Vláda zastropovala ceny energií pro domácnosti i stát

4320
vlada
Foto: Úřad vlády ČR

Vláda stanovila [12.9.] maximální cenu pro maloodběratele u silové elektřiny na šest korun včetně daně z přidané hodnoty [DPH] za jednu kilowatthodinu [kWh], u plynu na tři koruny za kWh.

Vliv na výši záloh bude mít cenový strop od listopadu. Včetně regulované složky se celková cena elektřiny dostane mezi sedm až devět koruni za kWh. Za stejné ceny elektřinu a plyn nakoupí i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. Úsporný tarif, který již dříve na pomoc domácnostem schválila vláda, zůstane letos v původní podobě. V příštím roce by mohla být pomoc po zastropování cen adresnější, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

IPŘP: Energetický úsporný tarif je hrubá chyba

Cenový limit se bude z malých a středních firem týkat u elektřiny těch, které jsou na síti nízkého napětí, v případě plynu pak podniků s odběrem do 630 megawatthodin [MWh] ročně, řekl v České televizi [ČT] vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Řešení pro ostatní zejména průmyslové firmy vláda představí ve středu po jednání se zástupci podnikatelských svazů a s ohledem na evropské řešení vysokých cen energií.

Vláda: Jaká bude úspora u elektřiny a plynu

„Stanovení cenového stropu znamená, že domácnostem se cena elektřiny oproti loňskému roku zvedne maximálně na dvojnásobek,“ okomentoval rozhodnutí vlády na svém twitterovém účtu energetický expert a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr [debata pod jeho příspěvkem ale ukázala, že ne všichni s ním souhlasí, pozn. red.]

Podle vládou zveřejněných materiálů letos domácnost, která má běžnou spotřebu elektřiny, zaplatí zhruba 13 677 korun. Bez určení cenového stropu by v příštím roce mohla zaplatit až 38 385 korun. Po zásahu vlády ale může očekávat vyúčtování ve výši 18 100 korun. Rodinám využívajícím elektřinu i na ohřev vody a topení by se účet mohl příští rok vyšplhat až na 185 000 korun za rok, se zastropováním bude zhruba 73 600 korun proti letošním asi 53 900 korun.

Potíže s drahými energiemi hlásí už i nemocnice

U plynu je situace obdobná. Rodiny, které na plynu jen vaří, letos podle modelu vlády zaplatí 2 970 korun. Pokud by vláda nestanovila strop, hrozilo by lidem vyúčtování ve výši 4 892 korun. Po zavedení stropu zaplatí 3 399 korun. Domácnostem, které plynem topí, hrozila příští rok platba ve výši téměř 143 000 korun, zaplatit by ale měly zhruba 72 000 korun proti letošním asi 33 400 korun.

S ohledem na stanovení cenového stropu vláda zrušila povinnost dodavatelů energií zaslat do konce září zákazníkům nové rozpisy záloh na energie v souvislosti se zavedením úsporného tarifu. To kvůli tomu, že po zastropování cen dodavatelé znovu přepočítají zálohy, aby odpovídaly novým maximálním cenám.

Kolik to bude stát a co si myslí opozice

Náklady na zastropování cen energií pro domácnosti ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] odhadl na 130 miliard korun. Stát na náklady použije mobilizované příjmy ze všech státních firem, připravovanou daň z neočekávaných zisků a příjmy z emisních povolenek. Výnos daně z neočekávaných zisků očekává Stanjura v příštím roce 70 miliard korun, platit by podle něj měla tři roky. Pokud ovšem pominou externí okolnosti, které vedou k vysokým ziskům, daň podniky nezaplatí, přestože opatření bude dále platné, vysvětlil.

Daň z neočekávaných příjmů má první odpůrce

Podle zástupců opozice rozhodnutí vlády přišlo pozdě a cenové stropy u elektřiny i plynu jsou příliš vysoko. První místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček označil představené energetické plány kabinetu za velké zklamání.

„Zastropování je správný krok, ale je vidět, že to je nepřipravené, šité pod tlakem horkou jehlou,“ uvedl.

Limity vláda podle něj stanovila velice vysoko.

„Je třeba jasně říci, že to bude za vyšší ceny, než jsou pro domácnosti dnes. To kvůli tomu, že drtivá většina nekupuje tzv. denní sazby, ale má to díky vyváženým nákupům obchodníků zatím za výrazně nižší ceny,“ řekl s tím, že strop de facto jen znamená, že cena nebude třeba patnáctkrát vyšší.

„Ale pokud někdo nakoupil před dvěma roky, pak u elektřiny to bude čtyřikrát až šestkrát vyšší a u plynu o řád vyšší. Vláda opět testuje, co lidé vydrží,“ doplnil Havlíček.

Plyn musíme koupit přímo od Ruska, myslí si Okamura

Rozhodnutí vlády nepokládá za dostatečné ani předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Vyčítá kabinetu, že řešení nalezl pozdě. Pokládá ho navíc za nedostatečné. V případě elektřiny je strop stanovený na enormně vysokou částku. Tu lidé většinou nezaplatí, míní.

„Donedávna stála kWh silové elektřiny dvě koruny i s DPH. Z pohledu SPD činí maximální únosná cena v současné situaci tři koruny. Přičemž i ta zaručuje výrobcům dostatečný zisk. Čili Fialova vláda zastropovala elektřinu o sto procent výše, než by bylo možné,“ uvedl.

Extrémně vysoko vláda stanovila podle Okamury i strop pro plyn.

„Do loňska činila cena za kWh i s daní kolem 70 haléřů. Takže zastropovat na třech korunách je extrémně moc. Hlavně pro ty, kdo plynem topí, je to likvidační. Maximální únosná cena je z pohledu SPD kolem jedné koruny koruny za kWh. Možná 1,5 koruny, ale už i to je moc,“ uvedl s tím, že co se týče plynu, ten je na tuto zimu nutné nasmlouvat přímo s Ruskem.

Rusko denně inkasuje z ropy a plynu v přepočtu 23 mld. Kč

„A do budoucna zajistit energetickou bezpečnost ČR a diverzifikovat zdroje. Abychom nebyli závislí na jednom producentovi. […] Raději ten stejný ruský plyn kupujeme násobně dráž přes německé překupníky,“ uvedl Okamura.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. ano zastropovala ale nejdráž z okolích zemí do tet sem platil za kw. 5kč. a tet to bude 9kč, tak to je bratru skoro o 100% děkuji p.plitologu z brna jugoslavské ul.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here