Tak dlouho vláda dočasný rámec odmítala, až ho přijala

568
docasny_ramec
Dotace na zvládání drahých energií zamíří podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely hlavně do zpracovatelského průmyslu. / Foto: Pixabay.com

Vláda dnes představila hrubé obrysy pomoci firmám s vysokými cenami energií. Ve dvou krocích jim nabídne dotace za cca 60 miliard korun. Dotace půjdou ze dvou podpůrných programů. V obou případech pomůže Evropská unie.

Informace o pomoci firmám s vysokými cenami energií potvrdil po dnešním [14.9.] jednání vlády premiér Petr Fiala [ODS] i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

„Firmy, to znamená velkoodběratelé plynu a elektřiny, budou již od 1. listopadu moci čerpat podporu ve výši 30 miliard korun. Umožní to krizový dočasný rámec EU. Plánujeme dalších 30 miliard korun, které budou vycházet z návrhu evropského nařízení o krizových opatřeních pro snížení vysokých cen energií, které jsme navrhli a společně vypracovali s Evropskou komisí. […] Tím jsme dokončili balíček opatření vedoucích ke snížení dopadů vysokých cen energií,“ uvedl Petr Fiala po dnešním jednání vlády.

Vláda zastropovala ceny energií pro domácnosti i stát

Podle Jozefa Síkely Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO] již 1.11. vyhlásí dotační výzvu, v níž si firmy zažádají o dotace. Nárok na ně získají až do 80 procent nejvyšší spotřeby energií za posledních pět let. To je 80% limit výše provozní ztráty [více níže].

„Maximální částka podpory bude dvojí. 200 milionů korun pro podniky s energeticky náročným provozem a 45 milionů korun pro podniky s méně energeticky náročným provozem,“ řekl Síkela.

Dotace podle něj načerpají firmy například v zemědělství, lesnictví, těžebním a hlavně ve zpracovatelském průmyslu. V návaznosti na slova premiéra doplnil, že na základě aktuálně představeného návrhu evropského nařízení o zastropování cen energií, MPO připraví i dotační program pro malé a střední podniky bez ohledu na jejich energetickou náročnost.

„Pokud státy Evropské unie pomoc schválí 30. září, Česko ji okamžitě propíše do národního řešení,“ slíbil ve věci podpory.

Jozef Síkela: Musíme opravit trh s energiemi

Podle něj i v případě malých a středních firem nárok na podporu určí až 80 procent nejvyšší spotřeby energií za posledních pět let.

Pomoc přichází pozdě, tvrdí zástupci firem

K aktuálním krokům vlády se vyjádřili zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Ti dlouhodobě upozorňovali na vážnost situace a liknavý přístup vlády k jejímu řešení. Prezident SP ČR Jaroslav Hanák dnes konstatoval, že vládou aktuálně schválený program skutečně poskytne pomoc některým firmám s cenami elektřiny a plynu. Z pohledu plynu je to podle něj vůbec první cílené opatření pro firmy.

„I když ani tento program není ideální, má značné zpoždění a kvůli omezením daným Evropskou komisí nemusí být pro řadu firem dostatečnou podporou, tak věříme, že alespoň z části poskytne pomoc těm nejvíce dotčeným podnikům s cenami energie již v letošním roce,“ uvedl.

Hanák: Jednání ministrů EU pro energetiku zklamalo

Přivítal, že vláda využije krizový dočasný rámec Evropské unie. Ten podnikům dává možnost čerpat podporu počítanou jako určité procento způsobilých nákladů. Upřesnil, že podporu ale omezuje jak celkový limit pomoci, tak u kategorie energeticky náročných provozů i 80% limit výše provozní ztráty.

Dočasný rámec žádá SP ČR již od jara

Jaroslav Hanák zdůraznil, že pomoc firmám s cenami elektřiny a plynu podle dočasného krizového rámce prosazoval SP ČR již od jara. A chtěla ho i Hospodářská komora ČR a další svazy a zástupci podniků. To bylo v době, kdy s ním již pracovalo například Německo nebo Francie. Česká vláda však s jeho zavedením otálela. A i dnes ministr Síkela neopomněl uvést, že krizový dočasný rámec EU využívá, jak řekl, pouze šest evropských zemí.

„A to často i v podstatně omezené podobě,“ vyjasnil.

Začněte už konečně něco dělat, apelují firmy na vládu

Podle Jaroslava Hanáka jsou teď ale důležité jiné věci. Vyjasnil související problém. A tím je, že česká vláda měla dočasný rámec řešit podstatně dříve, než ho nakonec řešila.

„Nejvíce se teď obáváme rychlosti, s jakou může být spuštěn. Nyní bude třeba notifikovat program Evropskou komisí a zároveň připravit jednoduchou výzvu a návodné formuláře k vyplnění. To proto, aby byly pro firmy srozumitelné a pro stát umožnily rychlé posouzení a vyhlášení výzvy,” řekl.

Podle něj se nesmí stát, že by se podpora k firmám dostala až za několik dlouhých měsíců, jak se to podle jeho slov stalo během covidové pandemie.

„To by mnoho z nich nemuselo přežít,“ řekl.

Podtrhl vyjednávání SP ČR s MPO o zavedení dočasného krizového rámce EU: „Podařilo se nám například odstranit v nejnižší kategorii pomoci podmínku provozní ztráty. Což byl hlavní požadavek Svazu průmyslu. Jednak to zohlední reálnou situaci mnoha firem dotčených vysokými cenami energie, ale i to usnadní administraci programu a s tím spojené povinnosti a rizika pro firmy,“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here