaci. Anebo výše jmenovaným cestujícím umožnit samostatný nákup on line místenky taky zdarma, popř. s výraznou slevou. Tím by se problém značně eliminoval.

  31. Může za to ten náš pitomý systém jízdenky bez místenky. Třeba v takovém Skotsku, kde rád jezdím vlakem se nekupuje obecná jízdenka z bodu A do bodu B, ale kupujete si lístek na konkrétní vlak, ve kterém pak máte místo vždy zaručeno.

  32. Směju se komentářům od vlastníků chytrých telefonů…. jo, je to fakt trapný, když máte normální mobil a nemáte ani ani tiskárnu (aby se dala vytisknout z pc) a jste diskriminován od čd, protože místenku zadarmo nezískáte. A opravdu si je kvůli tomu nechci kupovat. Už to chápete? Že existuje také svět bez chytrých telefonů???

    • Ale čd nemůžou za to, že jsi socka. Smartphone je dnes již standart, a pokud ho nemáš, není to vina ostatních, ale jenom tvoje. Neznám nikoho, kdo by měl tlačítkového aligátora nebo co. Pro mě za mě si volej třeba 3210, ale nefňukej na netu, že jsi diskriminovaná, bože můj

      • Machruješ jen od klávesnice …, říct to takhle arogantně někomu do očí, to už bys nebyl takovej hrdina, protože bys taky mohl dostat do huby … [redakčně upraveno]

      • Božičku, problém 1 je, zda-li vlak jede. Za druhé, stačí-li kapacita. Třetí komplikace je cestující s platnou jízdenkou různé kategorie. A úroveň vlaku je také relativní, například z Říčan do Milovic je jednička prakticky plná, většinou slušných lidí. Do Ústí nad Labem z Masarycky jezdí osobakem většinou “cunatka” a ostatní si tak nějak na ten nepořádek zvykli. Čistý vlak jedoucí včas je třeba Západní expres před šestou ráno z Hlavního. Jednička v Pendolinu je fajn, když tam nejedou zutí Korejci s nohama na sedačkách. A vzpomínám na tichý oddíl Byznys class, kdy kvůli klimatizací sestěhovali dva vagony. Do jednoho kupé se nastěhovala maminka s dvěma dětmi. K nám soupli Angličana, který potřeboval zavolat všem 58 kamarádům během cesty. Prostě tichý luxus.
        Ale máte pravdu, prostě jsou dělnické ranní vlaky, kde se spí. Školní, kde stojíte v uličce mezi vagony. Duchodcovske, kde je někomu zima a jiný potřebuje čerstvý vzduch. Mezinárodní velkoprostorové jednotky, kde nemají rádi chlastaci sešlosti. A nejlepší je apka CD ve spojitosti s IN kartou. Dobít peníz na pokladně, lístek si vytiskněte, kdyby došla baterka v mobilu a hlavně dolozte kartičkou, že máte nárok na předražený lístek i po slevě.

    • Lžete. Jízdenka s místenkou zdarma se dá koupit v e-shopu ČD. Pokud máte slevovou IN kartu (což si nedokážu představit, že by někdo neměl alespoň IN25), při nákupu zadáte její číslo a při přepravní kontrole stačí předložit jen tu kartu. Pokud ji nemáte, můžete si nechat zaslat kód jízdenky jako SMS do mobilu a při kontrole nahlásit tento kód. Nic tisknout nemusíte.

      • “což si nedokážu představit, že by někdo neměl alespoň IN25″… lidi, co nejezdí pravidelně vlakem? … a samo musíte zaplatit kartou, což samo o sobě je složitější, protože bez chytrého mobilu musíte získat jednorázový kod… atd. A pokud ten konkrétní spoj nemáte dopředu naplánový… a potřebujete to koupit chvíli před odjezdem mimo domov…

    • A když nemáte řidičák, tak jste diskriminovaná od státu, protože nemůže řídit auto na veřejných komunikacích.
      A ty řeči s tiskárnou jsou vůbec nejlepší, protože vůbec žádnou nepotřebujete. Stačí Vám kod jízdenky, který vám případně přijde i SMSkou na “hloupý” mobil.

      • A už jste slyšel, že veřejná doprava je služba občanům? A má být dostupná pro všechny stejně? A tu jízdenku si na nádraží objednám čím… abych měla odkud opsat ten kod, když cesta není předem naplánovaná na minutu?

        • kdokoliv si koupí jízdenku u kasy. To je veřejná služba. Kdokoliv může s úřady přes internet, jenom si musí zřídit tu bankovní identitu. Kdo nemá identitu, musí nohama na ouřad. Ale pořád je to veřejně dostupná služba. Jak ta kasa na nádraží, tak ten úřad. Každému dostupné, jenom takovým způsobem, který daný člověk ovládá, popřípadě je ochoten se ho naučit. Mě je 70 a cokoliv jde vyřídit po drátě, dělám po drátě. Úřady, banku, nákupy. Byl a jsem schopen se to naučit. Ono je to hlavně problém ochoty namáhat nervové spoje …

          • Bohužel tyhle technologie slouží spíš k tomu, abyste si nervové spoje namáhat nemusel. Vidím to na svých vrstevnících. Nač něco vědět, když mi to řekne mobil, že…

    • Dnes už ten svět prakticky opravdu neexistuje, stejně jako neexistuje svět bez průkazů nebo peněz. Internet je jedna ze základních věcí, na které společnost operuje.

    • A propisku, abyste si opsala číslo jízdenky na papírek, tu předpokládám taky nemáte. 😀
      To jsou horší výmluvy než na prvním stupni základky.

    • Jo, přesně to jsem si po pročtení diskuse říkala. Pohled na lidi, kteří nedají ten zázrak z ruky, je žalostný (a že jich je většina). Já jsem spokojená s tlačítkovým telefonem – radši žiju ve skutečném světě než ve virtuální cvokárně.

  33. Pánovi vadí, že si někdo koupí místenku na poslední chvíli 😀 Směšné a proč si ji nekoupí taky? Nebudu se přece omlouvat za to, že si koupím místo k sezení, které si může pán koupit také a nebudu stát někde v uličce x hodin proboha….Hlavně, že nemá kde sedět, ale kupovat nehodlá…. Zbytečný článek založen na zbytečném pláči jiného…

  34. Vždy si místenku kupuji do rychlíků, v dnešní době by mě ani nenapadlo jet dál než 50km bez místenky. Ale chci říct, že právě lidé, kteří místenky mají tak přesně vědí v kterém vagonu jejich místa jsou, narozdíl od těch “pan stěžovatel” který svou místenku nemá a nikdy nebude mít, sice přijde na vlak včas, ale vleze do vagonu, který u něj zastaví a potom se diví…

  35. Jezdil jsem par týdnu ze Strakonic do Chomutova. Jízdenky jsem si kupoval s několikadenním předstihem pres internet a aplikaci IDOS. Po první cestě jsem přešel na systém I. třída a mistenka. Když jsem poprvé nastoupil společně s jiným cestujícím do vlaku a on neomylně obsadil moje, možná v cele třídě jediné rezervované místo, sedl jsem si na opačný konec kupé a jen jsem ho upozornil, ze kdyby během cesty chtěl někdo presednout mě, ze budu muset vyhodit jeho, vyslechl jsem si par poznámek a pan nastvane odešel do vedlejšího kupé. To mě zamrzelo, protože jinak tam nikdo nebyl, stačilo si sednout naproti. Naopak mě nemile překvapilo, ze ve vlaku GW kde bylo opravdu plno, nenechala průvodci skupinu nějakých děti s doprovodem tři učitelů sedět v první třídě, kde jsem byl jen já. Takže došlo přesně k tomu, co se popisuje v článku. Ano, neměli jízdenku do první třídy, neměli mistenky. Ale těch par stanic by se všem významné ulevilo, kdyby šly na chvíli předpisy stranou..

    • Že je nenechali sedět v jedničce je naprosto v pořádku nevím proč by tam měli zdarma sedět a jinej platit ?? Mě by se to tedy vůbec nelíbilo mít v jedničce bandu uječených smradů tedy !

      • Kdyby byli ti “smradi„ ujeceni, jistě bych se jako jediný platící cestující nesnažil průvodci přesvědčit.

  36. Jezdíme s rodinou často vlakem. A jelikož jsme 2 dospělí a 3 děti, využívám místenky. Když je možnost proč si ne zajistit místo k sezení.
    Už se nám stali, že nebyla místa označena reservaci a seděli nám tam lidé, ale vždy jsme to v klidu vyřešili.
    Co mě, ale vytáčí nejvíce je když v kupé označené že je pro cestující s dětmi. Sedí dospělí bez dětí a když dojde někdo s dětmi tak jsou někdy ještě hnusní, že je to nezajímá.

    Pánovi z článku doporučuji, když jezdí pravidelně si koupit jízdenky online s místenkou, nejen že ho to vyjde levněji než koupě ve vlaku ale bude si mít kam sednout a nemusí držkovat. 🤦‍♀️

  37. Jel ten stezujici idiot i dal než par kilometru? Kdyby jo tak by věděl jak jsou vlaky precpany a to ze je někdo linej a neumí si koupit místenkou online me fakt nezajímá. Český dráhy by měli držet klapačku a krok potom co jste předvedli když v praze hráli Imagine dragons… Fakt by me zajímalo co jste posilovali když tam bylo stejně vagonu a jeden vagon jste vykopali at si jdou kam chtějí. Za další je nereálný si koupit lístek par minut před odjezdem nebo je reálný si to koupit pokud chcete stát… Takže nejsu dement jako pan a koupim si ten listek, když vim ze někam jedu, dopředu a pak nepíšu tyhle srance. Český dráhy jsou odpad ale tyhle ufnukanci jim těžce slapou na paty.

  38. Jel ten stezujici idiot i dal než par kilometru? Kdyby jo tak by věděl jak jsou vlaky precpany a to ze je někdo linej a neumí si koupit místenkou online me fakt nezajímá. Český dráhy by měli držet klapačku a krok potom co jste předvedli když v praze hráli Imagine dragons… Fakt by me zajímalo co jste posilovali když tam bylo stejně vagonu a jeden vagon jste vykopali at si jdou kam chtějí. Za další je nereálný si koupit lístek par minut před odjezdem nebo je reálný si to koupit pokud chcete stát… Takže nejsu dement jako pan a koupim si ten listek, když vim ze někam jedu, dopředu a pak nepíšu tyhle srance. Český dráhy jsou odpad ale tyhle ufnukanci jim těžce slapou na paty.

  39. Pane Mrázku nezlobte se, ale od toho je rezervace. Pokud, jak tady lamentujete, že se stane, že i celou cestu stojíte, tak si proboha objednám tu městěnku. A když se ještě stěžujete, že je místo s městěnkou za stejné peníze jako bez, tak o to lepší to přece je. Nevím na co se stěžujete. Jak je zmíněno v článku, tak ve většině vozů je už digitální vizualizace rezervace místa. Tak si přece nebudu sedat když je to obsazené. Takže jestli je problem, ze nechcete stat a po namahavem dnu si chcete sednout, tak si kupte tu městěnku.

    • Nemáte pravdu, pokud je místo označeno Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to nyní, či třeba po hodině jízdy. Expresní rezervace jsou zlo.

  40. Souhlasím s většinou komentářů, protože také nechápu, na co si pán stěžuje. Koupit si místenku může každý, případně při nástupu do vlaku se necpu do prvního prázdného kupé, ale bedlivě sleduji tabulku nahoře, zda není prázdné právě proto, že z další stanice je plně rezervováno…A stejně jako vy, co jste tu psali, se neomlouvám – za co? Přijdu slušně, ale se slovy “dobrý den, máme tu místenky…” A co se týče škol – jsem také učitelka a chci-li s dětmi na výlet, musím jet vlakem, protože linkový autobus při počtu 25 dětí obsadíme ze dvou třetin a pak posloucháme ještě horší hysterické výlevy, než ve vlaku…a pronajmout si vlastní autobus? Při dnešních cenách nemyslitelné, nejsme soukromá škola, kde si rodiče mohou dovolit platit školné v desetitisících… Za cestu na “ozdravák” na Šumavu jsme vlakem dali asi 5000,-Kč, autobus by vyšel na 20000,-Kč. Logicky na takovou cestu rezervuji kupé na počet dětí, protože jednak jsem zodpovědná za jejich bezpečnost a nemůžu je tedy mít rozmístěné po celém vlaku a jednak ty “rozjívené puberťáky” (jak psal pán) lépe ohlídám okolo sebe. Apropó, naposledy jsme před koncem školního roku jeli “jen” do Prahy, jízdenky koupené pět dní předem, pochopitelně s rezervací – byla velmi výrazně označena na dveřích kupé – a stejně jsme museli “vyhánět” lidi a to z jednoho kupé za pomoci průvodčího. Ten skupince mladíku sdělil, že si, stejně jako my, mohli místenky bezplatně zařídit dopředu. A k otázce přidávání vagónů – právě proto jsou vhodné ty elektronické místenky, dopravce ví, nakolik už má zaplněný vlak a kolik míst ještě hypoteticky potřebuje pro lidi bez místenky (slova p. průvodčího).
    Jediné, s čím bych souhlasila, že by mohlo být určité omezení tzv. “expresních” rezervací, například půlhodinou do odjezdu vlaku. Většina lidí si kupuje lístek s místenkou dopředu a ti, kdo tak musí učinit na kase, by aspoň věděli, kam si mohou sednout. A je fakt, že když se rozhodnu jet na poslední chvíli, tak jsem ráda, že jsem stihla vlak, čert pak vezmi místenku…

    • Myslím, že ve zkratce pána žere to, že zatímco on díky dennímu dojíždění ma místenku za 35 Kč, tak Vy (přestože jedete jednorázově) máte místenku zadara. Férové by bylo zpoplatnit ji všem.

  41. “Život je víc než boj o volné místo.”

    Říká člověk, co o to místo bojuje tak urputně, že s tím šel ve volném čase za novinářem.

  42. Za místenkové peklo si můžou cestující? Chabá výmluva CD. Myslím, že původcem tohoto pekla může právě CD, která tuto službu zavedla.. Kdyby jí nezavedla, nebyl by problém. Jenže za místenku se platí, pokud není koupená online, a každá koruna se do kasy počítá. Často jezdím vlakem. Když jedu s rodinkou, tak si raději koupím místenku, už kvůli dětem, aby si mohly kde sednout. Samotnému mi to nevadí…

  43. Zažil jsem situaci, kdy do rychlíku, který je rychlíkem jen na papíře, stará motorová jednotka, jede to 60 a rychlík jen proto, že pár vesnic projede a zastaví v prvním městě, na poslední chvíli naběhla banda paviánů s učitelkou, kteří ten vagon začali ve tři hodiny odpoledne v čas odjezdu vlaku vyklízet jak Sudeťáci pohraničí. Když vidíte unavený lidi z práce a vedra, jak je puboši vyhazují z neoznačených míst, to bylo na tečku. Pravidelní cestující, co jezdí pár stanic do práce, ráno třeba osobák odpoledne třeba rychlík, obvykle místenky nemají. Technologie na straně ČD je prostě tristní a vznikají kolizní situace.

  44. Na rychlíku z Prahy do Českých Budějovic se dost často stává že přijde cestující že na dané místo má mistenku, ale dane místo není označené že je tam mistenka, tedy není pravidlem že místo je označené že je tam mistenka,tedy se ptám kdo to dane místo má označit když je ta mistenka či je to povinnost že by průvodci?

    • Ano průvodčí ,ale povinnost označit místo není tj. jste povinna místo uvolnit cestujícímu ,který má na toto místo rezervaci.
      Třeba v takové Itálii se rezervace neoznačují vůbec nikde ..

  45. Citace: “To znamená, že já jako řádný cestující přijdu na vlak včas, usadím se, těsně před odjezdem ale přijde někdo, kdo mě zvedne. A to ve chvíli, kdy už jsou ostatní místa obsazena. A protože jsou rychlíky spíše plné než prázdné, často stojím celou cestu,”

    Aha, takže já řádný cestující nejsem, když si nejsem líná stáhnout aplikaci a koupit si tam lístek a zároveň místenku? Je to jeho boj, že si tu místenku nekoupí. Já mám řádně zaplaceno a rezervovanou místenku. Sorry no. Pánovi bych vzkázala, ať není líný, stáhne si aplikaci (nebo si to celkově kupuje na internetu) a může mít místenky taky. A místenka se dá pořídit i když máte celoroční jízdenku, prostě si vybere daný spoj a dá u něj “koupit místenku” (nebo tak nějak to tam stojí) a myslím, že i tak má místenku zdarma (pokud nejezdí pendolinem).

    Dodám, že tu místenku si naťukávám hned, jak si kupuji lístek na vlak, tedy s velkým předstihem. 😀

    Citace 2: “Prostě, co se týče místenek, na dráze vládne místenkové peklo, na kterém se nechci podílet,“ říká Mrázek.”

    Má reakce – tak si prostě nestěžuj 😀 Jo a to označování, zda je nebo není místenka, je až velmi přehledné. Víc přehledné to už snad ani nejde. Spíš bych vytkla to, že občas ty místenky nejsou označeny vůbec, ale to záleží na vlaku, je to zřídka kdy.

    A ještě dodatek – nevěděla jsem, že u přepážky si za místenku člověk zaplatí. Je teda fakt, že kdyby na mém místě seděl starý člověk, nevyhazovala bych ho, pokud bych věděla, že vlak je plný, nebo míst je tam vážně málo. A kdyby dotyčný spíše věnoval čas místo řešení situace s novinářem, raději rezervaci místenky, měl by o fous jednodušší život. 😀

  46. Místenkáři všech zemí, vyližte si …!!! Když nejste s to pochopit, že lidé, kteří jezdí skoro denně mají i jiné zájmy než si pokaždé honem zajistit místo, aby si tu svoji vyžranou … měli kam uskladnit. Celý článek je o tom, že ve vlacích nejsou místa s místenkou označena a to staví lidi pro sobě. Kdyby byla, lidé bez místenek by věděli, kam si můžou sednout a kam ne. Je to tak těžké pochopit… Jak je vidět je – místo, aby fungoval systém, tak raději všichni Češi poběží hned pro místenku, hlavně aby byla zadarmo a měli kam svalit ty svý vyžraný … [redakčně upraveno]

    • Typický český prudič se ozval. A za všechno můžou ONI! …za “oni” si lze dosadit kohokoli podle potřeby a situace. V tomto případě místenkáře.

    • Ty místa tam označena jsou, stačí se dívat. Člověk má takové dvě zvláštní věci v přední části hlavy. To jsou oči, které se mají používat na dívání se kolem sebe. Když je někdo neumí používat, tak si nemá co stěžovat.

      • Expresní rezervace, že tam místenky jsou vydány – označeny NEJSOU. Že to nevíte, bude nejspíše vašima očima.

    • Ano, expresivně řečeno… ale máte pravdu. U Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to nyní, či třeba až po hodině během ízdy.

  47. Má dost času i snahy se vybrečet v článku, ale je mu zatěžko věnovat dvě minuty nákupu lístku s místenkou, když na té trase jezdí pravidelně? Tak ať si stojí.

  48. Pan Václav Mrázek trpí místenkovým peklem, často musí stát celou cestu, protože si z principu nepořizuje místenku, aby netrpěli taky ostatní jako on trpí 🙂
    Že tahle storry není skutečná. Redakce, řekněte prosím, že je to smyšlený příběh, deep fake za účelem následné osvětové kampaně ČD.
    Pokud ne, a opravdu mezi námi žijí takto trpící lidé, mám návrh: do všech vlaků povinně místenkové vozy, jeden, dva, tři – s dostatečnou rezervou podle dat průměrné obsazenosti. Zbytek vozy bez místenky. Průvodčí má během jízdy přehled a může pak dodatečně usadit na neobsazená místa v povinných místenkáčích cestující z vozů bez R. Přednostně starší, slabší – a především pana Mrázka, aby už proboha netrpěl tím místenkovým peklem.

  49. No osobně bych u takových spojů zavedl povinné místenky jako u konkurence, nebo u Pendolina. V Pendolinu, RJ, LE nebo povinně místenkových IC jsem žádný problém nikdy nezaznamenal. Ale chápu, že ČD to neřeší a je jim to jedno. Baví mě ty jejich vylepšené jízdní řády, díky kterým je místo původních 20 minut (na hlavní trati) přestup 5 minut, ale díky křižování vlaků je zpoždění 7-10 minut, takže si člověk musí počkat dalších 40-50 minut na vlak konkurence, koupit si novou jízdenku a pak v klidu jet…Už teda na přípoj kupuju rovnou jízdenky u konkurence a počkám si, než se stresovat, že to zase nestihnu.

  50. Pan Mrázek je ukázka hlouposti na 2. Hledá problém kde není. Pokud se chce posadit a mít jistotu, že jej nikdo nepozvedne, ať si pořídí místenku a přestane si stěžovat. Pokud se mu nelíbí cesta na stojáka za peníze může si to klidně odšlapat po svých a zadarmo…

  51. Pan Mrázek by si měl začít kupovat mistenku… na tom se shodneme téměř všichni diskutující. Co však jako člověk od počítačů nechápu je, proč sakra digitální display ve vlaku neumí zobrazit informace o mistence online a je tam napsané nic neříkající expresní rezervace.

  52. Možná by to vyřešilo mít v soupravě alespon jeden vagon bez místenkový problém vyřešen jinak neumím si představit babču jak kupuje jízdenku online je ráda když si zavolá

    • Ne každá babča,mně je 80 let a vše hravě zvládám na PC i v mobilu .Cestuji za dětmi do Brna,Prahy,Bratislavy z Přerova a nečiní mi problém si jízdenky s místenkou zajistit online.Zvládám i internetové bankovnictví a jiné věci na PC.Mám vlastní blog kde píši články a vkládám fotografie.Nehažte všechny babky do jednoho pytle,možná někteří mladší dědci to také nedokážou…

  53. Jedu právě vlakem a zažívám opravdu PEKLO. Ale nikoli místenkové. Vagon měl být klimatizovaný a není. V momentě, kdy vlak zastaví, koupu se ve vlastním potu. Je tu minimálně 35 stupňů.

  54. Jako učitelka jsem chtěla jet se svou třídou na výlet. To martirium s ČD nikomu nepřeju. Volání na info linku, jízdu musíte předem oznámit, pak vám vaši rezervaci zamítnou s tím, že uz mají výletníků dost a vagón nepřidají. S místenkami mám tu zkušenost, že i když byla naše místa označena v celém vagóně,byla také obsazena. A někteří cestující je odmítli uvolnit. Průvodčí nikde. Nakonec jsme se nějak rozprostřeli a nedělali zbytečně dusno.Chtělo by to trochu pochopení a tolerance. Stalo mě to moře času a nervů kvůli lístkům s zpoždění 3 ze 4 vlaku. Už nikdy více.

    • Jako učitelka byste měla umět i/y. Myrtitium je opravdu špatně. Jestli tohle učíte své žáky, tak to je děs. Jazyk je váš pracovní nástroj, kdyby tak, jako vy s češtinou zacházel s vrtačkou váš zubař, asi byste protestovala.

  55. Takže když si koupím místenku a na mém sedadle bude někdo sedět, mám ho podle Mrázka nechat sedět? Ani ve snu. Když si já umím kupovat lístky na vlak s místenkou, může se to naučit i Mrázek. Co jsem vždy viděl ve vlaku, tak místa jsou označena správně, takže buď neumí číst, nebo se v tom holt nevyzná. A to jeho “z principu si nekupuji místenku” je jeho problém, ať tedy celou cestu stojí, jeho problém, ne můj.

  56. Jsem neschopný a proto si to vylévám na seznam.cz. Neznám smluvní podmínky ČD. Toto je důvod této reportáže v roli neznámého Václava Mrázka (toto jméno neodkazuje na konkrétní osobu).

  57. Jakože kdyby cestující nebyly tupý jak nůžky a v moderních vozech se koukli nad sedadlo na ten malý display, tak hned zjistí odkud kam je to dané místo rezervované. Ale dnešní generace má velice těžkou mozkovou demenci a pak jen nadávají. U starších vozů se samozřejmě vražen lísteček do přihrádky, jaké místo je rezervované. Ale opět cestující jsou tupý a nejsou schopni se na ten lísteček kouknout. Ve školním roce cestuju vlakem pořád, a skoro každý pátek ve školním roce slýchám to, jak lidi nadávají, že musí uvolnit místo a kolikrát nadávají že to není označený. A když jim řeknu že to tady je jasně na tom displayi napsané, tak nadávají ještě víc, jak jsem tupej… Ale ja aspoň nemám mozkovou demenci jako polovina obyvatelů České Republiky 🙂

    • Nemáte pravdu, pokud je místo označeno Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to nyní, či třeba po hodině jízdy. Expresní rezervace jsou zlo.

  58. Rychlíkem jezdívám často, místenku i jízdenku si koupím on line… Spíš mám problém najít ten správný vagón, tak nastoupím do toho nejbližšího. Obsazená místa jsou označená ve všech rychlících. Ještě mě nikdo nepostavil…

  59. No já teda nevím, ale já si na ECčko z Bratislavy do Česka připlácím za místenku 75 kč, vždycky někoho ,,vyhodím”, ale beru to tak že ten člověk měl možnost si ji koupit taky. Nechápu teda, proč to pan Mrázek neudělá taky, když ho to tak se*e… Celý článek celkově postrádá hlavu a patu 😀 Chceš mít jistotu že budeš sedět ? Tak si prostě připlať za místo, ještě když vlaky dnes jezdí opravdu přeplněné 😀

  60. Asi pána naštvu, ale my jako rodina jezdíme zásadně s místenkou. Koupenou doma online zadarmo. A taky se mi stalo, že nám dvě ženy nechtěly uvolnit rezervaci a po upozornění mi jedna rekla- to je váš problém že máte místenku. No vstala pak hodně rychle 🤣

  61. Jela jsem vlakem s šesti dětmi. Místenka koupená s dostatečným předstihem. Takže místa označeno z místa A do místa B. A seděli tam lidi, požádala jsem je o uvolnění, něktaří místo ihned uvolnili, dva kecy a odmítli se hnout. Došlo ke slovní přestřelce, zakončená tím, že nějaká madam, které se to ani netýkalo a asi jela za kamarádkama na kafíčko mně vytkla, že se chovám hrozně. Jiný případ, zakoupené místenly, na naše místa se narvali nějací skautíci, kluci byli slušní, ale děvčata a vedoucí (žena), měli hloupé poznámky.

  62. Problém bude v tom, že ČD mají dostupné rozumné pro všechny a v couráku si i sednete. Když máte jet dálkovým potřebujeme spíše místenku. U jiných častěji dražších dopravců vás bez jízdenky (bez místenky se však neprodává) nepustí. Takže u ČD si sice stěžují lidé na místenkový systém, ale ať to zkusí u jiného dopravce. Pochybuji, že nějakého najde. Leo i když je dražší je i několik týdnů předem plně obsazen s místenkami. Totéž RJ. takže nevím co si vlastně na benevolentnost a ochotu svést pasažéry bez místenky vůbec stěžuje. Měl by být rád že jede a místo, “které je volné” ani nehledat, nebo si pak stěžovat. Jinde by opravdu ani nejel.
    Toto peklo rozpoutávají ti, jež si nechtějí pořídit místenku, protože je jisté, že se svezou… Rodiče mí i mojí ženy 70+ si běžně rezervují cestování i ubytování a tento problém nikdy neměli…

  63. Jel jsem nedávno rychlíkem z Trutnova do Kolína přes Hradec, byla neděle a zrovna tam končil Rock for People. Vlak měl asi 6 vagónu, už od Trutnova dával průvodci všude rezervační lístky HK-Pha. Před příjezdem na nádraží v HK jsem se přemístil k východu, v místě pro uskladnění kol jsou dvě sedačky, jednu jsem hned zabral, dobře jsem udělal, na tom prostoru pro 6 kol, dva sedící plus uličku pro výstup a nástup a k WC se nás mačkalo přes 40, seděl jsem 2 metry od dveří a stejně jsem měl plno starostí se k nim dostat, nejsem střízlík. Něco podobného jsem zažil před pár lety v Českém ráji, vestou z Turnova do Rovenska pod Troskami, kde na třech zastávkách za sebou nastoupilo do dvou vagónu tolik lidí, že průvodčí s obvodem pasu ke 2 metrům neměl šanci vykonávat svoji povinnost. Největší sranda ale byla, když se ihned po vyjetí ze zastávky zvedly dvě ženské z prostředku vagónu, že musejí čůrat. Inu proč chodit na WC na nádraží, tehdy nové a pěkné v Turnově, když si můžu odskočit v rozkodrcanem vlaku na xkrat pomocene prkénko… Inu cestování ať už vlakem či busem chce fistrona, pane Mrázek.

  64. Pan Mrázek je nejspíš nesvéprávný!
    Pokud chce mít jistotu ,že bude sedět tak ať si místenku prostě obstará !
    Já kupuji místenku vždy i když jedu třeba půl hodiny a těch expresních místenek využívám velmi často. Jelikož mám místenku ,tak chodím vždy opravdu na poslední chvilku a bohužel lidi jsou trdla a na místo si sednou i když je označeno (u ČD mám zkušenost ,že rezervace je označena prakticky vždy!). Tak se prostě zvednou a je mi jedno jestli tam sedí senior či dítě jelikož právě tyto “ohrožené” skupiny si mají tu místenku koupit !
    Třeba v takové Itálii se místa s rezervací neoznačují vůbec to by pana Mrázka asi trefilo ..

    • Ve vlaku jsem letos seděl po 20 letech a to jen proto, že jsem si jel do servisu pro opravené auto. Usadil jsem se do vlaku do kupé, kde byly 4 lidi a dvě volná místa. Asi po čtvrté zastávce do kupé přistoupila nějaká ženská že má právě koupenou místenku. Já jsem jí řekl, že má smůlu protože v době, kdy jsem si sedl já bylo místo volné a nebylo označené rezervací. Musela si sednout na místo které ještě bylo volné a kdyby žádné nebylo měla by prostě smůlu. Já si nenechám na sebe otvírat nevymáchaný zobáky. Pořádek si udělat umím když to neumí české dráhy. Doufám, že zase někdy nebudu muset jet vlakem, protože z těch socek se mi dělá mdlo.

      • Nepustit ženu s místenkou obsadit místo, na které má místenku, nezvednout se a nepřesednout jinam, musela si sednout na jiné místo a kdyby nebylo tak má prostě smůlu socka jedna…Pan Jan má prostě právo sedět. Typický český gentleman a intelektuální gigant. Ještě se tím chlubit v diskusi na netu, jak si umí zjednat pořádek 🙂

      • njn ale to jste porušil přepravní podmínky jelikož označovat rezervované místo není žádná povinnost ! Ta ženská měla přivolat průvodčího a ten by postupoval dle přepravních podmínek tj. by jste se zvedl už s pokutou pokud by jste se choval jako buran ,tak pak policie ,vykázání z přepravy ..na takovéto trdla jsou páky !

    • Nemáte pravdu, pokud je místo označeno Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to nyní, či třeba po hodině jízdy. Expresní rezervace jsou zlo.

  65. Pan Mrázek nemá pravdu, jízdenka s místenkou nemá stejnou cenu jako bez ní.
    Jízdenka koupená přes internet šetří pracovní sílu pokladních. Pokladna je služba a pokud cenu za tuto službu cestující dráze ušetří, získá za ušetřené peníze místenku.

    • Jako že náklady na pokladní jsou menší, když hodinu sedí v okénku a neprodá nic? Myslíte si, že třeba mezi tím půjde někam zametat?

  66. Ano, bylo by skvělé, kdyby ČD na displejích místo nic neříkajího “Expresní rezervace” ukazovali, jestli k ní došlo či nikoli, ale není to nic vyloženě hrozného. Dá se to i obejít, že si otevřu nákup online jízdenky a vidím, které místo je ještě nerezervované. Kdyby si pan chytrák kupoval jízdenku dříve jak cca 4 hodiny před odjezdem vlaku, tak má místo i řádně označeno a kdo by si na místo sednul tak je to jeho blbost, že neumí číst. Vždy si jízdenku kupuji ve značném předstihu, abych měl místo předem označeno, i tak jsem ale mnohdy nucen někoho zvedat, nikdy z toho ale nemám radost a vždy žádost o uvolnění začínám omluvou. Nejsem ale svině a když vidím na svém místě starého člověka, nebo někoho, u něhož by žádost o přemístění hraničila s krutostí, tak tu svoji hodinu odstojím. Navíc díky místenkářům vědí ČD dopředu, jak velký je o konkrétní spoj zájem a můžou včas navýšit kapacitu. O tom, že se neplýtvá papírem a průvodčí by nemusel tahat půl kila drobných v kovácích nemluvě.

    • Nemáte pravdu, pokud je místo označeno Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to nyní když nastoupíte, či třeba po hodině jízdy. Expresní rezervace jsou zlo.

  67. Mám radu pro všechny, kdo třeba (z jakýchkoli důvodů) zrovna jedou s ČD a nemají místenku, ať už z jakéhokoli důvodu.
    Platí, že každý vagón bez speciálních míst pro děti apod. je rozdělen na dvě oblasti (v případě InterPantera to může být rozdělení celého vlaku).
    Zhruba 1/3 jsou „expresní rezervace“ a zbylé 2/3 nejsou expresní rezervace. V té 1/3 je ve vlacích s papírkovým systémem každém místo označeno „místenkou“ s červeným textem „EXPRESNÍ REZERVACE – uvolněte místo cestujícímu s místenkou“. Kde jsou displeje, svítí tam „Expresní rez“ apod.

    Pokud ve vlaku tuto oblast správně rozpoznám, resp. hlavně rozpoznám tu, kde NEJSOU ty červené papírky, tak vím, kam si sednout. V rámci oblasti bez expresních rezervací si stačí najít místo, které není označeno místenkou (ať už na papírku, nebo na displeji). Tak mě 100% nikdo nevyhodí. Na tato místa totiž nelze místenku koupit na poslední chvíli (2 hodiny před odjezdem z první stanice vlaku, resp. 30 minut pro ty dvě linky s InterJety).

    V eShopu na webu si můžete mé tvrzení jednoduše ověřit. Při pokusu koupit místenku na vlak s odjezdem do 2 hodin od teď (nebo do 30 minut u těch dvou linek) uvidíte na plánku (pokud vlak nebude vyprodán) místa označená šedě. Dole v legendě se dočtete, že „místo nelze vybrat, rezervace ještě nezačala nebo již skončila“. Zde tedy platí to „již skončila“. To jsou ta „bezpečná“ místa popsaná výše. Pokud na mě na takové místo přijde někdo s místenkou, chtěl bych ji vidět, než místo uvolním. 🙂

    V aplikaci Můj vlak bohužel nepoznáte, která místa jsou ta ve stavu „nelze koupit, ale volná“ a která obsazená. Asi se při vývoji někdo rozhodl, že tím nebude mást cestující……

    Nástavbové info, co jsem se dozvěděl od kamarádů během studia na Fakultě dopravní:
    • pokud vlak začíná mimo území ČR (a jede k nám), nedokážeme v českém eShopu zobrazit plánky vozů pro výběr místa
    • rakouské dráhy umožňují nákup místenek přes plánky jen pro nejvyšší kategorie vlaků, podobný průzkum volných míst byste tam na rychlících nemohli provést – ono může být při provozních změnách dost těžké udržet v onlinu správné složení vlaku (tohle je pár let staré info, tak mě případně berte s rezervací)
    • všimněte si, že některá čísla míst ve vlaku chybí v číselné řadě, systém číslování počítá až s 10 místy v kupé, u většiny tedy chybí 19, 20, 29, 30, u šestimístných kupé chybí ještě dvě další, střed vozu – největší klid od podvozků a dveří – je tak vždy kolem „kupé“ 5 nebo 6, místa u okna jsou 55, 56, 65, 66 (RegioJet nebo OEBB tento systém nepoužívají)

    Jinak souhlasím, že místenky přinášejí nepříjemnosti, třeba můžou být vymístenkovaná všechna ta „bezpečná“ místa, pak není zbytí a musíte jít do rizika expresního místa. U nich to už ale zase v aplikaci vidět jde (expresní zůstávají po celou dobu jízdy ve správném stavu volné/obsazené).
    Pána taky chápu, že nechce nikoho chodit vyhazovat, mamka to má stejně, radši si vybere místo až podle toho, kde je volno a jak se jí tam líbí.

    P. S. Nepracuji u ČD ani v dopravě, proto ji nemám znechucenou a můžu vám to sem vypisovat, ale studoval jsem ji rád a úspěšně. 🙂

  68. S místenkama je problém, většinou si je kupuju jenom do 1. třídy kde se s tim tak nějak počítá že budou mít lidi místenku. Ve 2. třídy když máte místenku tak nikdy nevíte jestli vás na to sedadlo vubec pustí někdo kdo tam sedí, kolikrát to nechce uvolnit a řekne že “támhle je volno” tak si tam sednu a za chvíli mě zase vyhazuje někdo jinej s místenkou. Ve 2. třídy by měly ty místenky uplně zrušit a nebo to udělat naopak jako v okolních zemích že budou všechny rychlíky místenkový, ale to by bylo zase otravný kupovat jízdenky na každej vlak extra, zažil jsem to v Polsku a fakt to je opruz, takže za mě ve 2. třídy místenky zrušit uplně a bude pokoj.

    • Že nechtěl někdo uvolnit místo se mi stalo pouze v Rakousku v railjetu z Vídně do Budapešťi ,kde jsem kontaktoval průvodčího a jelikož paní byla silně arogantní zvedla jí až policie. Tak nějak bych postupoval i tady kontaktovat průvodčího/vlakvedoucího on má povinnost konat.

  69. PS: Všiml jsem si že spousta lidí je totálně neschopná najít to svoje místo když maj místenku a couraj po celym vlaku a furt si někam sedaj špatně a jsou uplně mimo, takže něco na tom pravdy je že zmatky dělaj cestující co nejsou schopný vlézt rovnou do svýho vagonu a couraj přes celej vlak jak trotlové.

    • Každý vagón má své číslo, některý ho má na digitálním displeji na boku vagónu, některý ho má jen za okýnkem na papíru. Ten papír často zmizí a není tam. Přesněji je třeba jen na jedné straně vagónu číslo a pak vstoupíte přes druhé dveře a číslo nevíte.
      Jedna z věcí co by fakt pomohla, je ty vagóny mít pořádně popsané a možná i začít od jedničky. Většinou sedím ve vagónu 369, proč to není číslo 3 od lokomotivy? To je taky logika, někdy ty čísla od lokomotivy stoupají, někdy klesají, podle toho jestli jede vlak NA nebo ZE stanice kde se dělalo číslování.
      Když jsem se koukal na dokument o japonské železnici, tam máte tak unifikované vlaky, že přijedou a už na nástupišti je napsané číslo vagónu kam nastoupíte, žádné hledání svého vagónu běháním po perónu nebo skrz vagóny.

  70. Jednoduché řešení. Většina rychlíků má již počítač a tak je jednoduché zadat místenky do okének nad sedadly. Tam se rozsvítí, že je místo obsazeno místenkou. Já jezdím do Prahy z HK. Jsem invalida a proto si kupuji místenku na sedadlo k tomu určenému a to je samostatné sedadlo za dveřmi. Vždy tam někdo bez postižení sedí. Někdy i starší dáma, u které ji postavit mě je proti mému vychování. Většinou jsou místenkou označeny všechna místa. To, aby průvodčí neměl tolik práce. Proč se snižuje počet obsluhy ve vagonech, proč se snižuje počet vagonů, proč jsou vagony i v týdnu tak přecpané. Vše je o lidech a o lenosti obsluhy. Proč by nemohl vlakvedoucí dojít do pokladny a stahnout místenkou označená místa a na flešce je přehrát do počítače vlaku?

  71. Já se spíše setkávám se situací kdy mám jízdenku s mistenkou a CD daný vagón nakonec do soupravy nezapoji a mne je tak v narvanem vlaku nutno narychlo koupit jinou mistenku, protože že zdr. důvodu nemohu celou cestu stát….. Důvodem nezapojeni je dle pruvodcich nedostatek vagónů.

  72. Občas, ale opravdu jen občas, jedu rychlíkem jednu zastávku a místenku si zcela záměrně neberu. Já těch pár minut hravě vydržím i na chodbičce díváním z okna, navíc kolikrát nalezení a obsazení místa trvá stejně dlouho jako ta jízda samotná. Nechť si sednou starší nebo ti, co jedou dál, pohoda. A pokud je místo navíc a sednu si, nějak mi nepřijde podivné nebo obtěžující, když později dorazí někdo, kdo tu místenku má, neužírám se páně autorovými nesmysly.

    Autor je prostě mamánek, který má pocit, že se musí vše točit kolem něho, a to bez jeho přičinění. Je to Jouda hodný opovržení.

    P.s.: chce-li pan autor vznésti námitku, nechť napíše, ochotně mu poskytnu prostor k osobní satisfakci.

    • Vidim to stejne. Kdo chce sedet, at si koupi mistenku. Kdo si ji nekoupi, vedome souhlasi s tim, ze bude stat.

      Ja mistenku mam na delsi trasu, nez kterou ve skutecnosti jedu. Je to proto, ze nevim dopredu, ve ktere stanici nastoupim. Takze musim bohuzel vyhodit toho, kdo mi misto obsadi.

      Problem je, kdyz se nepripoji mistenkovy vagon. To je pak poradny zmatek a dopravce by mel nest nasledky velmi citelne. Cestujici by v takovem pripade meli dostat kompenzaci podobne jako v letecke doprave. Velmi citelnou kompenzaci, aby se jich to dotklo a zjednali si poradek v tom, co delaji.

  73. Osobně nakupuji taky přes aplikaci. Místenka je v ceně a vyberu si místo, které mi vyhovuje. Když cestuju s dítětem, tak ideálně v dětském oddílu, abychom nerušili ostatní, když jedu sám nebo s manželkou, tak do tichého oddílu, abychom si odpustili řev i od dětí cizích. Samostatnou kapitolou je, když si nacvakáte místenky a jedete po koridoru, kde je samá výluka, z Pardubic jede jediný vlak a nechytnete průvodčí, která by vám přípoj v Praze pozdržela a ten na to konto o 3 minuty ujede, takže místenku do dalšího vlaku nepořídíte, leda z další stanice. Ano. V aplikaci si můžeme najít volná místa, ale dokud vlak alespoň 10 minut nejede, tak s tím dítětem nevíme. Mluvčí se sice dušuje digitalizací, ale v tomto případě věděli, den dopředu, že je ve vlaku A minimálně jeden cestující, že má místenku do vlaku B a že vlak A stojí někde u Kolína +- 25 minut a pouští vlaky z Prahy, které jsou nadřazené rychlíku. Takže ono to nefunguje ani u nich. Nabízejí nefunkční řešení. Taky mi do aplikace může přijít zpráva, že z důvodu zpoždění a nemožnosti pozdržet další spoj, byly místenky nahrazeny ve spoji dalším a to automaticky. Takto jela souprava s vyblokovaným místem, kam si třeba zbytečně nikdo nesedl nebo měl nervy, kdo ho zase zvedne. Za mě je systém místenek v pořádku, když se s ním ČD naučí taky pracovat, protože sami vytváří situace, kdy na poslední chvíli lidi klikají další rezervace.

  74. Teda tento web čtu prvně ale tolik komentujících vidím poprvé . Nechápu pana o kterém je tento článek zřejmě cestuje v kvádru a nemá ani kus oděvu navíc na který by si mohl sednout v posledním voze v soupravě na zem ,a mám po pro lemech ,když cestují pravidelně a znám dnešní situaci tak si pořídím nějakou skládací Kamping židli a sednu si na konci soupravy nebo se pokusím na mobilu zajistit si tu místenku , pan touží po zrušení výhody ČD a to je to že i když je vlak ČD obsazen můžu si koupit na něj lístek sednu si někam na chodbě na zem ale jedu nemusím čekat na další vlak abych mohl jet jak je to u pendolina a dalších vlaku jiných dopravců kde když místa jsou obsažené nemůžu již nastoupit .

  75. Může být rád, že ČD vozí i cestující bez místenky a na stojáka. Jinak když by nestihl koupit místo k sezení, tak by čekal na další vlak.

    A docela nechutná je jeho představa, že kdokoliv může být vyhozen že svého zaplaceného místa kýmkoliv starším. Pokud se starší neudrží na nohou, ať si koupí místenku.

  76. Může být rád, že ČD vozí i cestující bez místenky a na stojáka. Jinak když by nestihl koupit místo k sezení, tak by čekal na další vlak.

    A docela nechutná je jeho představa, že kdokoliv může být vyhozen že svého zaplaceného místa kýmkoliv starším. Pokud se starší neudrží na nohou, ať si koupí místenku.

  77. Může být rád, že ČD vozí i cestující bez místenky a na stojáka. Jinak když by nestihl koupit místo k sezení, tak by čekal na další vlak.

    A docela nechutná je jeho představa, že kdokoliv může být vyhozen že svého zaplaceného místa kýmkoliv starším. Pokud se starší neudrží na nohou, ať si koupí místenku.

  78. Tenhle problém mají v některých vlacích v Británii jednoduše vyřešený. Nad každým sedadlem je umístěný displej, na kterém je vidět, zda je místo obsazené nebo volné a až do které stanice je volné.
    Mně ale v Česku navíc připadá, že nikdo ani počet cestujích na konkrétní vlak nehlídá. Klidně by asi prodali 2x víc jízdenek, než se vejde do vlaku lidí.

  79. Někteří lidé jsou jako mraky, když zmizí, udělá se pěkně…
    Tady pan Mrázek je ideální zásadový stěžovatel pro okurkovou sezónu. Vymyslí si vlastní problém a ten bude řešit i v novinách, kde o prázdninách mají místo na žabomyší problémy.
    Zásadně je proti tomu, jak to je, takže půjde proti systému, který většině cestujících vyhovuje.
    Ať trpí, přeji mu to… obtěžuje každý den průvodčího nákupem lístku, jen plýtvá papírem a časem. Má si nainstalovat aplikaci “Můj vlak”, koupit si na pár kliknutí lístek online a hotovo. Je správně, že místenkami zdarma k tomu lidi motivují. Ušetří seniorům spoustu peněz, pokud chtějí sedět. I senioři kdysi vystudovali vysokou, naučit se, koupit si lístek přes internet není pro ně nenaučitelné.
    Moje babička učila skoro celý život prvňáčky a od 70 si hledá a kupuje lístky online.

  80. Pán by se měl pořádně informovat, jak ten systém funguje. Pro místenky je obvykle určena jen část vlaku – expresní místenku lze zadat jen do některých vagónů. Takže pak jde jen o to najít místa, kde místenky nejsou, a na ta si sednout. Nic snazšího není. Jen je třeba se s tím systémem seznámit a pak se dívat na lístečky či displeje u jednotlivých kupé…

    • Tak zkuste například vlaky InterJEt. Expresní rezervace všude. O tom, že je tam chvilku předem prodána místenka (či třeba až po hodině během jízdy) se nedozvíte.

  81. Je zcela v pořádku že místenkáři mají přednost bez ohledu na stáří, kdo potřebuje nutně sedět (důchodce, pracující…) ten má možnost ji mít a kdo místenku nemá musí počítat s tím že bude stát. A pokud tomuhle nejspíš důchodci vadí že nemůže sedět, může ji mít taky a získá tak jistotu že sedět bude. Taky se mi stává jako “místenkáři” že musím někoho zvednout ze sedačky a nemam s tím žádný morální problém, at už je mladý nebo starý, tenký nebo tlustý

    Stejně tak je v pořádku že na pokladně jsou dražší než na webu, ten papír a provoz pokladny taky není zadarmo

  82. Tak to je vtipný pán já si místenku nekoupím ale brečím ze on ji má a chce ji uplatnit, novinář který tento článek dal dohromady se příště zaměří na utlačovaní lidí co poctivě čekají v právem pruhu vozovky zatím ti co je předjíždějí z levá dle pravidla zipu se zařazují ve předu, stejní chudáci jako ti bez místenky… WTF

  83. Tak samozřejmě existuje možnost, že bude jezdit regionálními spojí, z logiky věci Os či Sp, nikoli rychlíky a vlaky vyšších kategorií, tam místenky pořídit nelze a pán bude mít po problémech….

  84. … nevím jak je to ve vlacich po Česku, ale jezdím často vlaky ČD do Berlína a zpět a za místenku vždy platím dost navíc, a obsazená místa jsou nad sedačkami označena…
    Přesto se klidně někdo usadí a není dvakrát příjemný když ho pak musím postavit…

  85. Ten ublíženej pán nemá pravdu v tom, že cena jízdenky S místenkou je stejná jako bez. Takže když počítám s tím, že je spoj vytížený – sama s tím mám velké zkušenosti a hlavně v dálkových autobusech – si prostě místenku koupím předem a je po sejkorkách. A jedna perlička – ještě z doby předcovidové – do autobusu se přiřítil pán v nejlepších letech, který celému narvanému spoji halasně zvěstoval, kolikátý dojel v JIzerské padesátce a dřepnul si na volné místo; hned za ním šla paní přibližně téhož věku, která místenku měla a uplatnila nárok na sezení; ten zmetek ji prostě nepustil! Takže pan Mrázek se mi zdá ze stejného vrhu…

  86. Tady bych se Drah zastal – místenková místa mají označena a navíc si zmiňovaný pán přeci může sám taky koupit místenku, což pokud to udělá přes aplikaci, má ji zdarma. Jestli toho nedokáže využít, ikdyž to dobře ví, vadí mu to a remcá, je to prostě tupec.

    • Nemáte pravdu, pokud je místo označeno Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to nyní, či třeba po hodině jízdy. Expresní rezervace jsou zlo.

  87. Pro pravidelně denně dojíždějící cestující, kteří při dojíždění překračují hranice svého kraje a nespadají do tarifu PID, vidím největší současný problém v tzv. liberalizaci kolejové dopravy. Jinými slovy soutěže na dopravce na jednotlivých tratích, na základě čehož najednou cestující musí stejnou cestu absolvovat se dvěma nebo dokonce více různými společnostmi. To je pravé jízdenkové peklo. Nejenom kvůli nutnosti několika appek, ale i z hlediska nemožnosti získat slevu na danou trasu. Řešením měl být státní tarif One ticket, ale ten vychází ze všech daných možností vždy nejdráž. Dokud danou trasu jezdil jen jeden dopravce, dala se zakoupit roční, při denním dojíždění velmi výhodná jízdenka (IN100). Roční jízdenka od státu One ticket je už cenově jinde, takže pro dosažení rozumné ceny zbývá jen využít všech možností, které zúčastnění dopravci nabízí a kupovat si jejich nejvýhodnější jízdenky každou zvlášť. Na liberalizaci železniční dopravy vydělal jen stát a kraje. Cestujícím mezi kraji se naopak cesty prodražily a zkomplikovaly. Tak si pokrok nepředstavuji.

  88. Teda to prohlášení ČD mě poněkud zvedlo ze židle. Nejezdím vlakem moc často, ale pokaždé když jedu, jsou všechna místa označena rezervací, lístečkem nebo na displeji. Oni v těch vlacích neřeší, která místa jsou nebo nejsou rezervovaná. Označí tak trvale všechny a cestující si to holt musí nějak vyřešit. Ověřeno několikrát online v aplikaci. Tam většina míst označena jako volná, ale ve vlaku všude nápis rezervace.

  89. A není právě to principem místenky?!? 😁 Prostě mít místo k sezení jisté? A proč si ji také nekoupí? Je 21.stoleti! Snad si umí přes telefon udělat rezervaci a zaplatit! … [redakčně upraveno]

  90. Dobrý večer pokud není dopravce schopný řádně označit místenkou obsazené místo tak se na mne nezlobte když vám ho neuvolňím…. Vlak přistaví deset minut před příjezdem a v chaosu co nastane je tragické se orientovat. Místenka co stojí stejně někdy i levněji než lístek koupený na nádraží je nežádoucím jevem který by se neměl obhajovat. Ale co je nejšílenější je klimatizace udělají se koridory odhlučnění interiéru a stejně i když je chladno hučí klimatizace to jsem měl radši otevřené okénko a dvořákovu Humoresky…
    S pozdravem Karel

  91. Takže vlastně celý článek je o člověku, který je tak trochu retardovaný a neumí si koupit jízdenku s místenkou zdarma online formou. 🙂 No komu není rady, tomu není pomoci. 👌😂

  92. Jde o to, že pokud je na místě “EXPRESNÍ REZERVACE”, znamená to, že si může někdo zarezervovat místo na poslední chvíli třeba přes telefon, jinak jsou rezervace napsané. Když není na místě napsané nic, tak by neměl mít nikdo místenku, ale není to pravidlem

    • Nemáte pravdu, pokud je místo označeno Expresní rezervace (a třeba v celém vagoně) nijak nezjistíte, že je místo rezervované, a to při nástupu, či třeba po hodině jízdy. Expresní rezervace jsou zlo.

  93. Např v Maďarsku mají část vlaku povinně místenkovou, a druhá část je pro lidi bez místenek. Takže kdo má místenku nikoho nevyhazuje a kdo si ji nekoupil, tak hraje soutěž”kdo dřív přijde ten dřív mele”, naprosto jednoduché

    • Rozhodně ne ale ve vlacích EC mezi Budapešťí – Gyorem a Vídní ,tam to funguje úplně stejně jako u ČD!

  94. Koupil jsem si místenku na konkrétní místo do 2. třídy. Ale ten vagon byl první třída. Přeznačená na druhou, ale přišel průvodčí a ty lístečky s dvojkou sundal. Ale nechal mě tam. Vlak byl prázdný, o nic nešlo. Jen o to, že dráhy nasadily vagon první třídy tam, co měla být druhá. Správně bych si ale měl doplatit do první třídy, což bych neudělal a přesednul si do jiného vagonu, takže místenka by mi byla na nic. Ale byla zadarmo, tak by zase o nic nešlo. Dokud vlak není plný, nejde o nic. U pokladny jsem si lístek nekupoval už několik let a to už do důchodu daleko nemám.

  95. zaujimalo by ma, preco sa nikde neriesi fakt, ze predaju na jedno miesto viacero miesteniek sucasne… zazili sme, ze na jedno miesto (aj usek) mali kupenu miestenku 3 ludia, tak sa striedali v sedeni… vlakveduci sa nad tym vobec nepozastavil, ked ho na to upozornili. a neviem teda, ako funguju tie miestenky zdarma,… kupujeme online a uz rok nam za to vzdy dali zaplatit +75kc, zaujimave…

  96. Od drah jsou to keci… kolikrát se mi stalo že má místenka nebyla v tom daném vagoně označena lístečkem na daném místě ! A rozhodně to neměl kdo vzít když stanice byla začátek trasy, takže nastupovali první cestující! tohle je věc drah!

  97. Krasna diskuse, panu Tachovi se timhle z prstu vycucanym clankem povedl majsrtstyk, gratuluji 🙂
    Ty, ktere tak rozcilil Vaclav Mrazek mohu uklidnit, nikdo takovy neexistuje, je to literarni postava, kterou si p. redaktor vymyslel, aby mohl sehrat v clanku popsane drama 😉

  98. Proto už dávno nejezdím vlaky jako EC a IC atd. jsou to většinou ty které jezdí až na Slovensko nebo do jiných zemí, vlak nemá označené místenky a vždycky je přecpaný lidma a to nemluvím o tom jak ty vlaky vypadají příšerné, že stojí lidé na chodbě a potom tam jede paní nebo pán s občerstvením a začne na všechny řvát ať jdou na bok že potřebuje projet to je teprve sranda. Radši si připlatím za místenku jinde třeba takový RJ i když v poslední době kvalita RJ rapidně klesla.

  99. Tak za prvé, vždy je možnost si místenku také pořídit. Za druhé zarezervovaná místa jsou tak 50/50 opravdu označena, a to si lístek s místenkou nekupuji za 5 12,takže bych čekala, že místa označí alespoň před vypravením daného vlaku… Za třetí mám několika měsíční miminko a místenku si jednoduše udělám, abych vůbec měla kam dát korbu, když je vlak plný a opravdu nechci stát někde s dítětem v kočárku, člověk nikdy neví. Rezervují si ale vždy místa určená pro děti s doprovodem. A nemyslím si tedy, že by za zmatek s místenkou mohli cestující. Takže je jasné, kdo…

    • Problém je v tom, že místenku na vaše místo si někdo může koupit, když už hodinu někam jedete… a nic se nedozvíte. Prý Expresní rezervace.

  100. Místenky mě taky štvou, jak jsou všude, ale na rozdíl od pana v článku se mi ještě nestalo, aby mě někdo z místa vyhodil. Stačí se podívat na označení vagónů, ne? Ještě jsem nezažila, že by rezervace nebyla řádně označena a někdo někoho vyhodil bez varování. Naopak se běžně stává, že se místenkář neobjeví.
    Já sama si je nekupuju, protože to bohužel nejde. Pravidelně přestupuju a to je vždy sázka v loterii. Často se stává, že mi spoj ujede doslova před nosem. Nemůže totiž počkat pět minut na přípoj, musí spěchat, aby byl u rozkopaného úseku co nejrychleji a mohl si tam svobodně postát půl hodiny. I v opačném směru je to na palici. Vlak mnohdy odjíždí na čas, dobíhajícím cestujícím před ksichtem. A kupujte si pak místenku na konkrétní vlak, když nevíte, jestli mu nebudete moct maximálně zamávat.

  101. Bohužel tvrzení Českých drah o systému prodeje místenek a značení míst je nepravdivá. Místenky se prodávají i méně než třicet minut před odjezdem vlaku. Místa ve vlacích obsazená místenkou také nejsou vždy označená. Mj. když používám jízdenky integrovaného systému (platí jak v autobusech i vlacích), tak mi místenku nikdo neprodá.

  102. Šmarja panno, tady je chytráků! Pište raději knihy! Když si cestující má možnost nakoupit místenku minutu před odjezdem, tak asi nelze očekávat, že během té minuty průvodčí stihne proběhnout vlak a rozdat lístečky, že jo? Blik? A displaye se systémem, který by to zvládly třeba online, rozhodně všude není. Takže asi v reálu ta místa řádně označená nejsou a pan Mrázek ústředna má pravdu. Ale chápu, že vám to nedochází. Konečně ani článek se nad tím nepozastavuje. Dále je samozřejmě nefér, že prodejní okénko nenabízí stejný komfort, jako online služby. Ale proč ne? Vždyť je přeci mnohem lepší poslat signál stovky kilometrů daleko s odpovídající ekologickou zátěží skrze složitou infrastrukturu internetu, než prostě prodat lístek u okénka. Navíc k tomu potřebujete další zařízení a služby třetích stran. To je daleko lepší, tak je donutíme, ať to tak dělají všichni, že? (prosím, v předchozí větě se jedná o ironii) A jak se mohly dvě místenkářky rvát o jedno místo? Přeci pokud je již nějaké místo blokované, tak jej nemohu koupit, ne? Tohle mi někdo, prosím, vysvětlete, když je ten rezervační systém tak parádní. To je totiž nesmysl. Tak diletantskou chybu by neudělal ani programátor začátečník, protože to je právě ta jediná věc, kterou rezervační systém řeší: A totiž, aby si měl každý kam sednout. Jinak nic proti rezervacím. Když se to udělá dobře, tak to také dobře funguje. Pokud se to udělá špatně, mohu, coby provozovatel, zvolit dva přístupy: Omluvit se a opravit to nebo rozhazovat rukama, že to není moje chyba (což je případ, jinak zcela bezchybných, českých drah).

  103. Nikdo jako “Mrázek” neexistuje.

    Pan redaktor neměl ještě splněnou týdenní kvótu publikovaných písmenek, tak nadrásal článek vo ničem.

    A možná neexistuje ani pan redaktor.

  104. Ještě jeden pohled na věc. Vrátil jsem se před týdnem z dlouhé cesty po západní Evropě vlakem, dohromady asi 70 přejezdů. Projeli jsme deset zemí. Skoro ve všech je to tak, že osobní vlaky jsou dvojnásobně (i více) dlouhé a jezdí mnohonásobně častěji než u nás. Naprostou jedničkou je Nizozemí. Tím pádem se nějaké místenky vůbec nemusí řešit, každý si v pohodě sedne. Navíc vše klimatizované. Jedinou výjimkou je Itálie, tam bych přeplněnost srovnal s ČR, čistota ještě horší. A pak taky částečně (kupodivu) Německo, tam mají ale prázdninovou akci (za 9 Euro jízdenku na všechny vlaky na měsíc), tak to může být způsobené tím.

  105. Ostudné lovení okurkové senzace, kde se žádná nekoná?
    Není bohužel uvedeno, na jaký lístek pan Mrázek cestuje. Dovedu si představit, že by třeba i k traťové jízdence byla možnost si rezervovat na pravidelné cestování pevné místo ve svém vlaku. Tam ale souhlas s kritikou končí.
    1) Pan Mrázek si může taky koupit/pořídit rezervaci
    2) Neoznačená místa nejsou rezervovaná, pokud nejsou označená expresní rezervace, pak se neoznačují, protože je lze koupit kdykoliv
    3) I když si pan Mrázek nekoupí/nepořídí místenku, může si v aplikaci Můj vlak najít plánek obsazení vozů a ujistit se sám, které místo prodáno nebylo, dříve než ho někdo “zvedne”.
    Vždycky budeme mít cestující horující za povinně místenkové vlaky a ty, kteří si místenku nikdy ochotni pořídit nebudou. Řešení ČD je velmi vstřícné k oběma skupinám cestujících, narozdíl od prakticky všech alternativních dopravců, kteří preferují spíše zjednodušení svých procesů než vyhovění potřebám cestujících.

  106. Pan Mrázek neexistuje, takový … se snad narodit nemůže. Autor potřeboval řádky aby měl na chleba, přece nebude psát o okurkách… [redakčne upraveno]

  107. Místa ve veřejném prostoru jsou určena hlavně mladým. Proto jsou na nádražích a nástupištéch, uřezané lavičky a i staří musí stát. Potud Správa železniční dopravní cesty SŽDC. Pro staré je to ozdravný proces, rehabilitují ve stoje.
    Z téhož důvodu jsou i v mnoha městech také uřezané lavičky. Vše pro likvidaci seniorů.
    Průvodčí ve vlaku je zaměstnanec ČD a ten nemá kompetence zasahovat v zařízeních SŽDC !!!!
    Tedy ve vagonech. Obracejte se na SŽDC. Je vidět že zde píší samí začátečníci. Snad zde nenabádám k násilí.

  108. Pan Mrázek má naprostou pravdu. Expesní rezervace jsem nedomyšlené a problémové. A v žádném případě se nejedná o systém “uživatelsky přívětivý” pro všechny cestující, pro jakéhokoliv nefrikulínového cestujícího. Cestující, který nastoupí do vlaku a vidí nad sedadlem nápis Expresni rezervace, neví, že tam má někdo zakoupenu místenku, či si ji koupí, když už hodinu v tom vlaku jedete… Expresní rezervace je zlo. Dokud dráhy nezajistí, že rezervace nad daným místem bude při nástupu cestujicího VŽDY vidět a nezmění se do příjedu vlaku do konečné stanice, je to špatně!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here