Rusko mobilizuje rezervisty a nabírá migranty

2643
mobilizaci
Foto: Pixabay.com

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Ta začíná okamžitě a podle Putina je reakcí na agresi Západu, který se podle jeho slov snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace se dotkne 300 tisíc ruských rezervistů.

Vladimír Putin mobilizaci vyhlásil ve speciálním televizním vystoupení. Mobilizace se dotýká hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá v rámci mobilizace 300 000 rezervistů. Mobilizace se netýká studentů a branců.

V projevu Putin oznámil i navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl. Západ taktéž obvinil z „jaderného vydírání“. Rusko má ale podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít.

„Mobilizace je plně adekvátní k hrozbám, kterým čelíme,” uvedl v projevu ruský prezident.

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

Cíl ruské operace na Ukrajině se podle Putina nezměnil, je jím “osvobození Donbasu“. Na začátku invaze na Ukrajinu ale hovořil o denacifikaci celého území Ukrajiny. Teď ale hlavně podpořil konání referend o připojení k Rusku v Moskvou okupovaných částech ukrajinského území. Lidová hlasování mají podle úřadů samozvané separatistické Doněcké lidové republiky [DNR], Luhanské lidové republiky [LNR] a Ruskem dosazených představitelů částí Chersonské a Záporožské oblasti začít v pátek.

Rusko nabírá do armády i migranty

Podle informací BBC úřady v Moskvě taktéž zřizují v centru pro migranty kancelář pro nábor do armády. Za vstup do ruské armády usnadní proces registrace cizincům, kteří mají zájem získat ruské občanství.

„V nejbližší době vedení Moskvy zřídí v centru pro migranty Sacharovu infrastrukturu, která bude pomáhat ruskému ministerstvu obrany s organizací náboru cizinců k vojenské službě,” potvrdil informaci BBC moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Rusko dává do války v přepočtu přes 21 mld. Kč denně

Cizinci nově ve zjednodušeném režimu získají ruské občanství, pokud s ruskou armádou uzavřou smlouvu na rok. Dříve musel být kontrakt na tři roky. Příslušnou změnu schválila ruská Státní duma. Server BBC připomněl, že dolní komora parlamentu novelu schválila v době úspěšné ukrajinské protiofenzivy v Charkovské oblasti.

Blíže o ruské mobilizaci

Na Ukrajině prozatím bojují ruští vojáci se speciálně uzavřenou smlouvou. Ztráty ruské armády nejsou známy. Šéf ruského resortu obrany Šojgu nyní uvedl, že během invaze na Ukrajině zahynulo 5 937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda ale hlásí, že Rusko přišlo o 54 810 lidí. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Přičemž ztráty na ukrajinské straně nejsou vůbec známy.

Šojgu v televizní stanici Rossija 24 upřesnil, že Moskva současnou mobilizací povolá do služby necelé jedno procento ze svých zdrojů.

„Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů,” prohlásil ministr podle agentury TASS.

V případě útoku Ruska přijde mobilizace, říká vojenský stratég

Podle šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka vyhlášení mobilizace Ruskem nijak nepřekvapilo. Svědčí to o tom, že Moskvě nevychází její válečné plány. Výroky ruského prezidenta Putina v televizním projevu označil za rétorické. Jejich cílem je přenesení viny za válku na Ukrajině a zhoršující se ekonomickou situaci Ruska na Západ, řekl Podoljak agentuře Reuters.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. NO O.K.proti takové přesile žoldáku z EU kdo by neposiloval že ,proč zelení nechce jednat mě tak připadá že se vtom vyžívá zatracení principál jan

  2. zdravím no že nabírá ,není se co divit co je žoldáku na Ukrajině víme z celé EU a AMICI, prnicipál si muže nahodit agregáty at mu funguje GUGL, MŮŽE TE MNĚ VISVĚLIT proč se takoví malí stát zadlužujem? děkuji jan

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here