Moderně vakcína Comirnaty nevadí. I ona chce peníze

322
comirnaty
Foto: Pixabay.com

Americká farmaceutická společnost Moderna v pátek [26.8.] podala žalobu na porušení patentové ochrany mRNA technologie na Pfizer a BioNTech. Ty stejně jako Moderna využívají technologii pro výrobu vakcíny Comirnaty proti covidu. 

Moderna po žalovaných firmách nechce stažení její vakcíny Covid Community Immunity mRNA vaccine [Comirnaty] z trhu. A nepožaduje ani omezení jejího prodeje. Usiluje ale o podíl na zisku z prodeje vakcíny Comirnaty.

„Společnost Moderna se domnívá, že vakcíny proti covidu-19 Comirnaty společnosti Pfizer a BioNTech porušují patenty společnosti Moderna přihlášené v letech 2010 až 2016. Přičemž tyto patenty se týkají základní technologie mRNA naší společnosti,“ uvedli zástupci Moderny v tiskové zprávě.

Technologii mRNA podle Moderny firmy Pfizer a BioNTech zkopírovaly bez jejího svolení a na jí patentované technologii vyvinuly vakcínu Comirnaty. Sama Moderna přitom prodává svoji vakcínu Spikevax, která se od Comirnaty v základu nikterak neliší.

„Vakcína Comirnaty má přesně stejnou chemickou modifikaci mRNA jako naše vakcína Spikevax,“ argumentují zástupci Moderny.

Americký FDA plně schválil vakcínu od Moderny

Společnost Pfizer pro americkou televizní stanici CNN uvedla, že se s argumenty Moderny ještě plně neseznámila. Soudní pře ji ale překvapila. Nečekala ji.

„Žaloba je překvapující, protože vakcína Pfizer/BioNTech vychází z patentované technologie mRNA společnosti BioNTech. A až následně byla vyvinuta společnostmi BioNTech a Pfizer vakcína Comiranty. Jsme přesvědčeni o našem duševní vlastnictví. Pfizer/BioNTech se bude důrazně bránit proti obviněním v žalobě,“ uvedl Pfizer v písemném prohlášení pro CNN.

Obvinění se brání i BioNTech. Comirnaty je naše, tvrdí

Skutečnost je, že zatímco americký Pfizer vývoj vakcíny proti covidu finančně podporoval, za autora mRNA technologie je považována německá biotechnologická firma BioNTech. Přesněji manželé Ugur Sahin a Özlem Türeci. A ti jako vynálezci první funkční vakcíny proti covidu-19 dokonce obdrželi loni 19. března z rukou německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou.

Covid řeší všechny země, ale každá trochu jinak

I oni se proti aktuální žalobě ze strany Moderny brání. Obvinění z porušení patentů odmítají. V tiskové zprávě firmy uvedli: „BioNTech respektuje platná a vymahatelná práva duševního vlastnictví ostatních, ale je si jistý i svým duševním vlastnictvím.”

BioNTech spolu s Pfizerem a britskou společností AstraZeneca patřily k prvním firmám, které nabídly vakcíny proti covidu-19. Podmínečnou registraci k použití v USA a Evropě Comirnaty získala již koncem roku 2020.

Comirnaty jde na odbyt. BioNTech má 70krát vyšší tržby

Plnou registraci získala až v srpnu roku 2021, když ji plně registroval americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Tím se Comirnaty stala vůbec první plnohodnotně schválená očkovací látka proti covidu-19. Očkovací látka byla do té doby stejně jako v Evropské unii [EU] schválena pouze k nouzovému použití.

Moderna nemá problém s Comirnaty, ale se ziskem z ní

Společnost Moderna ve své zprávě uvedla, že nemá v úmyslu odstranit vakcínu Comirnaty z trhu nebo bránit jejímu prodeji. Za daných okolností ale požaduje náhradu škody. Což v překladu znamená, že chce podíl na zisku. A ten by proto měl nadále zůstat co nejvyšší.

„Jeden ze dvou největších výrobců vakcín žádá soud o přiznání části příjmů svého konkurenta. A to je opravdu zajímavá vyhlídky jak pro Modernu a její akcionáře, tak pro Pfizer a její akcionáře,“ uvedl pro televizi CNN expert na právo duševního vlastnictví na Kolumbijské univerzitě Christopher Morten.

Upozornil i na jednání Moderny z let 2020 a 2021. Moderna podle něj již v roce 2020 avizovala, že neuplatní své patenty na mRNA technologii, dokud trvá pandemie covidu. Na druhé straně ale počítala s tím, že Pfizer a BioNTech je zohlední prostřednictvím komerční licence v dodávkách své vakcíny pro vyspělé trhy. Což se ale nestalo.

Zdražení mRNA vakcín od Pfizer a Moderna není finální

Moderna přitom odkazuje na to, že technologii mRNA testovala již v roce 2010 a byla první, kdo ji potvrdil v testech na lidech v roce 2015. Proto má nárok na kompenzace. Ty žádá od firem Pfizer a BioNTech za všechny prodané vakcíny do bohatých zemí od března letošního roku. Peníze nechce pouze v případě 92 nízkopříjmových zejména afrických zemí, kam se vakcíny dodávaly skrze program Covax Světové zdravotnické organizace [WHO].

Zloděj křičí, chyťte zloděje?

Paradoxní na celém sporu je, že je to právě Moderna, kterou žalují farmaceutické firmy Arbutus Biopharma, Alnylam Pharmamaceuticals za stejnou věc, za kterou ona teď žaluje Pfizer a BioNTech. A tou je zcizení patentů. Docela pikantní pak na tom je, že Arbutus Biopharma a Alnylam Pharmamaceuticals tvrdí, že Moderna použila jejich technologii na výrobu lipidových nanočástic, které jsou klíčové pro dodání mRNA do buněk. Bez lipidových nanočástic se mRNA vakcíny vůbec neobejdou. Kolem mRNA totiž vytvářejí ochranný obal a zajišťují její bezpečný transport do lidských buněk.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Moderna se v tomto obvinění hájí tím, že měla právo porušit patenty zmíněných společností podle právní klauzule, která umožňuje nebrat v úvahu patentová práva společnostem vyvíjející svůj produkt během veřejných nouzových situací. Na to se však přišlo až poté, kdy prohlášení od Moderny vymohla na základě žádosti s odvoláním se na zákon o svobodě informací nezisková organizace Knowledge Ecology International.

Dodejme, že Moderna není ani ve srovnání s gigantickým Pfizerem žádný „chudák“. Zatímco v USA Pfizer prodal 360 milionů vakcín Comirnaty, Moderna jich prodala 229 milionů. Fakt ale i je, že Moderna v konkurenčním boji s Pfizerem a BioNTechem například docela ztratila trh Evropské unie. Zatímco Pfizer/BioNTech na něj dodá 1,8 miliardy vakcín, Moderna jich prozatím dodala zhruba 150 milionů.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here