Hnutí SPD v preferencích přeskočilo vládní ODS

1201
preferencich
Foto: Redakce FinTag.cz

V preferencích českých voličů dominuje hnutí ANO. A posiluje hnutí SPD. Podpora vládním stranám se výrazně neproměňuje – s výjimkou hnutí STAN. To po svých kauzách a červnové korupční kauze Dozimetr ztratilo polovinu voličské podpory.

Vyplývá to ze srpnové analýzy výzkumného ústavu STEM. Výsledky dále potvrdily, že pro veřejnost jsou důležité především dopady všeobecného zdražování zboží a služeb. A je to i vývoj cen elektřiny a dostupnost pohonných hmot.

Z aktuálního zářijového volebního modelu STEM pro CNN Prima News avšak již vyplynulo, že sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO. Druhé místo by obsadilo hnutí Svoboda a přímá demokracie [SPD]. A až třetí by skončila vládní ODS.

Kolik % hlasů by získaly politické subjekty, kdyby se sněmovní volby konaly teď

  • Hnutí ANO: 30 %
  • SPD: 14,3 %
  • ODS: 14,2 %
  • Česká pirátská strana: 9,4 %
  • TOP 09: 5 %
  • STAN: 5 %
  • KDU-ČSL: 4,5 %

[Zdroj: STEM]

Do Sněmovny by se spolu s KDU-ČSL podle výsledků šetření nedostala Česká strana sociálně demokratická, Komunistická strana Čech a Moravy, Přísaha a další subjekty.

Jaké jsou další trendy ve volebních preferencích

Zástupci STEM uvedl, že zejména od roku 2013 sledují významné změny ve volební strategii různých skupin voličů. Ubývají skalní voliči stran. Naopak se zpestřuje nabídka politických stran a hnutí a častěji dochází k přelivům ve volebních preferencích voličů.

V Poděbradech odstupuje celá kandidátka STAN

Zesiluje fluktuace mezi voliči a nevoliči a dynamicky roste podíl těch, kteří se o tom, zda a koho budou volit, rozhodují až krátce před volbami.

Dosavadním vrcholem těchto jevů byly minulé sněmovní volby, kdy půl roku před volbami neměla o účasti či straně jasno třetina možných voličů,“ uvádějí zástupci STEM k šetření z letošního srpna.

Výzkumníci rozdělují českou veřejnost podle motivace účastnit se voleb do tří skupin:
  1. Necelá polovina [cca 45 %] lidí chodí k volbám stabilně. Jejich účast ve sněmovních volbách je velmi pravděpodobná a mají převážně jasno, koho by volili.
  2. Třetina obyvatel [cca 35 %] si svojí volební účastí není jistá. Váhá nad svou účastí nebo nemá jasno ve výběru strany.
  3. Pětinu tvoří lidé, kteří k volbám nechodí, jejich volební motivace je zanedbatelná.

Součet podílu stabilních voličů a nerozhodnutých voličů v srpnu činil 80 procent. To je podle výzkumníků teoreticky maximální možná volební účast, jíž lze v Česku dosáhnout.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. “ODS byla v preferencích přeskočena.” Poslechl jsem si projev premiéra a nedivím se! Vzpomínám si, že Klaus, který rozhodně není žádný politický svaťoušek, ale mazaná politická liška, ovšem s politickým čichem, se tenkrát o Fialovi vyjádřil pohrdavě. Je mi jasné proč.
    1) Díval jsem se už loni z jara do faktur a plyn v dávných dobách stál necelou korunu, nyní to budou tři koruny (jen za plyn). To je pálka. To jako s tou výzvou k šetření předpokládá, že lidé vydají desítky tisíc navíc za topení a současně budou topit pánu Bohu do oken?
    2) Že prý Evropa byla šokována tím nárůstem cen a že Rusko vede jakousi nepatřičnou šokující politiku. No když je válka, a o tom nás přesvědčují každým dnem, tedy si to uvědomují, tak očekávají od protistrany poděkování? Přece válka je něco, kde stejně jako v lásce je dovoleno vše, ne? S tou válkou to do nás od deseti let hustili komunisti pravidelně, protože ti dennodenně bojovali (naší prací a naší nesvobodou) proti imperialismu a tvrdili, že náš protivník se neštítí ničeho. Dnes to jiné logicky být nemůže. Každý bojuje za svou pravdu, bez ohledu na to, jaká je a hlavně jak umí a jak může. Takže jakýpak šok?
    3) A že prý důvodem je Rusko v součinnosti s naší energetickou závislostí na něm. Ani slovo o podstatě. Tou je zelené šílenství v tom, že se politicky, ne ekonomicky, zbrkle přestavuje energetická základna Evropy. To stojí obrovské peníze a ty se snadno z lidí vytáhnou tak, že se nakoupí levný plyn (to je jedině ten ruský) a ostatní energetické zdroje se doplní různými přídavnými daněmi (příspěvek na to a na to) a tím se uměle odstavují a pak chybí. A navíc, že ani v tého energeticky krizové době tu mantru o zeleném ráji na zemi nejsou ochotni opustit (povolenky, v Německu ponechat JE v provozu a podobně). To budou raději křivit trh dalšími daněmi těch, kteří jsou dnes u “lizu” a vydávat to za řešení. Ovšem o celé této podstatě problému, které válka na Ukrajině zcela jen obnažila, v projevu ani slovo!
    Bude-li takto dál pokračovat, zůstanou ODS je skalní (do 10%), SPD také skalní (okolo 10%) a ANO tímto bude opět na koni. Nechci pana Fialu pomlouvat, ale dělá na mě dojem, že už se vidí v Bruselu, proto o podstatě našeho energetického marasmu v Evropě ani muk.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here