Věřím, že průmysl kvůli energiím vypínat nebudeme

349
energiim
Jiří Tyleček / Foto: XTB

„Věřím a spoléhám na to, že se vyhneme kritickému scénáři hromadného vypínání průmyslu. I když krachů firem kvůli energiím přibude,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz na téma současné energetické krize hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Vláda nastavila limity na ceny elektřiny a plynu. Udělala podle vás dobře?

Opatření vlády jdou jistě správným směrem. Domácnosti i firmy je třeba v krizové době podpořit a je nutné zbavit obyvatelstvo strachu z budoucnosti. Bohužel ještě není jistá definitivní forma podpory. Po přijetí balíku změn vládou přijde ještě změna legislativy.

Náklady státu na zastropování cen energií ekonomové odhadli na 130 miliard korun. Nebojíte se až přílišného dalšího zadlužování státu?

Určitě platí, že pokud se situace na trhu s energiemi uklidní, měl by stát od subvencí ustupovat. Zkušenosti ukazují, že rušení dávek je velmi politicky citlivé. A skutečně – bojím se, abychom si nezadělali na vysoké rozpočtové schodky do dalších let.

Dopady zastropování cen na polostátní ČEZ

Jak moc ovlivní zastropování ceny elektrické energie hospodaření a akcie ČEZu?

To je dobrá otázka a bohužel na ni ještě neexistuje jednoznačná odpověď. Stále totiž není jisté, jak velkou dojnou krávu si stát z ČEZu udělá. Dle posledních dokumentů by evropské řešení zastropování cen u výrobců zároveň mělo znamenat nemožnost zavést dodatečné zdanění, takzvanou daň z mimořádných příjmů – windfall tax. Strop na úrovni €180/MWh na elektřinu vyrobenou bez plynu se ale stále nachází mnohem výše, než za kolik má firma prodanou elektřinu na tento i příští rok. A retroaktivní zdanění tohoto roku také stále není jisté. Abych to tedy shrnul, zatím to vypadá, že dopad na hospodaření firmy bude pravděpodobně menší, než se čekalo. Ale dokud nebude vše černé na bílém, tak žádná jistota neexistuje.

Jak si vůbec nyní stojí akcie ČEZu?

Bohužel akcie ČEZu v posledních měsících velmi trpěly kvůli nejistotě okolo státních zásahů do energetiky. Já sám jsem se akciemi společnosti ČEZ zajistil proti růstu cen energií už na podzim minulého roku. Nedopadl jsem sice tak špatně jako sedláci u Chlumce. Nicméně si troufám tvrdit, že bez připravované regulace by jejich současná hodnota byla vyšší o desítky procent.

Energetickou krizi rozebere Kovanda, Prouza i Tyleček

A ještě podotknu, že v námi chystané online debatě na téma energetická krize se rád hostů zeptám, zda má ještě stále smysl držet akcie ČEZ, nebo bude lepší se jich zbavit.

Co bude dál…

Zima klepe na dveře, jak ji podle vás ustojíme z hlediska cen energií?

Věřím a spoléhám na to, že se vyhneme kritickému scénáři hromadného vypínání průmyslu. I když krachů firem přibude. Krizi tak snad překonáme, ale za energie budeme dál draze platit. Ať už na fakturách od dodavatelů nebo nárůstem deficitu státního rozpočtu.

Znovu se zeptám, udělala vláda dobře, když zastropovala ceny energií? 

Zastropování cen patří k netržním opatřením. A ta mívají vysoké náklady. Krátkodobě může být jeho zavedení přínosné v extrémních situacích, v dlouhodobém horizontu se ale jedná o cestu do pekel. Strop navíc může krizi i prodloužit. A dokonce ji i v konečném důsledku zhoršit. Vláda musí být tedy hodně opatrná.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here